Ухвала
від 15.05.2024 по справі 926/5600/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58601, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 52-47-40, inbox@cv.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

15 травня 2024 року Справа № 926/5600/23

За позовом Чернівецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону в інтересах держави в особі Чернівецької обласної військової адміністрації

до відповідача Мамалигівська сільська рада Дністровського району Чернівецької області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ІНФОРМАЦІЯ_1 (військова частина НОМЕР_1 )

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головне управління Держгеокадастру у Чернівецькій області

про скасування державної реєстрації речових прав з одночасною зміною цих прав

Суддя Проскурняк О.Г.

Секретар судового засідання Гончар А.Ю.

Представники сторін:

прокурор Самокіщук М.Ю.;

від позивача ОСОБА_1 ;

від відповідача адвокат Ботич М.П

від третьої особи позивача ОСОБА_2

від третьої особи відповідача Мужилівський Д.В.

СУТЬ СПОРУ: Чернівецька спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону звернулась до Господарського суду Чернівецької області із позовом в інтересах держави в особі Чернівецької обласної військової адміністрації до відповідача Мамалигівської сільської ради Дністровського району Чернівецької області про скасування державної реєстрації речових прав з одночасною зміною цих прав.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, прокурор посилається на те, що земельні ділянки у межах прикордонної смуги, які встановлені вздовж державного кордону України, відносяться до земель оборони, які можуть перебувати лише у державній власності та не підлягають передачі до комунальної чи приватної власності, а також щодо яких встановлений спеціальний режим їх використання.

За таких обставин державна реєстрація речового права комунальної власності на земельну ділянку за кадастровим номером 7323082000:03:015:0002, площею 16,1421 га, що розташована у межах прикордонної смуги на території Дністровського району Чернівецької області, за Мамалигівською сільською радою підлягає скасуванню.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29 грудня 2023 року, судову справу № 926/5600/23 передано на розгляд судді Проскурняку О.Г.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 02 січня 2024 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головне управління Держгеокадастру у Чернівецькій області; підготовче засідання призначено на 29 січня 2024 року.

Ухвалою суду від 29 січня 2024 року відкладено підготовче судове засідання на 27 лютого 2024 року.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 27 лютого 2024 року в судовому засіданні оголошено перерву до 13 березня 2024 року.

Ухвалою суду від 13 березня 2024 року продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів; відкладено підготовче судове засідання на 28 березня 2024 року.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 28 березня 2024 року призначено підготовче засідання у справі № 926/5600/23 на 17 квітня 2024 року.

Ухвалою суду від 17 квітня 2024 року відкладено підготовче засідання на 15 травня 2024 року; залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ІНФОРМАЦІЯ_1 (військова частина НОМЕР_1 ).

29 квітня 2024 року до суду надійшли письмові доповнення Мамалигівської сільської ради (вих.№ 345 від 25 квітня 2024 року), згідно змісту яких, останній просить суд залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Управління екології та природніх ресурсів Чернівецької області. Вказане клопотання, відповідач обґрунтовує тим, що спірна земельна ділянка, знаходиться на території заповідного об`єкту місцевого значення під назвою Заказники.

В судовому засіданні 15 травня 2024 року прокурор Чернівецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону, представники позивача та третьої особи ІНФОРМАЦІЯ_1 (військова частина НОМЕР_1 ) проти залучення до участі у справі третьої особи Управління екології та природніх ресурсів Чернівецької області заперечили в повному обсязі, з огляду на те, що відповідачем не надано належних доказів знаходження спірної земельної ділянки на території заповідного об`єкту місцевого значення під назвою Заказники.

В той же час, в судовому засіданні 15 травня 2024 року відповідач та представник третьої особи - Головного управління Держгеокадастру у Чернівецькій області підтримали необхідність залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Управління екології та природніх ресурсів Чернівецької області.

Розглянувши клопотання відповідача про залучення до участі у справі третьої особи - Управління екології та природніх ресурсів Чернівецької області, заслухавши представників сторін та третіх осіб, суд

В С Т А Н О В И В:

Як вбачається із доданих відповідачем до письмових доповнень документів, Чернівецькою обласною Радою народних депутатів на XVIII сесії XXI скликання прийнято рішення від 21 грудня 1993 року Про розширення мережі природно - заповідних територій області.

Згідно Додатку №1 Нововиявлені заповідні об`єкти місцевого значення (по Чернівецькій області) до рішення від 21 грудня 1993 року Чернівецької обласної Ради народних депутатів встановлено перелік заповідних об`єктів місцевого значення, в тому числі під назвою Заказники. Згідно пункту 2 вказаного Додатку до вказаного переліку віднесено Прутську заплаву (загальна площа - 508,9 га), яка розташована в межах населених пунктів колишнього Новоселицького району, села: Должок, Костичани, Ванчиківці, Тарасівці, Драниця.

Разом з тим, пунктом 7 рішення від 21 грудня 1993 року Про розширення мережі природно - заповідних територій області, Чернівецькою обласною радою покладено контроль за виконанням цього рішення на державне управління охорони навколишнього природного середовища Мінприроди України по Чернівецькій області (правонаступником якого, на переконання відповідача є Управління екології та природних ресурсів Чернівецької області).

Відтак, відповідач вважає, що спірна земельна ділянка, знаходиться на території заповідного об`єкту місцевого значення під назвою Заказники, а тому є підстави залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Управління екології та природних ресурсів Чернівецької області.

Відповідно до частин 1-3 статті 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Як вбачається із вищевикладеного, при вирішенні питання про необхідність залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, суду слід встановити, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі та підстави на яких вказаних осіб належить залучити.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Частинами 1, 2 статті 86 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Як вбачається із поданих представником відповідача письмових доповнень, останнім не надано суду жодних беззаперечних доказів знаходження спірної земельної ділянки на території заповідного об`єкту місцевого значення під назвою Заказники, а відтак не доведено, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки Управління екології та природних ресурсів Чернівецької області.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку відмовити представнику відповідача у задоволенні клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Управління екології та природних ресурсів Чернівецької області.

Статтею 177 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що завданнями підготовчого провадження є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Пунктом 18 частини 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Пунктом 3 частини 2 статті 185 ГПК України встановлено, що за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Розглянувши матеріали справи № 926/5600/23, заслухавши представників сторін та третіх осіб, господарський суд дійшов висновку, про наявність підстав для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись статтями 12, 50, 86, 177, 182, 185, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Відмовити у задоволенні клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

2. Закрити підготовче провадження по справі № 926/5600/23.

3. Призначити розгляд справи суті на 14:00 18 червня 2024 року.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14, в залі судових засідань № 2 (другий поверх), тел.0 (372) 52-47-40.

4. Явку учасників справи у судовому засіданні визнати обов`язковою.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Повний текст ухвали складено та підписано - "20" травня 2024 року.

Ухвала набрала чинності - "20" травня 2024 року та оскарженню не підлягає.

Суддя О.Г. Проскурняк

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119130565
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —926/5600/23

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні