Рішення
від 24.04.2024 по справі 175/1554/24
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/1554/24

Провадження № 2-о/175/16/24

РІШЕННЯ

Іменем України

"24" квітня 2024 р. смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Білоусової О.М.,

присяжних - Конопльова А.А., Товстик С.В.,

за участю секретаря судового засідання - Гула А.Р.,

заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи: Орган опіки та піклування в особі служби у справах дітей Підгородненської міської ради Дніпровського району Дніпропетровської області Кудим І.М.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в смт. Слобожанське цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування в особі служби у справах дітей Підгородненської міської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про усиновлення дитини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , звернулися до суду із заявою про усиновлення неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування заяви зазначили, що рішенням Підгородненської міської ради ОСОБА_2 було призначено опікуном ОСОБА_3 , так як остання позбавлена батьківського піклування. Наразі дитина проживає у родині заявників та всім забезпечена. Зазначають, що бажають удочерити дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та змінити в актовому записі та свідоцтві про народження дитини прізвище та по-батькові.

Заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в дане судове засідання не з`явилися, надали до суду заяви про розгляд справи без їх участі, заяву підтримали в повному обсязі просили задовольнити. В минулому судовому засіданні заяву підтримали, надали пояснення відповідно до заяви.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування в особі служби у справах дітей Підгородненської міської ради Дніпровського району Дніпропетровської областінадала заяву, в якій просила провести розгляд справи за її відсутності, заяву підтримала, просить її задовольнити. В минулому судовому засіданні, представник заінтересованої особи пояснила, що ОСОБА_1 , та ОСОБА_2 перебувають у зареєстрованому шлюбі з 31 серпня 2013 року, як родина характеризуються позитивно. Мають своїх двох рідних дітей, мають гарні умови проживання, відповідають вимогам Закону як усиновлювачі.

Представник Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання не з`явився, надав заяву в якій просив розглянути справу за їх відсутності.

Вислухавши учасників по справі, вивчивши матеріали справи, суд встановив наступне.

31 серпня 2013 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було укладено шлюб, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 виданого Красногвардійським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції, актовий запис № 1042.(а.с10)

Відповідно висновків про стан здоров?я виданих Комунальним підприємством «Слобожанська центральна лікарня» від 27.11.2023 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 здорові, протипоказань для усиновлення не виявлено.(а.с.14-15)

Згідно довідок серія ВР-№001697355 та серія ВР-№001697344 Міністерства внутрішніх справ України Департаменту інформаційних технологій на території України, громадяни України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 станом на 31.10.2023 року та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 станом на 31.10.2023 року до кримінальної відповідальності не притягувалися, не знятої чи не погашеної судимості не мають та в розшуку не перебувають.(а.с.12-13)

Довідкою про дохід від 22.08.2022 року № 336/C/CH3II встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , працює у ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ЛОГІСТІКЮНІОН» з 01.04.2014року, на посаді начальника відділу у підрозділі відділ по роботі з клієнтами. Заробітна плата за півроку склала двісті вісімдесят одну тисячу чотириста сімдесят шість гривен.(а.с. 16)

Зі змісту характеристики від 26.01.2024 року, виданої головою квартального комітету ОСОБА_4 , вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не працює, займається домогосподарством та виховує неповнолітніх двох дітей.

Судом встановлено, що малолітня дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 23.02.2022року (наказ №6) перебуває на первинному обліку служби у справах дітей Миколаївської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області.

Відповідно висновку про стан здоров?я виданого Комунальним підприємством «Слобожанська центральна лікарня» від 03.04.2024 року малолітня ОСОБА_3 соматично здорова.

Мати дитини - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , позбавлена батьківських прав відносно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується наявною в матеріалах справи копією заочного рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 06 грудня 2021 року по справі № 175/2397/21.

Батько дитини - ОСОБА_6 записаний у відповідності до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Рішенням виконавчого комітету Миколаївської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області від 23 лютого 2022 року №15 малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.(а.с. 19)

Рішенням виконавчого комітету Підгородненської міської ради від 20 листопада 2023 року, встановлено опіку над малолітньою дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначено опікуном ОСОБА_2 , 1987р.н., терміном на три місяці з подальшим усиновленням.(а.с.20)

Дитина разом із заявниками та їх дітьми проживають в будинку за адресою: буд. АДРЕСА_1 , який належить на праві власності заявнику - ОСОБА_2 , що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с.11).

Умови проживання сім`ї належні для повноцінного розвитку дітей, що підтверджується актом обстеження умов проживання № 2 від 12.01.2024. (а.с.18).

Згідно висновку Органу опіки та піклування Підгороднянської міської ради Дніпровського району Дніпропетровської області за № 229 від 16 січня 2024 р. визнано доцільним усиновлення громадянами ОСОБА_1 , та ОСОБА_2 , неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .(а.с.1-4)

Заявники ознайомлені зі станом здоров`я дитини, порядком та умовами усиновлення, своїми правами та обов`язками, порядком здійснення контролю за умовами проживання і виховання усиновленої дитини.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу.

Статтею 217 СК України передбачено, що усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода на усиновлення дитини має бути безумовною.

Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно з ч. 1 статті 208 СК України усиновленою може бути дитина.

Відповідно до статті 211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Зі змісту статті 212 СК України не можуть бути усиновлювачами особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

Усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Угода про надання усиновлювачем плати за згоду на усиновлення дитини батькам, опікунам чи іншим особам, з якими вона проживає, є нікчемною. Згода батьків на усиновлення може бути надана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини, мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви про те, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Згідно зі ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно зі ст. 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини державний орган реєстрації цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Суд, враховуючи обставини по справі, а саме, що запис заявника батьком усиновленої ними дитини відповідає інтересам дитини, що усиновлюється, вважає можливим задовольнити заяву в частині таких змін.

З урахуванням приписів ч. 3 ст. 255 ЦПК України, ст. ст. 229-231 Сімейного кодексу України, суд вважає за можливе задовольнити клопотання заявника про зміну прізвища та по-батькові малолітній ОСОБА_3 .

Згідно із ст. 225 СК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Перешкод, передбачених ст.ст. 212, 216 СК України для усиновлення дитини судом не встановлено.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підлягає задоволенню у повному обсязі.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 207, 208, 217, 218, 220, 223-225, 229, 233 СК України, ст. ст. ст.ст. 5, 12, 13, 78, 81, 259, 263-265, 313-314, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування в особі служби у справах дітей Підгородненської міської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про усиновлення дитини- задовольнити.

Усиновити громадянами України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) внести до актового запису №165 від 09 червня 2021 року про народження дитини ОСОБА_3 наступні зміни:

-Вказати батьком дитини - громадянина України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

-Вказати матір`ю дитини - громадянку України, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

-Змінити прізвище дитини з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_5 »;

-Змінити по-батькові дитини з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення (підписання, складання повного судового рішення).

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий суддя О.М. Білоусова

Присяжні А.А. Конопльова

С.А. Товстик

СудДніпропетровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119101510
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —175/1554/24

Ухвала від 24.05.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні