Ухвала
від 21.05.2024 по справі 345/2966/24
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 345/2966/24

Провадження № 2-о/345/110/2024

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

21.05.2024 м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області у складі :

головуючого - судді Якиміва Р.В.

присяжних Руска Н.Р., Мартишин М.М.

при секретарі Гладенькій Л.Ф.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Калуші цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтерисована особа: опікунська рада виконавчого комітету Новицької сільської ради Калуського району Івано-Франківської області про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,

за участю заявниці ОСОБА_1 ,-

ВСТАНОВИВ :

заявник звернулася до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення її опікуном.

В заяві ОСОБА_1 вказала, що просить призначити по даній справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 ..

В судовому засіданні ОСОБА_1 вказане клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 підтримала, просить його задоволити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання подав заяву у якій вказав, що відносно задоволення заяви не заперечують, просять розглядати справу у їх відсутності.

Суд, заслухавши заявницю, вивчивши матеріали справи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст.103ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ст.105ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоро`вя; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Як вбачається зі змісту п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Оскільки, для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 необхідні спеціальні знання, суд, вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Згідно із п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Приймаючи до уваги, що проведення необхідних досліджень та виготовлення висновку експерта займе тривалий час, суд вважає за необхідне зупинити провадження в справі на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.103-105,252,258,260,261,298 ЦПК України,-

УХВАЛИВ :

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтерисована особа: опікунська рада виконавчого комітету Новицької сільської ради Калуського району Івано-Франківської області про визнання особи недієздатною та призначення опікуна судову психіатричну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

- чи страждає психічним захворюванням ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якщо так, то яким саме?

- чи здатний на даний час захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміти значення своїх дій та керувати ними?

- чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 сторонньої опіки?

Проведення експертизи доручити експертам Івано-Франківській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Івано-Франківськ, вул. Медична, 15).

В розпорядження експертів надіслати копію ухвали про призначення експертизи та медичні документи.

На час проведення експертизи провадження в справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення через Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області.

СУДДЯ :

ПРИСЯЖНІ :

21.05.2024

СудКалуський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119151870
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —345/2966/24

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Якимів Р. В.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Якимів Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні