Рішення
від 29.04.2024 по справі 445/675/24
ЗОЛОЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 445/675/24

провадження № 2-о/445/79/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2024 року Золочівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Сивака В. М.

присяжних Мельницького В.Т., Іванців М.В.

секретаря судового засідання Захарчук Н.Я.

з участю заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представника органу опіки та піклування Іванчишин Т.М.

розглянувши в закритому судовому засіданні в залі суду в м. Золочеві Львівської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Золочівська міська рада Золочівського району Львівської області, Белзька міська рада Львівської області, як орган опіки та піклування, Золочівський відділ ДРАЦС у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про усиновлення,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою про усиновлення малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які позбавлені батьківського піклування. В обгрунтування заяви вказали, що вони перебувають у зареєстрованому шлюбі, дітей від спільного подружнього життя не мають. Проживають за адресою: АДРЕСА_1 . Даний житловий будинок належить на праві приватної власності заявнику. Вказали, що офіційно працевлаштовані та отримують стабільний та достатній місячний дохід. Ведуть здоровий спосіб життя, шкідливих звичок не мають, на обліку в лікаря психіатра або нарколога не перебувають, до кримінальної чи адміністративної відповідальності ніхто з них не притягувався, в розшуку не перебувають, рішення щодо позбавлення їх батьківських прав, відсутні, усиновлювачами іншої дитини вони не були. Окрім того, вказали, що пройшли курс підготовки з питань виховання дітей - сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, за результатами якого 08.12.2022 року їх зареєстровано, як кандидатів в усиновлювачі. За результатами взаємодобору родини та дитини, вони познайомилися та встановили контакт з малолітніми дітьми: ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , біологічна мати яких - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за рішенням суду від 02.10.2023 року позбавлена батьківських прав відносно них, а батько - ОСОБА_7 , в актовому записі про народження дітей записаний згідно ст. 135 СК України. Інформація про інших братів та сестер, які б перебували на обліку для можливого усиновлення, відсутня. Про стан здоров`я та розвиток дітей вони обізнані. В процесі спілкування з дітьми, між ними склалися добрі родинні відносини, як між батьками та дітьми, діти стали прихильними до них, як і вони до дітей. На даний час діти знаходяться в дитячому будинку "Рідний дім" Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області. За висновком служби у справах дітей Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області визнано за доцільне усиновлення ними дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та таким, що повністю відповідає інтересам дітей.

У судовому засіданні заявники підтримали вимоги заяви, просили задовольнити з підстав, викладених у ній.

Представник органу опіки та піклування у судовому засіданні підтримала заяву, вважає, що заявлені вимоги обґрунтовані та не заперечували проти їх задоволення.

Заслухавши пояснення заявників, представника органу опіки та піклування, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

У відповідності до ст.207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого ст.282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Усиновленою може бути дитина. Правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. (ст.ст.6, 208 СК України).

Усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, зазначені у частинах п`ятій та шостій цієї статті (ч.ч.1, 2, 3ст.211 СК України).

При цьому ст.212 СК України передбачено, що не можуть бути усиновлювачами особи, які обмежені у дієздатності, визнані недієздатними, позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини; перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я; є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини; були засуджені за злочини проти життя і здоров`я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 324, 442 КК України, або мають непогашену чи не зняту у встановленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів; за станом здоров`я потребують постійного стороннього догляду; є особами без громадянства; перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6 і 10 цієї статті не можу бути усиновлювачем. Крім зазначених осіб, не можуть бути усиновлювачами інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

Відповідно до п.1, 2 ч.1 ст.213 СК України до осіб, які мають переважне перед іншими право на усиновлення дитини належать громадянин України: в сім`ї якого виховується дитина; який є чоловіком матері, дружиною батька дитини, яка усиновлюється.

У відповідності до ч.1,4 ст.218 СК України, для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до ст. 222 СК України, на усиновлення дитини, яка не має батьків і перебуває у закладі охорони здоров`я або навчальному закладі, потрібна письмова згода цього закладу.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , батьками малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_6 , та ОСОБА_7 , актовий запис № 04.

Як встановлено з витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відомості про батька в актомому записі зазначені, згідно ст. 135 СК України.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , батьками малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_6 , та ОСОБА_8 , актовий запис № 276.

Як встановлено з витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відомості про батька в актовому записі зазначені, згідно ст. 135 СК України.

Згідно рішення Золочівського районного суду Львівської області від 02.10.2023 року, що набрало законної сили 02.11.2023 року, ОСОБА_6 позбавлено батьківських прав відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

Згідно рішення виконавчого комітету Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області № 2159 від 19.12.2023 року, малолітнім дітям: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , надано статус дітей, позбавлених батьківського піклування.

В матеріалах справи наявні висновки про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,від 12.12.2023 року, з якими заявники ознайомлені.

Із копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 , заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 12.07.2012 року проживають в зареєстрованому шлюбі.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 офіційно працевлаштовані, зокрема ОСОБА_1 працює механіком п`ятого розряду у відділі освіти Белзької ОТГ, ОСОБА_2 працює прибиральницею у відділі освіти Белзької ОТГ, сукупний дохід сім`ї за півроку складає 125212,00 грн., що підтверджується відповідними довідками про доходи.

Із витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником житлового будинку загальною площею 92,6 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно акту обстеження умов проживання подружжя ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , останні проживають у вказаному вище будинку, в якому чисто, охайно, облаштовано окрему кімнату для дітей.

Як вбачається з довідки про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей- сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, заявники пройшли курс підготовки кандидатів з питань виховання дітей- сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування та отримали рекомендації щодо можливості усиновлення 1-2 дітей від народження до 8 років.

З матеріалів справи судом встановлено, що подружжя ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до кримінальної відповідальності не притягувалися, незнятої чи непогашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають, на обліку в лікаря -психіатра та в лікаря -нарколога не перебувають.

За станом здоров`я ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відповідають вимогам щодо осіб, які можуть бути усиновлювачами малолітньої дитини.

Згідно висновку №252/01-11 від 08.12.2022 року, службою у справах дітей Белзькоїї міської ради надано висновок про можливість подружжя ОСОБА_1 та ОСОБА_2 бути кандидатами в усиновлювачі та які зареєстровані, як кандидати в усиновлювачі з 08.12.2022 року за №1.

У відповідності до ст. 222 СК України, адміністрацією дитячого будинку "Рідний Дім" Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області від 14.03.2024 року надано згоду на усиновлення дітей - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та на влаштування у сім`ю ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Згідно висновку служби в справах дітей Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області №824 від 18.03.2024 року, визнано, що усиновлення дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є доцільним та повністю відповідатиме інтересам дітей.

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення(ст.225 СК України).

Згідно зі статтею 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Виходячи з вищевикладеного, приймаючи до уваги мотиви усиновлення, враховуючи стан здоров`я та матеріальне становище заявників, умови проживання, ставлення до виховання дитей, особу дітей та стан їх здоров`я, з чим заявники ознайомлені, здатність заявників забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дітей, а також відсутність заборон, передбачених ст.212 СК України, суд вважає заяву обґрунтованою та такою, що не суперечить законодавству, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому приходить до висновку про можливість оголосити заявників усиновлювачем дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 208, 211, 217, 218, 229, 231 СК України, ст. 259, ст. 265-268, 310-314, ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Золочівська міська рада Золочівського району Львівської області, Белзька міська рада Львівської області, як орган опіки та піклування, Золочівський відділ ДРАЦС у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про усиновлення - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_5 , усиновлювачами неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складений виконавчим комітетом Великовільшаницької сільської ради Золочівського району Львівської області за №04 від 05.05.2015 року, в якому записати батьками дитини громадян України: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , змінити прізвище дитини з " ОСОБА_5 " на " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", по батькові змінити з " ОСОБА_5 " на " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", місце народження с. Гологірки, Золочівський район, Львівська область змінити на місце народження м. Белз, Червоноградський район, Львівська область, та в графі "відомості про батька" вказати: батько - ОСОБА_1 , громадянин України, "відомості про матір" вказати: мати - ОСОБА_2 , громадянка України.

Внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що складений Золочівським районним відділом ДРАЦС ГТУЮ у Львівській області за №276 від 26.10.2016 року, в якому записати батьками дитини громадян України: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , змінити прізвище дитини з " ОСОБА_5 " на " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", по батькові змінити з " ОСОБА_5 " на " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", місце народження м. Золочів, Золочівський район, Львівська область змінити на місце народження м. Белз, Червоноградський район, Львівська область, та в графі "відомості про батька" вказати: батько - ОСОБА_1 , громадянин України, відомості про матір" вказати: мати - ОСОБА_2 , громадянка України.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, віднести на рахунок заявників.

Усиновлення вважати здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду.

Роз`яснити заявникам, що у разі відкликання заяви про усиновлення після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили, суд скасовує своє рішення і залишає заяву без розгляду.

Копію рішення суду надіслати для виконання до Золочівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Львівського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 06.05.2024

Суддя В. М. Сивак

Присяжні Мельницький В.Т.

Іванців М.В.

СудЗолочівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу119086677
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —445/675/24

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні