Ухвала
від 08.05.2024 по справі 636/4665/23
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/4665/23 Провадження № 2/636/757/24

УХВАЛА

про заочний розгляд справи

08 травня 2024 Чугуївський міський суд Харківської області у складі головуючого судді Гніздилова Ю.М., за участю секретаря судового засідання Кисловської О.О.,розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Чугуївського міського суду Харківської області цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Трайгон Фармінг Молнія», інтереси якого представляє адвокат Тетеря С.І. до Вовчанської міської територіальної громади в особі Вовчанської міської ради Чугуївського району Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом,

встановив:

Представник позивача звернулась до суду з позовом до відповідача та просить визначити ТОВ «Трайгон Фармінг Молнія» додатковий строк тривалістю три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначила, що в червні цього року позивачу стало відомо, що 16 квітня 2021 року ОСОБА_1 склав заповіт, яким розпорядився на випадок своєї смерті передати належну йому земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 8,9428 га, кадастровий номер 6321684000:01:002:0183, що розташована в межах Котівської сільської ради Вовчанського району Харківської області, у спадщину позивачу, яке є правокористувачем цієї ділянки на підставі договору про встановлення права користування земельною ділянкою (емфітевзис). При зверненні до нотаріуса ТОВ «Трайгон Фармінг Молнія» отримало лист-відмову у вчиненні нотаріальних дій у зв`язку з пропуском звернення до нотаріальної контори. Враховуючи вищевикладене, в передбачений законом строк товариство не звернулося до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини з поважних причин, у зв`язку з тим, що не знало про наявність заповіту, що завадило йому вчасно подати заяву про прийняття спадщини.

18 вересня 2023 року після отримання інформації про місце проживання (перебування) відповідача, була постановлена ухвала про відкриття провадження у справі та розгляд за правилами спрощеного позовного провадження, призначене відкрите судове засідання о 10 год 30 хв 25 жовтня 2023 року. Направлено відповідачеві копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів. Запропоновано відповідачеві подати до суду відзив на позов в установлений строк. Запропоновано позивачу подати до суду відповідь на відзив. Запропоновано відповідачу подати до суду в установлений законодавством строк заперечення, в яких викласти свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення.

В судове засідання представник позивача не з`явився, надавши до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив справу розглянути за його відсутності, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідач Вовчанська міська територіальна громада в особі Вовчанської міської ради Чугуївського району Харківської області повторно в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце слухання справи повідомлявся своєчасно і належним чином шляхом направлення на його адресу, підтверджену довідкою з Єдиного державного демографічного реєстру, рекомендованого листа, який повернувся до суду з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою»,також шляхом розміщення оголошення про виклик до суду на офіційному веб-сайті судової влади України.

Відповідно до положень п. 1, 4 ч. 8 ст. 128 ЦПК України, днем вручення судової повістки є, зокрема, день вручення судової повістки під розписку, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. При цьому від Вовчанської міської територіальної громади в особі Вовчанської міської ради Чугуївського району Харківської області до суду не надійшло відзиву на позовну заяву чи будь-яких заперечень, а також повідомлення про іншу адресу, клопотання про відкладення судового розгляду також не заявлялося.

Відповідно до ч. 3 ст. 131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи неявку належним чином повідомленого про дату, час та місце судового засідання відповідача, який не повідомив про причини неявки та не подав відзив, відповідно до статті 280 ЦПК України суд, за згодою позивача, вважає за можливе проводити заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

Керуючись ст. ст. 259, 260, 280, 281 ЦПК України, суд

постановив:

Розгляд цивільної справи за позовною заявою Приватного підприємства «Трайгон Фармінг Молнія» до Вовчанської міської територіальної громади в особі Вовчанської міської ради Чугуївського району Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом проводити в порядку заочного розгляду.

Ухвала, що постановлена судом в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю. М. Гніздилов

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу119109010
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —636/4665/23

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні