Рішення
від 22.04.2024 по справі 371/1890/23
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.04.2024 Єдиний унікальний № 371/1890/23 провадження № 2/371/224/24

Миронівський районний суд Київської області

ЄУН 371/1890/23

Провадження № 2/371/224/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е МУ К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

22 квітня 2024 року м. Миронівка

Миронівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Поліщука А.С.,

при секретарі Овчаренко В.С.,

за участі

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, за правилами загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Миронівська державна нотаріальна контора Київської області про встановлення факту,

В С Т А Н О В И В :

До Миронівського районного суду Київської області з вищевказаною позовною заявою звернувся ОСОБА_2 та просив суд встановити факт, щоОСОБА_3 ,громадянка Росії,яка постійнопроживає в АДРЕСА_1 , формально є зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_2 , але за зазначеною адресою разом з ОСОБА_4 до дня її смерті не проживала, державний кордон України за період з січня 2022 року по грудень 2023 року не перетинала та є такою, що спадщину після смерті матері ОСОБА_4 не прийняла.

Свої позовні вимоги обґрунтував тими обставинами, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_4 . Той факт, що ОСОБА_4 доводилась позивачу матір`ю підтверджується його паспортом, свідоцтвом про народження.

За життя 24 грудня 2015 року ОСОБА_4 на випадок своєї смерті зробила заповітне розпорядження про те, що земельну ділянку площею 2,62 гектарів на території Росавської сільської ради Миронівського району Київської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належить їй на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії Р 1 № 241791, заповідає ОСОБА_2 . Дана обставина підтверджується заповітом.

Відповідач усправі, ОСОБА_3 ,доводиться позивачурідною сестрою,є громадянкоюРосії,тривалий часвона постійнопроживає в АДРЕСА_1 .

В 2021 році ОСОБА_3 останній раз приїздила на територію України в село Росаву Обухівського району Київської області, коли їхня мати ще була жива. Тобто, ні протягом 2022 року, ні протягом 2023 року ОСОБА_3 в селі Росава Обухівського району Київської області, ні на території України не було.

Позивач похоронив за власні кошти свою матір ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ОСОБА_3 є зареєстрованою за адресою : АДРЕСА_2 , але за зазначеною адресою не проживала.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на майно, яке ій належало.

В судовому засіданні позивач та представник позивача позовні вимоги підтримали з підстав викладених позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з`явилася про день та час розгляду справи повідомлялася належним чином, згідно довідки Укрпошти ф. 20 лист повернуто до суду у зв`язку з тим, що адресат відсутній за вказаною адресою та через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надала.

Від завідувача Миронівської державної нотаріальної контори Штрогіної Н. надійшов лист про розгляд справи у відсутності їх представника.

Відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

В судовому засіданні встановлено, що між ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_4 . Той факт, що ОСОБА_4 доводилась позивачу матір`ю підтверджується його паспортом, свідоцтвом про народження.

За життя 24 грудня 2015 року ОСОБА_4 на випадок своєї смерті зробила заповітне розпорядження про те, що земельну ділянку площею 2,62 гектарів на території Росавської сільської ради Миронівського району Київської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належить їй на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії Р 1 № 241791, заповідає ОСОБА_2 . Дана обставина підтверджується заповітом.

Відповідач усправі, ОСОБА_3 ,доводиться позивачурідною сестрою,є громадянкоюРосії,тривалий часвона постійнопроживає в АДРЕСА_1 .

В 2021 році ОСОБА_3 останній раз приїздила на територію України в село Росаву Обухівського району Київської області, коли їхня мати ще була жива. Тобто, ні протягом 2022 року, ні протягом 2023 року ОСОБА_3 в селі Росава Обухівського району Київської області, ні на території України не було.

Позивач похоронив за власні кошти свою матір ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ОСОБА_3 є зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_2 , але за зазначеною адресою не проживала.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на майно, яке їй належало.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно до ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265цього Кодексу.

Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно з ч. 1 ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Як вбачається з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 зареєстрованого Миронівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Обухівському районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 08 березня 2023 року, ОСОБА_4 (а.с. 10).

Згідно копії паспорту серії НОМЕР_2 виданого Миронівським РС Управління ДМС України в Київській області від 10 січня 2013 року, ОСОБА_2 , народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , є громадянином України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 11).

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 ОСОБА_2 , народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьками якого є ОСОБА_5 та ОСОБА_4 (а.с. 13).

Згідно копії заповіту посвідченого 07 березня 2001 року, який ОСОБА_5 на випадок своєї смерті зробив заповітне розпорядження: все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося взагалі все те, що йому буде належати на день смерті і на що він за законом матиме право, заповів ОСОБА_2 (а.с.14).

Відповідно до копії заповіту посвідченого 24 грудня 2015 року, який ОСОБА_4 на випадок своєї смерті зробила заповітне розпорядження, а саме земельну ділянку в розмірі 2,62 га, що розташована за адресою: Київська область, Миронівський район, Росавська сільська рада, цільове призначення: ведення товарносільськогосподарського виробництва, що належить їй на підставі Державного акту на право власності на землю: Серія р1 №241791, заповідає ОСОБА_2 (а.с.15).

Згідно копії заповіту посвідченого 08 лютого 2021 року, який ОСОБА_4 на випадок своєї смерті зробила заповітне розпорядження: все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право, заповіла ОСОБА_3 (а.с.16).

Відповідно до копії посвідки на постійне проживання № НОМЕР_4 виданої органом №8011, ОСОБА_3 , є громадянкою Російської Федерації (а.с. 17).

Згідно копії Державного акту на право приватної власності на землю серії Р1 №241791, видано ОСОБА_4 , на підставі розпорядження Миронівської райдержадміністрації Ради народних депутатів від 29 серпня 2002 року №315, їй передано у приватну власність земельну ділянку площею 2,62 гектарів в межах згідно з планом, земельна ділянка розташована на території Росавської сільської ради для ведення товарного сіль господарського виробництва (а.с. 20).

Відповідно до Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №73019802 зареєстровано спадкову справу після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 не заведена (а.с. 21).

Згідно копії довідки виданої Росавським старостинським округом №16 Миронівської міської ради Київської області від 16 листопада 2023 року №12/16-24/613, ОСОБА_2 , 1967 року народження, він дійсно похоронив за власні кошти свою матір ОСОБА_4 , 1944 року народження, яка проживала за адресою: АДРЕСА_2 та померла ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 22).

Відповідно до копії довідки виданої Росавським старостинським округом №16 Миронівської міської ради Київської області від 10 листопада 2023 року №12/16-24/600, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована і проживала по АДРЕСА_2 , разом з нею була зареєстрована, але не проживала дочка ОСОБА_3 , 1971 року народження, (а.с. 22).

Відповідно до ст. 1261 ЦК України позивач є спадкоємцем за законом першої черги.

Будучи спадкоємцем за законом, позивач згідно ст.1269 ЦК України у строки, передбачені ст.1270 ЦК України, подав заяву до Миронівської державної нотаріальної контори про прийняття спадщини.

ОСОБА_4 була власником земельної ділянки площею 2,62 гектарів на території Росавської сільської ради Миронівського району Київської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництава. Дана обставина підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії Р 1 № 241791, виданим 14 січня 2003 року Миронівською районною державною адміністрацією.

Миронівська районна державна нотаріальна контора Київської області повідомила мене в усній формі про те, що спадкоємцем за заповітом на земельну ділянку площею 2,62 гектарів на території Росавської сільської ради Миронівського району Київської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництава є відповідач у справі ОСОБА_3 .

Як вбачається з копії спадкової справи, ОСОБА_2 , подав заяву до нотаріуса на прийняття спадщини.

Оскільки ОСОБА_3 ,є громадянкоюРосії,тривалий часпостійно проживаєв АДРЕСА_1 , формально є зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_2 , але за зазначеною адресою не проживала, вона є такою, що спадщину після смерті матері ОСОБА_4 не прийняла.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів, показаннями свідків.

Згідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може грунтуватися на припущеннях.

З вищевикладеного, позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, ст. ст. 526, 530,610 - 612, 623, 625,629,634,1050 Цивільного кодексу України, керуючись ст. ст. 4, 10, 76-81, 141, 128, 223, 247, 280 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

1.Позов задовольнити частково.

2.Встановити факт, що ОСОБА_3 , громадянка Росії, яка постійно проживає в АДРЕСА_1 , формально є зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_2 , але за зазначеною адресою разом з ОСОБА_4 до дня її смерті не проживала, державний кордон України за період з січня 2022 року по грудень 2023 року не перетинала.

3. У решті позовних вимог відмовити.

4. Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущенного строку на подання заяви про його переглядякщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений у разі пропуску з інших поважних причин.

5.Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

6.На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня отримання повного судового рішення.

7. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущенного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення.

Суддя підпис А.С. Поліщук

ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ

Суддя А.С. Поліщук

Повний тест судового рішення складено 17 травня 2024 року.

СудМиронівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119090048
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —371/1890/23

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні