Рішення
від 16.05.2024 по справі 206/4510/23
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа 206/4510/23

Провадження 2-о/206/21/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2024 року м. Дніпро

Самарський районний суд м. Дніпропетровська

в складі:

головуючого-судді Плінської А.В.

присяжних Мінзер О.В., Волкової М.І.

при секретарі Крижко О.А.

з участю:

заявника ОСОБА_1

його представника ОСОБА_2

адвокат Мащенко О.М. - ОСОБА_3

представника заінтересованої особи ОСОБА_4

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування над недієздатними особами та особами дієздатність яких обмежена Лівобережної адміністрації Дніпровської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

02 жовтня 2023 року заявник звернувся до суду з заявою про визнання матері ОСОБА_5 недієздатною та призначення його над нею опікуном, яку обґрунтовано тим, що остання є інвалідом 3 групи, так як в 2014 році перенесла гостре порушення мозкового кровообігу за ішемічним типом у лівому каротидному басейні з розвитком правобічного геміпарезу та порушенням мови. Матері поставлений діагноз - розлади особистості та поведінки внаслідок судинних захворювань головного мозку та постійно потребує стороннього догляду та допомоги. Просив суд у разі визнання матері недієздатною призначити його над нею опікуном, так як крім нього, більше нікому доглядати матір, адже його рідна сестра - ОСОБА_6 теж має захворювання, а саме гострий поліморфний психотичний розлад з симптомами шизофренії, власної сім`ї не має, недієздатною не визнана, але опікуном матері не може бути через власне захворювання та потребою у власному догляді.

Ухвалою Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 2 жовтня 2023 року відкрито провадження по даній справі та призначено до розгляду в засіданні в порядку окремого провадження.

Ухвалою Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 30 листопада 2023 року було призначено судово - психіатричну експертизу, провадження у справі на час проведення експертизи було зупинено.

Ухвалою Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 26 березня 2024 року провадження у справі відновлено.

Заявник, та його представник, кожен окремо, в судовому засіданні просили задовольнити заяву з наведених в ній підстав.

Представник заінтересованої особи -органу опіки та піклування над недієздатними особами та особами дієздатність яких обмежена Лівобережної адміністрації Дніпровської міської ради не заперечувала проти задоволення заяви та призначення заявника опікуном над ОСОБА_5 її сина.

Адвокат Мащенко О.М. ОСОБА_3 в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви, та вказала, що призначення сина опікуном над матір`ю відповідатиме її інтересам, адже сестра заявника хвора і опікуном не може бути.

Суд, дослідивши матеріали заяви, заслухавши пояснення учасників процесу вважає, що остання є обґрунтованою та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є сином ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_1 (а.с.13). Заявник проживає однією сім`єю з матір`ю та рідною сестрою - ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні №1466 від 4 квітня 2024 року.

ОСОБА_5 є інвалідом третьої групи з 1 березня 2022 року загальне захворювання безстроково, що підтверджується відповідною довідкою (а.с. 16).

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта Дніпровської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії МОЗ України» від 05.03.2024 року ОСОБА_5 виявляє хронічний стійкий психічний розлад у формі органічного розладу особистості і поведінки складного ґенезу (гіпертонічна хвороба, дисциркуляторна енцефалопатія,ГПМК). За своїм психічним станом в теперішній час іспитована не може в повній мірі усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

Відповідно до ч. 1ст. 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе вимоги заявника в частині визнання ОСОБА_5 недієздатною задовольнити.

Щодо встановлення опіки та призначення опікуна, суд зазначає наступне.

Відповідно ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна.

У відповідності до ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ч. 1ст. 300 ЦПК Українисуд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Представник заінтересованої особи звернулись до суду з поданням про встановлення опіки та призначення опікуна над ОСОБА_5 , з якого вбачається, що останні просять суд у разі визнання недієздатною ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити опіку та призначити опікуном над нею її сина - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . При цьому вазують, що ОСОБА_5 крім сина має ще доньку ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка страждає на поліморфний психотичний розлад з симптомами шизофренії, перебуває на обліку у лікаря психіатра.

Крім того, за висновком опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки та піклування над недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена, ОСОБА_1 за місцем роботи характеризується позитивно, за станом здоров`я виконувати обов`язки опікуна може, а тому вважають, виходячи з інтересів ОСОБА_5 , встановити опіку та призначити опікуном над нею її сина ОСОБА_1 .

Враховуючи, що заявник є єдиною особою з числа осіб, які можуть бути опікуном та виявив бажання ним бути для матері, а його сестра не може бути опікуном, так як перебуває на обліку лікаря психіатра, суд вважає за можливе призначити заявника опікуном над ОСОБА_5 .

З урахуванням вимог ч. 6 ст. 300 ЦПК України суд визначає строк дії даного рішення у 2 (два) роки.

При цьому слід роз`яснити, що відповідно до ч. 7ст. 300 ЦПК Україниклопотання про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_5 недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення визначеного судом строку дії даного рішення.

Керуючись ст.ст.259,263-265,268,295-300 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити над нею опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Визначити строк дії рішення 2 (два) роки з дня набрання законної сили рішення суду.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання ОСОБА_5 .

На рішення може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя: А.В. Плінська

Присяжні: О.В. Мінзер

М.І. Волкова

СудСамарський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119144872
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них:

Судовий реєстр по справі —206/4510/23

Рішення від 16.05.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Плінська А. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Плінська А. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Плінська А. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Плінська А. В.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Плінська А. В.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Плінська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні