Ухвала
від 09.05.2024 по справі 705/2144/20
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/2144/20

1-кп/705/296/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 травня 2024 року Уманський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Умань Черкаської області кримінальне провадження по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Косенівка Уманського району Черкаської області, громадянина України, розлученого, не працюючого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 185 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 близько 14.00 год. 20.05.2020, знаходячись у приміщенні Фельдшерсько-акушерського пункту за адресою: АДРЕСА_1 , з метою таємного викрадення чужого майна, діючи умисно та цілеспрямовано, з корисливих мотивів, шляхом вільного доступу, із столу, який знаходився в коридорі, викрав механічний тонометр марки Microlife BP AG 1-20 із стетоскопом синього кольору, ринкова вартість якого, згідно висновку експерта № 10/931 від 28.05.2020 станом на 20.05.2020 становить 300 грн. Після чого викраденим майном розпорядився на власний розсуд, а саме переніс до будинку свого проживання, тим самим своїми умисними діями ОСОБА_4 спричинив матеріальну шкоду КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Дії обвинуваченого ОСОБА_4 кваліфіковані за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 КК України.

Під час судового провадження прокурор подав до суду клопотання про закриття кримінального провадження на підставі п.5 ч.1 ст.284 КПК України, в обґрунтування якого зазначає, що згідно отриманого актового запису про смерть №730 від 09 червня 2022 року ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , в зв`язку з чим наявні підстави для закриття провадження.

У судовому засіданні прокурор підтримала подане клопотання та просив суд закрити кримінальне провадження у зв`язку зі смертю обвинуваченого. При цьому зазначила, що дочкою обвинуваченого ОСОБА_4 є ОСОБА_5 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яка має право заявити клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження.

Заслухавши прокурора, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що є достатні підстави для задоволення клопотання прокурора та закриття кримінального провадження з огляду на наступне.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається в разі, якщо помер підозрюваний, обвинувачений, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого.

Частиною 10 статті 284 КПК України визначено, що за наявності підстав для закриття кримінального провадження, передбаченої п.5 ч.1 цієї статті, суд - до постановлення ухвали про закриття кримінального провадження направляє у порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення повідомлень, одному з близьких родичів або члену сім`ї, коло яких визначено цим Кодексом, та/або захиснику обвинуваченого копію клопотання прокурора про закриття кримінального провадження із роз`ясненням права заявити клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження. Кримінальне провадження закривається, якщо у 10-денний строк не надійшло клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження. Клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження розглядається прокурором у строки та порядку, передбачені ст.220 цього Кодексу.

Близькими родичами та членами сім`ї у відповідності до ст.3 КПК України є: чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальний, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом і мають взаємні права та обов`язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

В судовому засіданні судом встановлено, що згідно актового запису про смерть № 730 від 09 червня 2022 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після надходження клопотання прокурора про закриття кримінального провадження у зв`язку зі смертю обвинуваченого ОСОБА_4 таке клопотання було направлене дочці померлого обвинуваченого ОСОБА_4 - ОСОБА_5 , з якою обвинувачений мав родинні відносини, і станом на 09.05.2024 від останньої не надійшло будь-яких відомостей та заперечень проти закриття кримінального провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 КК України.

Згідно ч.7 ст.284 КПК України, якщо обставини передбачені пунктами 5, 6, 7, 8 частини першої цієї статті, виявляються під час судового провадження, суд постановляє ухвалу про закриття кримінального провадження.

Виходячи з вищенаведеного, враховуючи, що відсутні обставини, які б вказували на необхідність подальшого здійснення провадження по справі для реабілітації померлого, суд вважає, що є достатні підстави для закриття кримінального провадження у зв`язку зі смертю обвинуваченого ОСОБА_4 .

Вирішуючи питання процесуальних витрат у кримінальному провадженні, суд враховує правову позицію, викладену в постанові Верховного суду від 01.03.2021 у справі № 266/3090/18, згідно якої з огляду на положення ч.1 ст.122 КПК України процесуальні витрати сторони обвинувачення на проведення експертиз у певному кримінальному провадженні здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України без окремого судового рішення, а їх покладення на обвинуваченого здійснюється лише у разі ухвалення обвинувального вироку за умови належного документального підтвердження.

Оскільки в даному випадку судом вирішується питання про закриття кримінального провадження в зв`язку зі смертю обвинуваченого та обвинувальний вирок не ухвалюється, то суд вважає, що понесені стороною обвинувачення у кримінальному провадженні витрати на залучення експертів, а саме на проведення судової товарознавчої експертизи в розмірі 653,80 грн. слід віднести на рахунок держави.

Цивільний позов у справі не заявлено.

Долю речових доказів суд вирішує в порядку ст.100 КПК України.

Керуючись п.5 ч.1, ч.7 та ч.10 ст.284, ст.ст.100, 369-372, 392, 395 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 185 КК України - закрити у зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Процесуальні витрати на залучення експертів в розмірі 653,80 грн. - віднести за рахунок держави.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Речовий доказ: механічний тонометр марки Microlife BP AG 1-20 із стетоскопом синього кольору - повернути представнику КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції або через Уманський міськрайонний суд Черкаської області протягом семи днів з дня оголошення ухвали.

Суддя ОСОБА_1

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119083702
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —705/2144/20

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 28.02.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 16.11.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 30.06.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 25.08.2020

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Білик О. В.

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Білик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні