Ухвала
від 20.05.2024 по справі 920/562/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

20.05.2024м. СумиСправа № 920/562/24

Суддя Господарського суду Сумської області Жерьобкіна Є.А., розглянувши у порядку наказного провадження заяву (вх. № 2366 від 13.05.2024) стягувача Товариства з обмеженою відповідальністю «ДЕМО-ТРАНС» (Україна, 49000, місто Дніпро, вулиця Тимчасова, будинок 2, код ЄДРПОУ 45054077) до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «КЕРАМАМАРКЕТ» (Україна, 40000, Сумська область, місто Суми, вулиця Григорія Кондратьєва, будинок 6, код ЄДРПОУ 40973458), про видачу судового наказу за вимогою про стягнення 22000 грн 00 коп.

УСТАНОВИВ:

13.05.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю «ДЕМО-ТРАНС» звернулось до суду з заявою про видачу судового наказу про стягнення з боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «КЕРАМАМАРКЕТ» 22000 грн 00 коп., за договором-заявкою № 283 від 11.12.2023.

За результатами розгляду поданої заяви суд дійшов висновку про відмову у видачі судового наказу, виходячи з наступного.

Порядок та форма звернення до суду з заявою про видачу судового наказу до господарського суду визначені Господарським процесуальним кодексом України, зокрема розділом ІІ Наказне провадження.

За приписами ч. 2 ст. 154 Господарського процесуального кодексу України, за результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Згідно з пунктом 2 частини 2 статті 150 Господарського процесуального кодексу України у заяві повинні бути зазначені, зокрема, відомості про наявність або відсутність у заявника електронного кабінету.

Як вбачається із матеріалів заяви, заявником вказано про відсутність у заявника та боржника електронного кабінету.

Відповідно до частин 6-7 статті 6 Господарського процесуального кодексу України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат. Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України, суд відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу.

Оскільки заявником подано заяву з порушенням частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України, щодо реєстрації електронного кабінету, суд дійшов висновку відмовити у видачі судового наказу.

Разом з тим, за приписами ч. 1 ст. 153 Господарського процесуального кодексу України, відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 21, 8, 9 частини першої статті 152 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Відповідно до ч. 2 ст. 151 Господарського процесуального кодексу України, у разі відмови у видачі судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Керуючись ст.ст. 150-154, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у видачі судового наказу за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ДЕМО-ТРАНС» про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «КЕРАМАМАРКЕТ» 22000 грн 00 коп. (вх. № 2366 від 13.05.2024).

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 255-257 Господарського процесуального кодексу України. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення до Північного апеляційного господарського суду.

Ухвала підписана суддею 20.05.2024.

СуддяЄ.А. Жерьобкіна

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119129576
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/562/24

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Жерьобкіна Євгенія Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні