Рішення
від 21.05.2024 по справі 581/362/24
ЛИПОВОДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 581/362/24

Провадження № 2/581/180/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

21 травня 2024 року сел. Липова Долина

Липоводолинський районний суд Сумської області в складі судді Кузьмінського О.В., за участю секретаря судового засідання Мазур О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Синівської сільської ради про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

26 квітня 2024 року представник позивача адвокат Воронець Н.Б. звернулася до суду з позовом та просила визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) розміром 3,42 умовних кадастрових гектарів, що знаходиться на території Колядинецького старостинського округу, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Мотивує свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина у виді земельної ділянки. За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким все належне на день смерті майно заповіла ОСОБА_1 . Звернувшись до нотаріуса по питанню оформлення спадкових прав на земельну частку (пай), що залишилась після ОСОБА_2 позивач отримав відмову. Вказує, що за відсутності оригіналу сертифікату про право на земельну частку (пай) на ім`я померлої, який був нею втрачений, позивач позбавлений можливості отримати свідоцтво про право на спадщину.

Позивач та його представник до суду не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, судом отримано заяву відповідача про розгляд справи без участі представника, заперечення по суті позову відсутні.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені такі фактичні обставини.

27 грудня 2002 року ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений секретарем виконкому Колядинецької сільської ради Липоводолинського району Сумської області за реєстровим № 685, яким все майно, яке їй належатиме на день смерті, з чого б воно не складалося і де б воно не знаходилось, земельний та майнові паї заповіла ОСОБА_1 (а.с. 13).

Відповідно до свідоцтва про право власності на житло, виданого Липоводолинською селищною службою приватизації державного житлового фонду від 21 жовтня 1999 року, ОСОБА_2 на праві спільної сумісної власності належить будинок, що знаходиться в с. Великий Ліс Липоводолинського району Сумської області (а.с. 14).

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Колядинець Липоводолинського району Сумської області померла ОСОБА_2 (а.с. 4).

Відповідно до довідки № 3029/01313 від 1 квітня 2024 року, виданої Колядинецьким старостинським округом та копії книги погосподарського обліку за 2001-2005 роки, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно до дня смерті проживала та була зареєстрована в с. Великий Ліс Липоводолинського району Сумської області разом з ОСОБА_1 Підтверджено посвідчення заповіту (а.с. 7-11).

Відповідно до повідомлення Головного управління Держгеокдастру у Сумській області №0-18-0.99,3-1055/15-24 від 12 квітня 2024 року, сертифікат на право на земельну частку (пай), що розташована на території Колядинецької сільської ради, виданий на ім`я ОСОБА_2 серії НОМЕР_1 , зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №623 від 29 березня 1996 року. Сертифікат на право на земельну частку (пай) виготовлявся в одному примірнику, який виданий власнику, тому сертифікат видати неможливо (а.с. 15-18).

Відповідно до витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 76767274 спадкова справа №52/2024 після смерті ОСОБА_2 заведена 26 квітня 2024 року у Липоводолинській державній нотаріальній конторі (а.с. 12).

З наданих Липоводолинською держнотконторою № 226/01-16 від 1 травня 2024 року відомостей вбачається, що 26 квітня 2024 року в Липоводолинській державній нотаріальній конторі заведена спадкова справа № 52/2024 після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на підставі заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1 (а.с. 32-36).

1 травня 2024 року державним нотаріусом Липоводолинської державної нотаріальної контори Мельником В.О. винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії - відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів (а.с. 38).

За викладених обставин позивач позбавлений можливості оформити свої спадкові права у зв`язку з втратою оригіналу правовстановлюючого документу на земельну ділянку.

При вирішенні справи суд застосовує такі норми права.

Відповідно до статті 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Згідно з пунктом «г» частини 1 статті 81 ЗК України громадяни набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до статті 524 чинного станом на 13 березня 2003 року (день смерті ОСОБА_2 ) Цивільного кодексу УРСР 1963 року, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Згідно зі статтею 549 Цивільного кодексу УРСР 1963 року визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

У відповідності до статті 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, зокрема якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до статті 2 ЦПК України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Висновки суду по суті спору.

При вирішені справи суд бере до уваги наявність в матеріалах справи необхідних доказів належності померлій ОСОБА_2 сертифікату на право на земельну частку (пай) СМ № 0188623 на право на земельну частку (пай), який зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №623 від 29 березня 1996 року.

Враховуючи, що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , прийняв спадщину, оскільки фактично вступив у володіння спадковим майном належним померлій будинком в с. Колядинець, маючи оригінал свідоцтва про право приватної власності на це майно, неможливість у нотаріальному порядку оформити спадщину після її смерті через відсутність оригіналу правоустановлюючого документу - сертифікату на право на земельну частку (пай), що розташована на території нинішнього Колядинецького старостинського округу Синівської сільської ради Роменського району, суд вважає необхідним визнати за позивачем право в порядку спадкування на земельну частку (пай), право на яку за життя мала ОСОБА_2 .

Керуючись статтями 5, 10, 15, 263-264, 273 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порядку спадкування право на земельну частку (пай) площею 3,42 умовних кадастрових гектарів, що розташована на території Колядинецького старостинського округу Синівської сільської ради Роменського району, право на яку належало померлій ОСОБА_2 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії СМ № 0188623, який зареєстрований в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №623 від 29 березня 1996 року.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 в, РНОКПП НОМЕР_2 ).

Відповідач: Синівська сільська рада Роменського району Сумської області (с. Синівка Роменського району Сумської області, вул. Спортивна, 2, код ЄДПОУ 04388455).

Суддя О. В. Кузьмінський

СудЛиповодолинський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119150366
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —581/362/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні