Рішення
від 16.05.2024 по справі 335/2267/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/2267/24 2/335/1484/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2024 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Макарова В.О.,

за участю секретаря судового засідання Філатової О.О.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за внесками на управління багатоквартирним будинком,

ВСТАНОВИВ:

28.02.2024 року голова правління ОСББ «Нижньодніпровська 2» Біловаш Т.С. (далі позивач) звернулася до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя із вказаним позовом до ОСОБА_2 (далі відповідач), в якому просила стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСББ «Нижньодніпровська 2» заборгованість зі сплати внесків на управління багатоквартирним будинком у розмірі 7904,23 грн., судові витрати зі сплати судового збору та витрати на професійну правничу допомогу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що співвласниками будинку АДРЕСА_1 , створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» (далі ОСББ «Нижньодніпровська 2»), державну реєстрацію якого в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань проведено 28.04.2021 року, присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи 44160888.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 (далі відповідач) є власником квартири АДРЕСА_2 , загальною площею 44,66 кв. м., що підтверджується інформаційною довідкою № 366282538 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про відомості про об`єкт нерухомого майна, розмір площі квартири відповідача підтверджується витягом з журналу внутрішніх обмірів та підрахунків площ приміщень будівлі літер. «А-5» по АДРЕСА_3 , з Інвентарної справи буд. АДРЕСА_3 від 30.06.1965 року.

Отже, відповідач є співвласником житлового будинку за вказаною адресою та входить до складу ОСББ.

ОСББ «Нижньодніпровська 2» діє на підставі Статуту.

Загальними зборами ОСББ «Нижньодніпровська 2» було затверджено наступні розміри внесків на управління багатоквартирним будинком:

Протоколом загальних зборів ОСББ «Нижньодніпровська 2» № 1 від 13.05.2021 року було затверджено розмір внеску 5,54 грн. за 1 кв. м від загальної площі квартири.

Протоколами загальних зборів ОСББ «Нижньодніпровська 2» № 1 від 28.11.2021 року, № 1 від 30.12.2023 року було затверджено розмір внеску 7,00 грн. за 1 кв. м. від загальної площі, що підтверджується витягами з протоколів.

Відповідач з 08.08.2021 року не виконує передбачений статутом об`єднання обов`язок по сплаті внеску на управління багатоквартирного будинку, у зв`язку з чим станом на 31.01.2024 року у нього утворилась заборгованість у розмірі 7904,23 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості.

ОСББ «Нижньодніпровська 2», у відповідності до ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», розділу І, ІІ, Статуту ОСББ «Нижньодніпровська 2», забезпечує належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяє співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами, забезпечує виконання співвласниками своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Пунктом 3.10 розділу ІІІ «Статутні органи об`єднання, їхні повноваження та порядок формування» Статуту ОСББ «Нижньодніпровська 2» передбачено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників рішення загальних зборів мають юридичну силу щодо рішень інших органів управління об`єднання.

Пунктом 1 розділу ІV «Джерела фінансування, порядок використання майна та коштів об`єднання» Статуту ОСББ «Нижньодніпровська 2» визначено, внесків і платежів співвласників, коштів що надходять для забезпечення потреб основної діяльності об`єднання.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного, ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та Статуту.

Відповідно до Статуту ОСББ «Нижньодніпровська 2» та ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» обов`язки співвласника: Співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Оскільки відповідач не своєчасно та не у повному обсязі сплачує за надані послуги з управління будинком, у нього за період з 08.08.2021 року по 31.01.2024 року утворилась заборгованість, враховуючи те, що заборгованість виникла в межах трирічного строку позовної давності, позивач вважає, що з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість по внескам на управління багатоквартирним будинком у розмірі 7904,23 грн.

Попередній (орієнтований) розрахунок очікуваних позивачем судових витрат складається з витрат на професійну правничу допомогу в якості оплати правової допомоги за договором про надання правової (правничої) допомоги № 11-24 від 19.02.2024 року у розмірі 5528,00 грн.:

- оплата судового збору за подання до суду позовної заяви у сумі 3028,00 грн.;

- складання позовної заяви у сумі 1500.00 грн.;

- участь у судовому засіданні у сумі 1000.00 грн. за кожне судове засідання

На підтвердження вже понесених позивачем судових витрат:

1) оплати судового збору у сумі 3028,00 грн. надається копія платіжної інструкції № 308 про сплату судового збору у сумі 3028,00 грн. від 23.02.2024 року, сплаченого онлайн;

2) на професійну правничу допомогу в якості оплат за складання позовної заяви про стягнення заборгованості за внесками на управління багатоквартирним будинком надано копію рахунку-фактури № 1 від 21.02.2024 року за договором 11-24 від 19.02.2024 року; копію акту № 1 прийому-передавання правової (правничої) допомоги від 26.02.2024 року за договором № 11-24 від 19.02.2024 року; копію платіжної інструкції № 306 від 23.02.2024 року.

Інші докази як вказує позивач на підтвердження прогнозованих судових витрат пов`язаних із наданням професійної правової допомоги у разі їх виникнення будуть надані суду у строки передбачені ЦПК України.

За результатами автоматизованого розподілу судової справи між суддями 28.02.204 року справа передана для розгляду судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Макарову В.О.

Ухвалою судді від 07.03.2024 року відкрито провадження по справі та призначено її до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін. Відповідачу встановлено п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

В судовому засіданні позивач голова парвління ОСОБА_1 підтримала позовні вимоги та просила їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги про стягнення заборгованості зі сплати внесків на управління багатоквартирним будинком у розмірі 7904,23 грн. визнав.

Статтею 206 ЦПК Українипередбачено, що відповідач має право визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступних висновків.

Статтею 55 Конституції Українитастаттею 4 ЦПК Українипередбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону (стаття 5 ЦПК України).

Виходячи з принципу диспозитивності цивільного судочинства та змагальності сторін (статті12,13 ЦПК України), суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (стаття 80 ЦПК України).

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки, регулюютьсяЗаконом України «Про житлово-комунальні послуги».

Відповідно до п. 5, 12 ч. 1ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», житлово-комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Послуга з управління багатоквартирним будинком - результат господарської діяльності суб`єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору.

Згідно зістаттею 5 вказаного Законудо житлово-комунальних послуг належать: житлова послуга (послуга з управління багатоквартирним будинком) та комунальні послуги (послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами). Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Статтями 7, 8 вказаного вище Закону визначені права та обов`язки споживачів й виконавця комунальних послуг. Зокрема, правом споживача є одержання своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно з законодавством і умовами договорів, а обов`язком споживача - є укладення договору про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом, а також оплата наданих житлово-комунальних послуг за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами. Обов`язком виконавця - надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством та умовами договорів про їх надання, а також підготовка та укладення із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором. При цьому, пунктом першим частини 2 ст. 7 Закону передбачено, що споживач зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом.

Відповідно до ч. 5ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», відмова споживача (іншої особи, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача) від укладання договору з виконавцем комунальної послуги не звільняє його від обов`язку оплати фактично спожитої комунальної послуги, наданої таким виконавцем.

Частиною 3статті 13 Конституції Українипередбачено, що власність зобов`язує.

Відповідно дост. 322 ЦК Українивласник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не передбачено договором або законом.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_4 (частка власності 1/1), що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (номер інформаційної довідки 366282538), розмір площі квартири відповідача підтверджується витягом з журналу внутрішніх обмірів та підрахунків площ приміщень будівлі літер. «А-5» по АДРЕСА_3 , з Інвентарної справи буд. АДРЕСА_3 від 30.06.1965 року.

Згідно інформації відділу реєстрації фізичних осіб по Вознесенівському району Департаменту реєстраційних послуг що надійшли до суду 06.03.2024 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_5 , з 12.01.1982 року по теперішній час.

Управління багатоквартирним будинком по АДРЕСА_3 здійснюється ОСББ «Нижньодніпровська 2», яке зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадянських формувань 28.04.2021 року, № запису 1001031020000051173, код ЄДРПОУ 44160888.

Статтею 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»визначено, що вищим органом управління об`єднання є загальні збори, рішення яких є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Відповідно до частини 3статті 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Так, рішенням зборів співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» за місцезнаходженням АДРЕСА_3 (код ЄДРПОУ 44160888), оформленим протоколом № 1 від 13.05.2021 року, затверджено кошторис на 2021 рік та встановлено внески на витрати на управління багатоквартирним будинком ОСББ «Нижньодніпровська 2» на 2021 рік у розмірі 5,54 за 1 кв. м. загальної площі квартири.Рішенням зборів співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» за місцезнаходженням АДРЕСА_3 (код ЄДРПОУ 44160888, оформленим протоколом № 1 від 28.11.2021 року, затверджено кошторис ОСББ «Нижньодніпровська 2» на 2022 рік та внески на управління багатоквартирним будинком «Нижньодніпровська 2» у розмірі 7,00 грн. за 1 кв. м. загальної площі квартири з 01.01.2022 року, що підтверджується Витягами з протоколів.

Вищевказане рішення загальних зборів ОСББ «Нижньодніпровська 2» є чинним, ніким неоспореними та не скасованими.

Відповідно до вимог пункту 10 частини 1статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»співвласники багатоквартирного будинку зобов`язані своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

З наданого позивачем розрахунку заборгованості із внесків на управління багатоквартирним будинком власника кв. АДРЕСА_4 , ОСОБА_2 вбачається, що відповідач, співвласник об`єднання ОСОБА_2 не сплачував в повному обсязі внески на управління багатоквартирним будинком, внаслідок чого за період з 08.08.2021 року по 31.01.2024 року заборгованість становить 7904,23 грн. Вказаний борг нарахований, виходячи із загальної площі квартири 44,66 кв. м. та відповідно до рішень загальних зборів ОСББ «Нижньодніпровська 2».

Відповідно достатті 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідностатті 509 ЦК України,зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботи, надати послугу, сплатити гроші) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Положеннями статей526,530 ЦК Українипередбачено, що зобов`язанням має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час.

Як зазначено устатті 610 ЦК України, порушенням зобов`язанням є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язанням (неналежне виконання).

Відповідно до положеньстатті 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язанням настають правові наслідки встановлені договором або законом.

Враховуючи наведені положення закону та встановлені судом обставини справи, а також приймаючи до уваги визнання позову відповідачем, яке не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку про задоволення позову та стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості зі сплати внесків на управління багатоквартирним будинком у розмірі 7904,23 грн.

Щодо розподілу судових витрат, то відповідно до частини 1статті 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Оскільки відповідач визнав позов до початку розгляду справи по суті, питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до частини 1статті 142 ЦПК Українита вважає за необхідне повернути позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а інші 50 відсотків стягнути з відповідача.

Згідно з ч.ч. 1, 2ст. 15 ЦПК Україниучасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків встановлених законом.

Згідно пункту 1 частини 3статті 133 ЦПК Українидо витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Статтею 137 ЦПК України, передбачено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатом розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Згідно з частиною 8статті 141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Розмір витрат має бути співмірним зі складністю справи та виконаних адвокатом (професійна правнича допомога) робіт; часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт; обсягом наданих адвокатом послуг; ціною позову та значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи та репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог співмірності, за клопотанням іншої сторони, суд може зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. (частина 4, 5статті 137 ЦПК України).

У постанові Верховного Суду від 30.09.2020 року у справі № 379/1418/18 (провадження № 61-9124св20) вказано, що «склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та інше), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження).

Договір про надання правової допомоги за своєю правовою природою є договором про надання послуг, який в свою чергу врегульованоГлавою 63 Цивільного Кодексу України.

Зокрема,ст. 903 ЦК Українипередбачає, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, про що, зокрема, зазначено у рішеннях від 26.02.2015 року у справі «Баришевський проти України», від 10.12.2009 року у справі «Гімайдуліна і інших проти України», від 12.10.2006 у справі «Двойних проти України», від 30.03.2004 року у справі «Меріт проти України» заявник має право на відшкодування судових та інших витрат лише у разі, якщо доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим.

Так, на підтвердження понесених витрат на правову допомогу у розмірі 1500,00 грн. стороною позивача надано: Договір про надання правової (правничої) допомоги № 11-24 від 19.02.2024 року, укладений з адвокатом Адвокатського об`єднання «Право студія» в особі його Голови Валько В.С.; Додаток № 1 до Договору про надання правової (правничої) допомоги № 11-24 від 19.02.2024 року; Рахунок-фактуру № 1 від 21.02.2024 року; Акт № 1 прийому-передавання правової (правничої) допомоги за договором № 11-24 від 19.02.2024 року від 26.02.2024 року; платіжну інструкцію № 306 від 23.02.2024 року на суму 1500,00 грн.

Усвою чергу від відповідача не надходило клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, будь-яких заперечень щодо неспівмірності про стягнення витрат на професійну правову допомогу у розмірі 1500,00 грн. суду не надано.

При цьому, відповідно до ч. 6ст. 137 ЦПК Україниобов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідно до частини першоїстатті 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, суд вважає що така сума витрат у розмірі 1500,00 грн. відповідає критерію реальності.

З огляду на вищевикладене, суд вважає, що з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати пов`язані з наданням професійної правничої допомоги в розмірі 1500,00 грн, які є обґрунтованими та підтверджені належними доказами.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.11,15,16,264,267,360,382,509,525,526,530,541,543,610,611,625 ЦК України, ст.ст.4,11,12,13,81,89,133,137,141, 206,263-266,273 ЦПК України,Законом України «Про житлово-комунальні послуги»,Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», суд,

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за внесками на управління багатоквартирним будинком - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_6 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» (код ЄДРПОУ 44160888, місцезнаходження: 69091, м. Запоріжжя, вул. Нижньодніпровська, буд. 2) заборгованість зі сплати внесків на управління багатократним будинком у розмірі 7904,23 грн., судовий збір у розмірі 1514,00 грн. та витрати на правничу допомогу у розмірі 1500,00 грн., а всього 10918,23 грн.

Повернути Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2» (код ЄДРПОУ 44160888, місцезнаходження: 69091, м. Запоріжжя, вул. Нижньодніпровська, буд. 2) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при подачі позову відповідно до платіжної інструкції № 306 від 23.02.2024 року, що становить 1514,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Інформація про учасників справи відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 Цивільного процесуального кодексу України:

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нижньодніпровська 2», код ЄДРПОУ 44160888, місцезнаходження: 69091, м. Запоріжжя, вул. Нижньодніпровська, буд. 2.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_6 .

Суддя В.О. Макаров

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу119110329
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —335/2267/24

Рішення від 16.05.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні