Ухвала
від 15.05.2024 по справі 925/397/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"15" травня 2024 р. м. Черкаси Справа №925/397/24

Господарський суд Черкаської області у складі судді Гладуна А.І., розглянувши клопотання відповідача директора Приватного акціонерного товариства "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" Левицького Ярослава Євгенійовича про залишення позовної заяви без руху у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ", поданої в інтересах Приватного акціонерного товариства "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ"

до директора Приватного акціонерного товариства "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" Левицького Ярослава Євгенійовича

про стягнення збитків,

ВСТАНОВИВ:

28.03.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" в інтересах Приватного акціонерного товариства "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" звернулося до Господарського суду Черкаської області з позовом до директора Приватного акціонерного товариства "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" Левицького Ярослава Євгенійовича.

Змістом позову є майнова вимога про стягнення з відповідача на користь позивача 450000 грн збитків, спричинених відповідачем у результаті укладення та виконання договорів безповоротної фінансової допомоги.

02.04.2024 суд ухвалив позовну заяву прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі №925/397/24. Справу ухвалив розглядати за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначив о 12 год. 30 хв. 29.04.2024.

18.04.2024 відповідач звернувся до суду із заявою, у якій просив суд залишити позовну заяву позивача без руху.

В обґрунтування заяви зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" не виконало вимоги статей 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України та не подало суду доказів надсилання копії позовної заяви та доданих до неї документів позивачу - Приватному акціонерному товариству "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ".

Документи, які ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" надіслало відповідачеві, не містять власноручного підпису учасника справи (його представника). Поштова накладна про надсилання відповідачу копії позовної заяви містить виправлення. Можливість таких виправлень Правилами надання послуг поштового зв`язку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009 із подальшими змінами, не передбачена. За змістом поштової накладної без урахування виправлень, поштове відправлення ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" надіслало не відповідачеві, а ПрАТ "ЧЕРКАСЬКИЙ КХП". Під час здійснення контролю за вмістом зазначеного поштового відправлення працівниками пошти виявлено невідповідність вмісту вищевказаного поштового вкладення його опису, про що складено акт встановленої форми. Належні та допустимі докази направлення ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу в справі відсутні. На думку відповідача, ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" подало позовну заяву без додержання вимог, встановлених у статті 164 Господарського процесуального кодексу України, та не виконало свого обов`язку, передбаченого статтею 172 Господарського процесуального кодексу України, до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідач стверджує, що при звернені з позовом до суду ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" належним чином не обґрунтувало розмір сум, що стягуються. У позові ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" вказало, що своїми діями відповідач завдав позивачеві збитки у розмірі 25950000 грн. Проте, у прохальній частині позову просило стягнути з відповідача збитки у розмірі 450000 грн на підставі укладення та виконання договорів безповоротної фінансової допомоги.

У підготовче засідання 15.05.2024 з`явився представник ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" адвокат Батюк О.О. Представник відповідача адвокат Нікітчук І.І. взяв участь у підготовчому засіданні у режимі відеоконференції.

Представник відповідача адвокат Нікітчук І.І. у підготовчому засіданні просив клопотання відповідача задовольнити та позовну заяву ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" залишити без руху.

Представник ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" адвокат Батюк О.О. у підготовчому засіданні не заперечив проти задоволення клопотання відповідача та залишення позову позивача без руху в зв`язку із не надісланням позивачем ПрАТ "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" копії позовної заяви та доданих до неї документів, щодо інших підстав залишення позову без руху, вказаних у клопотанні відповідача, заперечив.

Вислухавши у підготовчому судовому засіданні пояснення представників сторін, суд дійшов висновку заяву відповідача задовольнити, позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ", подану в інтересах Приватного акціонерного товариства "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" залишити без руху.

У справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи (частина 1 статті 41 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно із частиною 3 статті 41 Господарського процесуального кодексу України у справах можуть також брати участь органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Товариство з обмеженою відповідальністю "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" звернулося до суду в інтересах Приватного акціонерного товариства "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" з позовом до директора Приватного акціонерного товариства "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" Левицького Ярослава Євгенійовича.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу

Відповідно до частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Позивач всупереч вимог пункту частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України не подав до суду доказів на підтвердження надіслання копії позовної заяви та доданих до неї документів позивачу Приватному акціонерному товариству "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ".

Враховуючи викладене, позивачу необхідно надіслати позивачу Приватному акціонерному товариству "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" копію позовної заяви і додані до неї документи та подати суду докази на підтвердження надіслання позовної заяви та доданих до неї документів, якими є оригінал опису вкладення в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Суд звертає увагу позивача, що таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Інші твердження відповідача на обґрунтування клопотання про залишення позовної заяви без руху суд не визнає належними та достатніми для залишення позовної заяви без руху.

Звертаючись із позовом ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" подало до суду докази надсилання відповідачеві позовної заяви з доданими до неї документами з описом вкладення, накладною та фіскальним чеком (а.с.23-25 том 1).

Подані ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" докази надсилання копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідають вимогам статей 164 та 172 Господарського процесуального кодексу України.

Поданий відповідачем акт від 04.04.2024 №1/18028 про невідповідність вмісту поштового вкладення його опису не доводить яких саме документів не отримав відповідач відповідно до опису вкладення та чи такі документи не були надіслані ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ".

Представник відповідача адвокат Нікітчук І.І. у підготовчому засіданні пояснив, що довіритель йому не повідомив, які саме документи не отримав.

Твердження відповідача, про те, що ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" належним чином не обґрунтувало розмір позовних вимог не є підставою для залишення позовної без руху.

При відкритті провадження у справі суд не здійснює оцінку обґрунтованості позовних вимог та розрахунку ціни позову. Встановлення обставин, що підлягають доказуванню у справі та оцінку доказів, поданих учасниками справи, суд здійснює на стадії розгляду справи по суті.

Відповідно до частини 11 статті 176 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Згідно із частиною 12 статті 176 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків..

Відповідно до частини 13 статті 176 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

З метою усунення недоліків позовної заяви суддя встановлює ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ" строк та спосіб усунення недоліків позовної заяви.

Керуючись статтями 162, 174, 176, 183, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання відповідача про залишення позовної заяви без руху задовольнити.

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ", подану в інтересах Приватного акціонерного товариства "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" залишити без руху.

Установити Товариству з обмеженою відповідальністю "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ строк та спосіб для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до Господарського суду Черкаської області протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху:

- докази надсилання Приватному акціонерному товариству "ЧЕРКАСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" копії позовної заяви та доданих до неї документів, якими є оригінал опису вкладення в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Роз`яснити ТОВ "АГЕНСТВО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ", що якщо особа, що звернулася із позовною заявою усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду. Якщо особа, що звернулася із позовною заявою, не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її оголошення і окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

СуддяА.І. Гладун

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119099237
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —925/397/24

Ухвала від 12.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні