Ухвала
від 14.05.2024 по справі 757/47375/23-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/47375/23-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" травня 2024 р. Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Ільєвої Т.Г.,

при секретарі судових засідань - Ємець Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяви представника відповідача - адвоката Українцевої Катерини Леонідівни та представника відповідача - ОСОБА_1 про зупинення провадження у цивільній справі №757/47375/23-ц за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, що не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача - об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3» про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Печерського районного суду м. Києва перебуває цивільна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, що не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача - об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3» про стягнення заборгованості.

22.04.2024 до суду надійшла заява представника відповідача - ОСОБА_1 про зупинення провадження у справі, мотивуючи тим, що 08 квітня 2024 року ухвалою судді Плотницької Н.Б. було відкрито провадження у справі № 910/3336/24 та прийнято до розгляду позовну заяву ОСББ «Саперне поле 3». Рішення за результатами розгляду вказаної справи має значення для даної цивільної справи.

14.05.2024 представник відповідача - адвоката Українцева Катерина Леонідівна подала до суду заяву про зупинення провадження у справі, за аналогічних обставин заяви представника відповідача.

Представник позивача подала до суду заяву в якій зазначила, що не заперечує щодо проведення судового засідання без фіксації технічними засобами та одночасно зазначила, що не заперечує щодо зупинення провадження у справі.

Представник відповідача подала клопотання про проведення судового засідання без фіксації технічними засобами.

Інші учасники в судове засідання не з`явилися, про місце і час судового розгляду повідомлені належним чином.

Суд, вивчивши позицію учасників розгляду, дослідивши матеріали справи, надходить до висновку, що провадження у справі підлягає зупиненню.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Так, під час дослідження матеріалів справи в розрізі вирішення питання про зупинення провадження у справі, судом встановлено, що 26 червня 2020 року відбулися установчі збори співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_1 , на яких більшістю голосів співвласників було прийнято рішення про створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3» (далі - ОСББ «Саперне поле 3»).

08 вересня 2020 року Об`єднання було зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за номером: 1000701070001088805. Об`єднанню присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи: 43804558 (копія виписки з ЄДРПОУ додається). .

Листом ОСББ «Саперне поле 3» від 24.09.2020 року № 01/20 Відповідача - ТОВ «КУЖЕ «Новосервіс» було повідомлено про створення та державну реєстрацію Об`єднання. Крім цього, у листі містилася вимога до Відповідача виконати приписи чинного законодавства про передачу технічної документації на будинок до 01.10.2020 року та проінформувати правління Об`єднання про строки передачі технічної та іншої передбаченої законодавством документації. Зазначений лист Відповідачем отриманий 25.09.2020 року та зареєстрований за вхідним номером № 21БФ (копія листа додається).

28 лютого 2021 року було проведено загальні збори співвласників, на яких було вирішено:

- обрати управителем багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 - ТОВ «СК КОНЦЕПТ СЕРВІС 2» (код за ЄДРПОУ: 43975725) та затверджено щомісячну вартість послуг з управління багатоквартирним будинком у розмірі 22,90 грн./1 кв.м., з управління паркінгом - у розмірі 24,88 грн./1 кв.м.

- створити резервний фонд та встановлено обов`язковий щомісячний розмір внеску - 1,50 грн./1 кв.м., який має сплачуватися до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим.

- доручити Правлінню повідомити ТОВ «КУЖЕ «Новосервіс» про прийняті рішення.

- визначити дату початку управління будинком управителем датою припинення строку дії договорів співвласників із ТОВ «КУЖЕ «Новосервіс» (ЄДРПОУ: 33303255) як з виконавцем «послуг з утримання та управління будинку, прибудинкової території, комунальних та додаткових послуг» (копія протоколу додається).

24 квітня 2021 року між ОСББ «Саперне поле 3» та ТОВ «СК КОНЦЕПТ СЕРВІС 2» (код ЄДРПОУ: 43975725) було укладено Договір №1 про надання послуг з управління з управління багатоквартирним будинком та паркінгом (далі - Договір управління будинком) (копія договору додається).

Згідно п. 1 розд. 9 Договору управління будинком, цей договір набрав чинності з 01.05.2021 року, відповідно нарахування внеску за управління цьому підприємству, а також платежі до резервного фонду ОСББ здійснювалося з 01.05.2021 року.

Договір з управління будинком між ОСББ «Саперне поле 3» та ТОВ «СК КОНЦЕПТ СЕРВІС 2» було укладено відповідно до вимог Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 року № 2189-VIII.

Згідно з абз. 5 п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» у разі зміни форми управління багатоквартирним будинком або обрання іншого управителя виконавець послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій має здійснити остаточне нарахування плати за послуги відповідно до фактичних нарахувань та обсягів наданих послуг.

Крім того, як з`ясувалося, Відповідач ніколи не призначався виконавцем житлово-комунальних послуг відповідно до діючих норм Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та не обирався управителем співвласниками будинку, як того вимагав Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». Тобто надання ним послуг, які за своєю юридичною природою не були житлово-комунальними послугами, а також не були послугами з управління, в будинку АДРЕСА_1 , здійснювалося без достатніх законних підстав. Про це свідчать відповіді ТОВ «Сервіс-Технобуд» та КМДА (копії адвокатських запитів та відповідей на них додаються).

А у зв`язку із обранням управителем ТОВ «СК КОНЦЕПТ СЕРВІС 2», договори, які Відповідач всупереч вимогам Закону укладав з співвласниками багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 припинили свою дію з 01.05.2021 року. Позивач в порушення законодавства та умов договорів не здійснив проведення остаточного нарахування плати за послуги, також без будь-якої правової підстави продовжив нараховувати плату за послуги з 01.05.2021 по 31.01.2022 року, включно.

Не дивлячись на ці обставини, Позивач намагається стягнути з Відповідача, який є співвласником будинку, заборгованість за період, в якому не мав права здійснювати нарахування за свою незаконну діяльність в цьому будинку.

Слід зазначити, що з 01.05.2021 року (після припинення дії договорів) Відповідач не звертався до ОСББ «Саперне поле, 3 із пропозицією укласти новий договір про управління або надання житлово-комунальних послуг.

19 березня 2024 року ОСББ «Саперне поле 3» з метою захисту інтересів усіх співвласників будинку звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою про зобов`язання ТОВ «КУЖЕ «НОВОСЕРВІС» припинити зловживання правами, а саме зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» код за ЄДПОУ: 33303255 (01103, м. Київ, вул. Михайла Драгомирова, буд.16, прим. 270) припинити зловживання своїми правами та скасувати нарахування за послуги співвласникам будинку АДРЕСА_1 за період з 01.05.2021 по 31.01.2022 року.

08 квітня 2024 року Ухвалою судді Плотницької Н.Б. було відкрито провадження у справі № 910/3336/24 та прийнято позовну заяву ОСББ «Саперне поле 3» до розгляду (копія Ухвали додається).

Таким чином, до вирішення справи № 910/3336/24 в Господарському суді міста Києва, в якій предметом позовної заяви є встановлення факту незаконності нарахування плати за послуги Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» усім співвласникам будинку АДРЕСА_1 , існує об`єктивна неможливість розгляду справи № 757/47375/23-ц за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» до Відповідача - співвласника будинку, в якому створено ОСББ «Саперне поле 3», оскільки в разі задоволення позовної заяви та набрання законної сили рішення суду у справі № 910/3336/24, стягнення заборгованості, яку нараховує Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» співвласникам будинку АДРЕСА_1 , буде порушувати права співвласників цього будинку.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 23 вересня 2020 року у справі № 522/17321/13-ц (провадження № 61-6655св20) зазначено, що:

«пунктом шостим частини першої статті 251 ЦПК України передбачено, що суд зобов`язаний зупинити провадження у справі в разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Неможливість розгляду справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом, не можуть бути встановлені судом самостійно у цій справі.

Пов`язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у цій справі. Обставини повинні бути такими, що мають значення для цієї справи».

Таким чином, до вирішення справи № 910/3336/24 в Господарському суді міста Києва, в якій предметом позовної заяви є встановлення факту незаконності нарахування плати за послуги Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» усім співвласникам будинку АДРЕСА_1 , існує об`єктивна неможливість розгляду справи № 757/47375/23-ц за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» до Відповідача - співвласника будинку, в якому створено ОСББ «Саперне поле 3», оскільки в разі задоволення позовної заяви та набрання законної сили рішення суду у справі № 910/3336/24, стягнення заборгованості, яку нараховує Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» співвласникам будинку АДРЕСА_1 , буде порушувати права співвласників цього будинку.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про наявність підстав для зупинення провадження у вказаній справі.

Враховуючи викладене та керуючись п. 6 ч. 1 ст. 251, п. 14 ст.1 ст. 253, ст. 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

У Х В А Л И В :

Заяву заяви представника відповідача - адвоката Українцевої Катерини Леонідівни та представника відповідача - ОСОБА_1 про зупинення провадження- задовольнити.

Провадження у справі №757/47375/23-ц за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління та житлової експлуатації «НОВОСЕРВІС» до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, що не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача - об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Саперне поле 3» про стягнення заборгованості, - зупинити до набрання законної сили судовим рішенням в справі № 910/3336/24.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали буде виготовлений 14.05.2024.

Суддя Тетяна ІЛЬЄВА

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119124688
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них

Судовий реєстр по справі —757/47375/23-ц

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні