Ухвала
від 16.05.2024 по справі 927/993/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

16 травня 2024 року м. Чернігів справа № 927/993/22

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про визнання кредиторських вимог до боржника по справі за заявою КРЕДИТОРА: Товариства з обмеженою відповідальністю «Суффле Агро Україна» (код 34863309) 30068, с. Крупець Шепетівського (Славутського) району Хмельницької області, вул. Богдана Хмельницького, 43 (ІНФОРМАЦІЯ_2)БОРЖНИК: Фермерське господарство «САПФІР-М.М.» (код 35274787) 15122, с. Хоробичі Городнянського району Чернігівської області, вул. Гагаріна, 24 (tdykrpostach@gmail.com)про відкриття провадження у справі про банкрутство

за участі представників учасників у справі про банкрутство:

від кредитора: не з`явився

від боржника: Сиволобов М.М. - ліквідатор

В судовому засіданні 16.05.2024, на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, було оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

ВСТАНОВИВ:

10 листопада 2022 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Суффле Агро Україна» (надалі - кредитор) про відкриття провадження у справі про банкрутство Фермерського господарства «САПФІР-М.М.» (надалі - боржник) на підставі ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства, яка ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 15.11.2022 була прийнята до розгляду.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 21.12.2022, зокрема відкрито провадження у справі про банкрутство Фермерського господарства «САПФІР-М.М.»; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном боржника; розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Сиволобова М.М.

Постановою Господарського суду Чернігівської області від 15.11.2023, зокрема припинено процедуру розпорядження майном Фермерського господарства «САПФІР-М.М.» та повноваження розпорядника майна боржника Сиволобова М.М.; визнано боржника банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців; ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Сиволобова М.М.

За змістом ч. 3 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства, з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, господарський суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

Частиною 4 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом. Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів.

Відповідне повідомлення було оприлюднено на офіційному веб-порталі судової влади України 15.11.2023 за № 71867.

19 квітня 2024 року через систему «Електронний суд» до Господарського суду Чернігівської області надійшла заява від 19.04.2024 Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про визнання кредиторських вимог до боржника в сумі 218 276,05 грн та 4 844,80 грн судового збору.

В обґрунтування заявлених кредиторських вимог заявник посилається на існування у боржника зобов`язань перед управлінням щодо сплати капіталізованих платежів, які останній сплачує у вигляді страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві, отриманого під час перебування потерпілих осіб у трудових відносинах з боржником.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 24.04.2024 постановлено:

заяву від 19.04.2024 Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про визнання кредиторських вимог до боржника прийняти та приєднати до матеріалів справи;

призначити розгляд заяви кредитора в судовому засіданні на 16 травня 2024 року;

викликати для участі в судовому засіданні, зокрема повноважного представника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області. Повідомити Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду заяви управління про визнання кредиторських вимог до боржника.

Ухвала суду від 24.04.2024 була направлена заявнику до його електронного кабінету в підсистемі Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд» та згідно довідки про доставку електронного листа, роздрукованої з комп`ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду», доставлена до електронного кабінету 25.04.2024 11:46.

Статтею 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є, зокрема день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи. Якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Враховуючи вищенаведені положення ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду від 24.04.2024 є такою, що отримана адресатом 25.04.2024.

Процесуальним правом на участь в призначеному на 16.05.2024 судовому засіданні Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області не скористалось, надіславши 10.05.2024 до Господарського суду Чернігівської області клопотання від 07.05.2024 № 2500-0803-7/32019 про розгляд справи за відсутності повноважного представника управління за наявними у справі матеріалами.

07.05.2024 через систему «Електронний суд» арбітражним керуючим Сиволобовим М.М. до Господарського суду Чернігівської області надіслано повідомлення від 06.05.2024 № 01-16/138 про розгляд вимог кредитора, зі змісту якого вбачається, що позовні вимоги Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області визнаються ліквідатором в заявленому розмірі як обґрунтовані з подальшим включенням до реєстру вимог кредиторів.

За заявою ліквідатора Сиволобова М.М., задоволеною ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 08.05.2024, призначене на 16.05.2024 судове засідання проведено в режимі відеоконференції.

Розглянувши подані документи і матеріали, вислухавши пояснення арбітражного керуючого Сиволобова М.М., з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення заяви по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

у відповідності з ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства, кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника, а також адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство;

грошове зобов`язання (борг) - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать, зокрема зобов`язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування.

Грошові вимоги Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області в сумі 218 276,05 грн ґрунтуються на нормах матеріального права та підтверджуються поданими доказами і розрахунками: належним чином засвідченими копіями Акту розслідування нещасного випадку; Акту № 1 про нещасний випадок, пов`язаний з виробництвом; Виписки з акта огляду МСЕК; Постанови № 26 від 19.03.2024 про призначення (перерахунок) щомісячної страхової виплати втраченої заробітної плати; Розрахунку витрат на відшкодування потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (особи, яка має право на страхові виплати в разі втрати годувальника) в головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській області щодо страхувальника ФГ «САПФІР-М.М.» ЄДРПОУ 35274787 станом на 01 березня 2024 року.

Розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області, господарський суд вважає її обґрунтованою, оскільки борг підтверджується поданими доказами.

Керуючись ст. 1, 2, 59, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 233, 234, 240 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Визнати грошові вимоги Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області (14005, м. Чернігів, вул. П`ятницька, 83-а; код 21390940) в розмірі 218 276,05 грн (борг) та 4 844,80 грн судового збору.

Копії цієї ухвали надіслати Головному управлінню Пенсійного фонду України в Чернігівській області (14005, м. Чернігів, вул. П`ятницька, 83-а (main@cn.pfu.gov.ua)) та ліквідатору Сиволобову М.М. (01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 33/34, оф. 13 (ІНФОРМАЦІЯ_1 )).

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її оголошення та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали складено 17.05.2024.

Дата набрання ухвалою законної сили - 16.05.2024.

Суддя А.С.Сидоренко

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119099383
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —927/993/22

Ухвала від 06.06.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 06.06.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 08.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Постанова від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні