Рішення
від 21.05.2024 по справі 482/1006/22
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

21.05.2024

Справа № 482/1006/22

Номер провадження 2-о/482/4/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

21 травня 2024 року місто Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого - судді Баранкевич В.О., присяжних: Гаврюткіної С.Г., Дзензури М.Л., секретаря судового засідання Тищенко В.В., за участю заявника ОСОБА_1 , її представника - адвоката Дмитренка І.М., представника особи стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною ОСОБА_2 - адвоката Балабан О.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Нова Одеса цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Новоодеської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

встановив:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання її матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення над нею опіки з призначення її опікуном.

Заяву обґрунтовувала тим, що на сьогоднішній день заявниця здійснює догляд за своєю матір`ю ОСОБА_2 , яка не в змозі працювати, потребує постійного догляду у зв`язку із психічним захворюванням, не усвідомлює наслідків своєї поведінки, не може орієнтуватися в простих життєвих ситуаціях, не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. При цьому ОСОБА_2 перебуває на обліку в КНП «Миколаївський обласний центр психічного здоров`я» .

Тому, посилаючись на викладене заявниця просить визнати ОСОБА_2 недієздатною, встановити над нею опіку та призначити заявницю її опікуном.

Заявниця та її представник ОСОБА_3 в судовому засіданні заяву підтримали, просили про її задоволення. Також ОСОБА_1 зазначила, що сама ОСОБА_2 , через стан свого здоров`я, до суду з`явитися не може.

Представник ОСОБА_2 - адвокат Балабан О.І. в судовому засіданні заяву підтримала, не заперечувала щодо задоволення заявлених вимог.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Новоодеської міської ради Миколаївського району Миколаївської області у судове засідання не з`явився, натомість надав заяву, в якій підтримав заяву ОСОБА_1 , справу просив розглядати за його відсутності.

Вивчивши доводи заяви та матеріали справи, суд приходить до наступного.

ОСОБА_2 . є матір`ю ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_1 , виданим 09.08.1977 міським відділом ЗАГС м.Миколаєва, та свідоцтвом про шлюб НОМЕР_2 , виданим 20.07.2018 Новоодеським районним відділом ДРАЦС ГТУЮ у Миколаївській області.

Окрім ОСОБА_1 у ОСОБА_2 інших родичів немає. Вона постійно проживає біля дочки.

З 2005 року визнана інвалідом ІІ групи, безстроково (з довідки до акту МСЕК №008376). Рішенням ЛКК МОПЛ №1 видавався висновок в потребі стороннього нагляду та допомозі.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 217 від 22.09.2023 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний психічний розлад параноїдну шизофренію (F20). За своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Рішенням виконавчого комітету Новоодеської міської ради Миколаївського району Миколаївської області № 101 від 16.02.2024 року затверджено висновок органу опіки та піклування Новоодеськоої міської ради про доцільність призначення опікуна/ піклувальника над ОСОБА_2 .

Згідно ч. 1ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка (ч. 1 ст. 41 ЦК України).

Положеннями ст. 300 ЦПК України визначено, що суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою ст. 300 ЦПК України.

Зібрані у справі докази та їх оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, а також встановлення над нею опіки з призначенням опікуном заявника.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 258, 259, 264, 265, 273, 295-300 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Заяву - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку села Маврино Павлоградського району Дніпропетровської області, РНОКПП НОМЕР_3 недієздатною.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку міста Миколаїв, Миколаївської області, РНОКПП НОМЕР_4 , опікуном недієздатної ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки села Маврино Павлоградського району Дніпропетровської області, РНОКПП НОМЕР_3 .

Встановити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, - 2 (два) роки з моменту набрання ним законної сили.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення такого строку.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя В.О. Баранкевич

Присяжні: С.Г.Гаврюткіна

М.Л.Дзензура

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119163583
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —482/1006/22

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні