Ухвала
від 22.04.2024 по справі 370/778/24
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08001, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

У Х В А Л А

"22" квітня 2024 р. Справа № 370/778/24

Макарівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Білоцької Л.В.,

присяжних Димарчука Л.О., Нестеренка В.В.,

із секретарем Хоменко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження у залі суду у смт Макарів Київської області справу за заявою

Управління соціального захисту населення Макарівської селищної ради, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Олешківської міської ради про заміну опікуна над недієздатною особою,

в с т а н о в и в:

20.03.2024 року заявник Управління соціального захисту населення Макарівської селищної ради звернувся до Макарівського районного суду Київської області з вказаною заявою, вказавши заінтересованими особами - ОСОБА_1 , Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Олешківської міської ради про заміну опікуна над недієздатною особою, в якій просив: звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від повноважень опікуна щодо недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; до встановлення опіки і призначення опікуна недієздатному ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 здійснення опіки над ним покласти на орган опіки та піклування.

В обґрунтування заяви заявник вказав, що рішенням Цюрупинського районного суду Херсонської області від 03.09.2009 року справа № 2о-57/2009 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнаний недієздатним, а ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначена його опікуном.

Листом Олешківської міської військової адміністрації № 357/04-20 від 09.02.2024 року та № 454/04-02 від 27.02.2024 року було повідомлено про необхідність вжиття заходів реагування по встановленню опіки над ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що ОСОБА_1 проживає за місцем своєї реєстрації: АДРЕСА_1 .

Враховуючи, що м. Олешки, Херсонської області, відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 року № 309 (зі змінами) наразі є тимчасово окупованим, змоги переміститися ОСОБА_1 немає.

ОСОБА_2 фактично проживає з бабусею ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_3 є пенсіонеркою, в силу своїх років та стану здоров`я не має можливості піклуватися онуком, тому заявник для забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів ОСОБА_2 звернувся до суду з даною заявою.

Ухвалою суду від 27.03.2024 року заяву Управління соціального захисту населення Макарівської селищної ради прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 22.04.2024 року.

У судове засідання учасники справи не з`явилися, про день та час слухання справи повідомлялись належним чином.

Від представника заявника ОСОБА_4 надійшла заяви про розгляд справи у її відсутність, вказавши про підтримання заявлених вимог, які просила задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_1 про розгляд справи повідомлена через оголошення на офіційному сайті судової влади Україна.

Заінтересована особа Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Олешківської міської ради подала до суду лист, в якому вказала, що проти заявлених вимог заперечень не мають. Додатково повідомили, що в телефонному режимі зв`язались з ОСОБА_1 та повідомили її про розгляд даної справи. Зі слів ОСОБА_1 наразі вона є маломобільною особою, має труднощі в пересуванні, та зазначила, що у зв`язку з її перебуванням в м. Олешки Херсонського району Херсонської області, яке з 24 лютого 2022 року є тимчасово окупованою російською федерацією територією України, не може виконувати свої опікунські обов`язки. Вона не має заперечень щодо вимог заявника та в неї відсутня можливість письмово підтвердити своє волевиявлення через відсутність мережі Інтернет та інших будь-яких засобів електронного та поштового зв`язку на території міста (а.с. 42-44).

Згідно письмовоїзаяви ОСОБА_2 вказав,що заявленівимоги підтримує,просив справурозглянути уйого відсутність.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Україниза відсутностіучасників справифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Рішенням Цюрупинського районного суду Херсонської області від 03.09.2009 року справа № 2о-57/2009 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнаний недієздатним, встановлено над ним опіку та призначено його опікуном ОСОБА_1 (а.с. 14).

Листом КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Садгора» № 129 від 08.02.2024 року звернувся до Олешківської міської військової адміністрації з проханням вирішити питання опікунства над недієздатною особою ОСОБА_2 (а.с. 11).

Листом Олешківської міської військової адміністрації № 357/04-20 від 09.02.2024 року та № 454/04-02 від 27.02.2024 року було повідомлено Макарівську селищну раду про необхідність вжиття заходів реагування по встановленню опіки над ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що ОСОБА_1 проживає за місцем своєї реєстрації: АДРЕСА_1 (а.с. 9-10, 12-13).

Як вказав заявник, враховуючи, що м. Олешки, Херсонської області, відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 року № 309 (зі змінами) наразі є тимчасово окупованим, змоги переміститися ОСОБА_1 немає.

05.03.2024 року за № 362 Виконавчим комітетом Макарівської селищної ради затверджено подання органу опіки та піклування про доцільність звільнення громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від виконання обов`язків опікуна над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 15).

Відповідно до вказаного подання, Виконавчий комітет Макарівської селищної ради вважає, що опікун ОСОБА_1 не виконує своїх обов`язків у зв`язку з чим її необхідно звільнити від виконання повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_2 (а.с. 16-17).

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов проживання від 14.03.2024 року № 4 встановлено, що ОСОБА_2 фактично проживає з бабусею ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 18) та згідно довідки від 05.09.2022 року № 3233-7001480088 взятий на облік внутрішньо переміщеної особи (а.с. 5).

14.03.2024 року ОСОБА_3 зверталась до Макарівської селищної ради з відповідною заявою, в якій вказала, що в силу своїх років та стану здоров`я не має можливості піклуватися онуком (а.с. 19), також є пенсіонеркою, інвалідом ІІ групи (а.с. 20).

Статтею 292 ЦК України закріплено право фізичної особи, яка визнана недієздатною або цивільна дієздатність якої обмежена, на опіку або піклування.

Згідно зі ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і обов`язки.

Відповідно до статті 56 ЦК України, органом, на який покладено обов`язок здійснення опіки, зокрема є виконавчий орган селищної ради.

На підставі Положення про Управління соціального захисту населення Макарівської селищної ради, затвердженого рішенням Макарівської селищної ради № 500-21-VIII від 26.01.2023 Управління соціального захисту населення Макарівської селищної ради є виконавчим органом Макарівської селищної ради та відповідно до покладених на нього завдань - виконує функції органу опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Відповідно до вимог ст. 58 ЦК України, опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до вимог ч. 1 ст.60ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно вимог ст. 63 ЦК України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

За приписом ч. 1 ст. 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника.

Згідно ч. 2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи неможливість подальшого виконання ОСОБА_1 обов`язків опікуна ОСОБА_2 , заявник просив до встановлення опіки і призначення недієздатному ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 здійснення опіки над ним покласти на орган опіки та піклування, тому суд приходить до висновку, що вимоги заявника є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 260, 261, 300, 354-355ЦПК України суд, -

п о с т а н о в и в :

Заяву Управління соціальногозахисту населенняМакарівської селищноїради,заінтересовані особи: ОСОБА_1 ,Управління соціальногозахисту населеннявиконавчого комітетуОлешківської міськоїради прозаміну опікунанад недієздатноюособою - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від повноважень опікуна щодо недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

До встановлення опіки і призначення опікуна недієздатному ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 здійснення опіки над недієздатним ОСОБА_2 покласти на орган опіки та піклування.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, а у судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, чи розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду в порядку і строки, передбачені статтями 353-355 ЦПК України.

Судд Л.В. Білоцька

Присяжні Л.О. Димарчук

В.В. Нестеренко

СудМакарівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119129741
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —370/778/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Білоцька Л. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Білоцька Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні