Ухвала
від 20.05.2024 по справі 582/506/24
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/582/43/24

Справа № 582/506/24

Копія

У Х В А Л А

"20" травня 2024 р.

Недригайлівський районний суд Сумської області в складі:

головуючого Яковенко Н. М.

присяжних Постіл П. І.

Прилипко О. В.

за участю секретаря Ярмоленко А. І.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Недригайлів цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Недригайлівська селищна рада Роменського району Сумської області, про визнання особи недієздатною, -

В С Т А Н О В И В :

19 квітня 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною заявою та просить ухвалити рішення, яким визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку с. Сакуниха, Роменського району Сумської області, недієздатною, а його, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , призначити над нею опікуном.

Посилається на те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , його баба, тривалий час хворіє, під час її огляду встановлено, що вона має розлади особистості та поведінки внаслідок судинних захворювань головного мозку з вираженими когнітивними порушеннями, тому потребує встановлення опіки та призначення опікуна. Заявник проживає разом із бабою та бажає опікуватися нею, тому просить призначити його опікуном над нею.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, направив до суду заяву, у якій просив призначити у справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 . Судове засідання просив провести без його участі.

Представник заінтересованої особи, як органу опіки та піклування, Недригайлівської селищної Роменського району Сумської області у судове засідання не з`явився. Представник ОСОБА_3 направила до суду заяву, у якій просила судове засідання провести без її участі.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи, справу розглянуто без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання заявника підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є онуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується відповідними копіями свідоцтв про народження (а.с.7-8).

Із консультаційного висновку спеціаліста (а.с.9), та висновку №84/326 про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, унаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від 12.04.2024 (а.с.10) встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має розлади особистості та поведінки внаслідок судинних захворювань головного мозку з вираженими когнітивними порушеннями, за своїм станом потребує постійного стороннього нагляду та догляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно зі ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст. ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Як зазначено в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:

1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу;

2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Оскільки встановити чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, може лише експерт в галузі психіатрії, необхідно призначити відповідну експертизу.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103-105, 252, 260, 298 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_1 , про призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним або стійким психічним захворюванням, або іншим захворюванням, які впливають на можливість усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

2) якщо так: чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3) чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіки та стороннього догляду у зв`язку із захворюванням?

4) чи дозволяє стан здоров`я та психічний стан ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прибути у судове засідання та особисто надавати пояснення по справі?

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в Сумську філію судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», для обстеження.

Видати заявнику копію ухвали суду про призначення цієї експертизи для вручення в установі.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена в установленому порядку до Сумського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її оголошення.

Суддя:підпис З оригіналом згідно

Суддя: Н. М. Яковенко

Присяжні: П. І. Постіл

О. В. Прилипко

СудНедригайлівський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119164165
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —582/506/24

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні