Рішення
від 21.05.2024 по справі 568/627/24
РАДИВИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №568/627/24

Провадження №2-о/568/31/24

21 травня 2024 р. м.Радивилів

Радивилівський районний суд Рівненської області суддя Сільман А.О.,

секретар судового засідання Саган В.В.

розглянувши в порядку окремого провадження

заяву ОСОБА_1

заінтересована особа Радивилівська міська рада Дубенського району Рівненської області

про встановлення факту, належності правовстановлюючого документа

ВСТАНОВИВ

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просила встановити факт належності ОСОБА_1 договорів дарування №1211 від 13.08.2004 р. та № 1177 від 10.08.2004 р. щодо написання імені обдарованої ОСОБА_1 .

В обґрунтування заяви покликається на те, що заявнику на підставі договору дарування №1177 від 10.08.2004 р. належить домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 та на підставі договору дарування належить земельна ділянка площею 0,225 га. Проте, в договорах помилково зазначено ім`я обдарованої- « ОСОБА_2 », замість вірного, згідно паспортних даних її ім`я -« ОСОБА_2 ».

Розбіжність у написанні імені заявника у договорах дарування перешкоджають їй розпоряджатися нерухомим майном.

Ухвалою від 25.04.2024 р. заяву прийнято до провадження в порядку окремого провадження.

В судове засідання сторони не з`явились. Про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Від заявника надійшло клопотання про розгляд справи без його участі. Вимоги заяви підтримує.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явилась, причини неявки не повідомила.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності та взаємозв`язку, суд встановив наступні обставини справи та відповідні до них правовідносини.

Згідно копії паспорта громадянина України № НОМЕР_1 , ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 3).

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу, 14.05.1994 р. зареєстрований шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , у зв`язку з чим змінено прізвище заявника на " ОСОБА_5 " (а.с. 17).

З картки платника податків вбачається, що до Державного реєстру фізичних осіб внесено відомості про ОСОБА_1 (а.с. 18).

З довідки про реєстрацію місця проживання особи, вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 проживає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 4).

Згідно договору дарування від 10.08.2004 р. ОСОБА_6 безоплатно передала у власність, а обдарована ОСОБА_1 прийняла будинковолодіння, за адресою: АДРЕСА_1 . Договір посвідчено приватним нотаріусом Радивилівського районного округу (а.с. 5).

На підставі вказаного договору, зареєстровано право приватної власності ОСОБА_1 на вказане домоволодіння (а.с. 6).

Згідно договору дарування від 13.08.2004 р. ОСОБА_6 безоплатно передала у власність, а обдарована ОСОБА_1 прийняла земельну ділянку площею 0,225 га на території с. Опарипси, Радивилівського району, Рівненської області (а.с. 8). Договір зареєстрований приватним нотаріусом Радивилівського району в Державному раєестрі правочинів №27174 (а.с. 9).

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

За правовими позиціями Верховного Суду України щодо судової практики розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, коли громадяни не можуть використати правовстановлюючі документи, оскільки зазначені в них прізвище, ім`я, по-батькові, місце чи час народження не відповідають записам у правовстановлюючому документі, якщо хоч і не посвідчують особу, але є необхідними для підтвердження певного права, а установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п.6 ч.1 ст. 315 ЦПК України, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Суд вправі розглядати справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі прізвище, ім`я, по-батькові якої зазначені в документі не збігаються в свідоцтві про народження, паспорті, свідоцтві про смерть, інше.

Розбіжності у написанні імені обдарованого у договорах дарування, позбавляє можливості заявника вільно розпоряджатися своєю власністю.

Метою встановлення даного факту є необхідність реалізації права на нерухоме майно, отже такий факт породжує юридичні наслідки, чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту правовстановлюючого документу.

Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що вимоги заяви про встановлення факту належності правовстанолюючого документа, слід задоволити.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України, судовий збір за розгляд заяви про встановлення факту, слід залишити за заявником.

Керуючись ст. 258-259, 264-265, 268, 293, 294 Цивільного процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення- задовільнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , договору дарування від 10.08.2004 року, посвідченого приватним нотаріусом Радивилівського районного нотаріального округу Додь Н.В., зареєстрованого за № 1177, в якому ім`я обдарованої особи зазначене, як ОСОБА_1 .

Встановити факт належності ОСОБА_1 , договору дарування від 13.08.2004 року, посвідченого приватним нотаріусом Радивилівського районного нотаріального округу Додь Н.В., зареєстрованого за № 1211, в якому ім`я обдарованої особи зазначене, як ОСОБА_1 .

Апеляційна скарга може бути подана до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Заявник: ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ),

Заінтересована особа Радивилівська міська рада Дубенського району Рівненської області (місцезнаходження 35500, Рівненська область, Дубенський район, м.Радивилів, вул.Паркова, 5, ЄДРПОУ 04057847),

Повний текст виготовлено 21.05.2024 р.

Суддя А.О. Сільман

СудРадивилівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119156231
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —568/627/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні