Ухвала
від 20.05.2024 по справі 912/220/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел. 32-05-11E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

20 травня 2024 рокуСправа № 912/220/13-г

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М.,

розглянувши заяву №б/н від 26.04.2024 Головного управління ДПС у Кіровоградській області

про заміну первісного відповідача по справі правонаступником

у справі №912/220/13-г від 18.02.2013

за заявою кредитора - Олександрійського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області, 28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, пл. Соборна, 8,

про банкрутство комунального підприємства "Теплоелектроцентраль" (далі - КП "Теплоелектроцентраль"), 28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Кільцева, 9,

ВСТАНОВИВ:

Постановою від 15.07.2013 господарський суд визнав КП "Теплоелектроцентраль" банкрутом, відкрив ліквідаційну процедуру щодо банкрута. Ухвалою від 08.11.2022 господарський суд призначив ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Титаренка Є.І.

До господарського суду 14.05.2024 від Головного управління ДПС у Кіровоградській області надійшла заява №б/н від 26.04.2024 про заміну первісного відповідача по справі правонаступником, за якою: … керуючись приписами ч. 3 ст. 48, ст. 52 Кодексу адміністративного судочинства України, -

прошу суд:

Здійснити процесуальне правонаступництво - замінити первісного відповідача по адміністративній справі №912/220/13-г Головне управління ДПС у Кіровоградській області на правонаступника та належного відповідача в даній справі - Головне управління ДПС у Кіровоградській області як відокремлений підрозділ Державної податкової служби України.

При вирішенні питання про прийняття вказаної заяви господарський суд враховує таке.

За ч. 1 ст. 1 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) господарський процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах.

Завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. (ч. 1 ст. 2 ГПК України)

Судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. (ч. 1 ст. 3 ГПК України)

Статтею 20 ГПК України визначені справи, що відносяться до юрисдикції господарських судів.

Тобто, господарські суди, відповідно до їх компетенції не уповноважені розглядати адміністративні справи та не уповноважені при розгляді господарського спору чи справи про банкрутство (неплатоспроможність) керуватися приписами норм Кодексу адміністративного судочинства України на які в своїй заяві посилається Головне управління ДПС у Кіровоградській області.

За ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) - провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Застосування положень ГПК України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

За ст. 169 ГПК України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань.

Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Відповідно до ч. 1-2 ст. 170 ГПК України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити:

1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

2) найменування суду, до якого вона подається;

3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі;

4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника;

5) підстави заяви (клопотання, заперечення);

6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення);

7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Вимога вказати в заяві по суті справи, скарзі, заяві, клопотанні або запереченні ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України стосується лише юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України. Іноземна юридична особа подає документ, що є доказом її правосуб`єктності за відповідним іноземним законом (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Письмова заява, клопотання чи заперечення підписується заявником або його представником. До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, що подається на стадії виконання судового рішення, у тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надсилання (надання) іншим учасникам справи (провадження) з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

В заяві №б/н від 26.04.2024 Головного управління ДПС у Кіровоградській області про заміну первісного відповідача по справі правонаступником вказано, що заявник з кодом ЄДРПОУ 43995486 є кредитором, що станом на даний час та враховуючи прохальну частину такої заяви, не відповідає дійсності.

У справі №912/220/13-г про банкрутство КП "Теплоелектроцентраль" податковий орган не є відповідачем, про заміну якого правонаступником просить заявник.

Вказана заява не містить відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету заявника.

За ч. 1 ст. 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

За ст. 43 КУзПБ у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі.

Заява №б/н від 26.04.2024 Головного управління ДПС у Кіровоградській області про заміну первісного відповідача по справі правонаступником не містить жодних відомостей про наявність відносин, щодо яких виник спір, і в результаті припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у таких відносинах, виникла необхідність заміни особи у такому зобов`язанні на правонаступника.

Прохальна частина такої заяви, крім найменування, не містить ідентифікації, як попередника так і правонаступника такої особи.

Крім цього, до зазначеної заяви Головного управління ДПС у Кіровоградській області, поданої, зокрема, на стадії виконання постанови суду від 15.07.2013, не додано жодних доказів направлення її копії та доданих до неї документів іншим учасникам справи (провадження) з урахуванням положень ст. 42 ГПК України.

Згідно з ч. 4 ст. 170 ГПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Враховуючи викладені обставини, заява №б/н від 26.04.2024 Головного управління ДПС у Кіровоградській області про заміну первісного відповідача по справі правонаступником, подана без додержання вимог частини першої та другої статті 170 ГПК України, підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Керуючись ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 3, 169-170, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву №б/н від 26.04.2024 Головного управління ДПС у Кіровоградській області про заміну первісного відповідача по справі правонаступником повернути заявнику без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Копію ухвали направити Головному управлінню ДПС у Кіровоградській області.

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119129180
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —912/220/13-г

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 25.10.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 12.10.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 27.09.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 19.09.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні