Ухвала
від 10.05.2024 по справі 757/21383/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/21383/24-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2024 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання сторони кримінального провадження № 12023000000001932 від 16.10.2023 - старшого слідчого в особливо важливих справах 1-го відділу (розслідування злочинів скоєних проти особи) управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про арешт майна,-

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження № 12023000000001932 від 16.10.2023 - старшого слідчого в особливо важливих справах 1-го відділу (розслідування злочинів скоєних проти особи) управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про арешт майна.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Слідчий в судове засідання не з`явився, проте подав письмову заяву про розгляд клопотання за його відсутності, в якій клопотання з викладених у ньому підстав підтримав, просив задовольнити. Розгляд справи просив здійснювати без виклику власників майна.

Зважаючи на позицію органу досудового розслідування, слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без повідомлення власника майна, з метою забезпечення арешту майна.

Частиною 1 статті 172 КПК України, передбачено, окрім іншого, що неприбуття слідчого, прокурора у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи положення закону та принцип диспозитивності, слідчий суддя визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання на підставі наявних доказів.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали провадження за клопотанням, приходить до наступного висновку.

З матеріалів клопотання вбачається, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 16.10.2023 за № 12023000000001932 від 16.10.2023 за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України, а також за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 14 ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

В обґрунтування клопотання слідчий вказує наступне.

Досудовим розслідуванням установлено, що ОСОБА_4 , будучи раніше судимим за вчинення корисливих кримінальних правопорушень, передбачених ст. 190 КК України, в літку 2023 року більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, у невстановленому досудовим розслідуванням місці в межах кордону України, маючи інформацію про діючі на території Житомирської та Кіровоградської областей фермерські господарства та їх керівників, вирішив заволодіти грошовими коштами останніх у великих розмірах, шляхом обману та зловживання довірою, видаючи себе за службових осіб Міністерства економіки України, які нібито можуть посприяти в отриманні грантів іноземних інвесторів на розвиток господарської діяльності.

З метою реалізації свого злочинного плану ОСОБА_4 у невстановлені стороною обвинувачення час та місці запропонував раніше знайомому ОСОБА_5 прийняти активну участь у вчиненні шахрайства у великих розмірах, видаючи себе за службових осіб Міністерства економіки України, які нібито можуть посприяти зацікавленим особам - керівникам фермерських господарств та окремим підприємцям, в отриманні грантів іноземних інвесторів на розвиток господарської діяльності. Під виглядом надання вищевказаних адміністративних послуг вони повинні будуть схиляти зацікавлених осіб до сплати грошових коштів у якості комісійних платежів на визначені ними розрахункові рахунки підконтрольних юридичних та фізичних осіб. А в подальшому грошові кошти, які надійдуть у такий спосіб на рахунки підконтрольних юридичних та фізичних осіб переводити в готівку та заволодівати.

ОСОБА_5 прийняв вказану пропозицію ОСОБА_4 , тим самим вступивши у попередню змову на вчинення тяжкого злочину безпосередньо до початку його вчинення.

З метою реалізації свого злочинного наміру направленого на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , в точно невстановлені досудовим розслідування місті та час, але не пізніше 15-16 серпня 2023 року, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, із корисливих спонукань, ОСОБА_4 також повторно, заздалегідь придбали стартовий пакет стільникового зв`язку для здійснення телефонних дзвінків керівникам фермерських господарств та окремим підприємцям, а також з метою введення в оману останніх та створення у них впевненості щодо спілкування саме з представниками Міністерства економіки України зареєстрували електронні скриньки з адресами « ІНФОРМАЦІЯ_1 », « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та « ІНФОРМАЦІЯ_3 » для використання під час вчинення шахрайських дій, в тому числі для пересилання завідомо підроблених документів, після чого продумавши всі деталі злочинного плану, приступили до його реалізації.

Так, 15-16 серпня 2023 року, більш точного часу встановити під час досудового розслідування не вдалось, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи заздалегідь придбаний стартовий пакет стільникового зв`язку, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, здійснили ряд телефонних дзвінків на мобільний телефон директора Фермерського господарства «ЮВІ-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ - 35545400) ОСОБА_6 .

У ході вищевказаних телефонних розмов, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , повідомили ОСОБА_6 неправдиві відомості про те, що є посадовими особами Міністерства економіки України і запропонували йому прийняти участь у державній програмі з отримання фінансової грошової допомоги на безповоротній основі (гранту) в сумі 13. 200. 000 грн. на розвиток його фермерського господарства за рахунок коштів іноземних інвесторів. Для участі у конкурсі ОСОБА_6 необхідно зібрати пакет документів, які направити на електронну адресу комісії при Міністерстві економіки, яка займається питаннями проведення конкурсу.

ОСОБА_6 будучи введеним в оману злочинними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 погодився на пропозицію останніх.

Після чого, продовжуючи реалізовувати свій спільний злочинний намір ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на електронну адресу ФГ «ЮВІ-ТРЕЙД» - « ІНФОРМАЦІЯ_4 », яку їм повідомив, введений в оману ОСОБА_6 з електронної адреси « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надіслали перелік документів, які начебто необхідно направити на електронну адресу Міністерства економіки для прийняття участі у конкурсі на отримання гранту, засідання якої зі слів ОСОБА_4 та ОСОБА_5 має відбутись 15.09.2023.

Через декілька днів, ОСОБА_6 , будучи введеним в оману злочинними спільними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , підготував та надіслав на електронну адресу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », визначений останніми пакет документів.

Приблизно 17.09.2023, точну дату та час досудовим розслідуванням встановити не представилось можливим, під час телефонної розмови ОСОБА_4 та ОСОБА_5 повідомили ОСОБА_6 неправдиву інформацію, про те що він пройшов конкурс і 19.09.2023 року відбудеться засідання комісії, яка приймає рішення про виділення фінансової допомоги. Проте, для того щоб комісія, яка приймає рішення про надання гранту прийняла позитивне рішення, йому необхідно зробити внесок у сумі 350 000 грн., шляхом здійснення переказу грошових коштів на розрахункові рахунки товариств на які вони укажуть. При цьому цей переказ можна зробити вже після отримання позитивного рішення про виділення коштів.

19.09.2023 ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою використовуючи адресу електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на електронну пошту ФГ « ЮВІ-ТРЕЙД » « ІНФОРМАЦІЯ_4 » надіслали завідомо підроблені висновок та рекомендації Міністерства економіки щодо погодження суми фінансової допомоги очолюваному ОСОБА_6 . фермерському господарству в розмірі 13.200.000 грн.

Після цього, продовжуючи реалізовувати свій спільний злочинний умисел, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 20.09.2023 на електронну пошту ФГ « ЮВІ-ТРЕЙД », « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_3 » надіслали рахунок-фактуру №1885 від 20 вересня 2023 року на оплату грошових коштів в сумі 350.000 грн. на розрахунковий рахунок ТОВ «АЛЕКС ОВЕРМАРС» (код ЄДРПОУ -44949240).

21.09.2023 потерпілий ОСОБА_6 , будучи введеним в оману вищеописаними злочинними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 довіряючи останнім, здійснив перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «АЛЕКС ОВЕРМАРС» в сумі 350 000 грн.

ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати свій спільний злочинний умисел на заволодіння майном ОСОБА_6 , шляхом обману та зловживання довірою, вживаючи заходи конспірації, використовуючи анкетні дані особи « ОСОБА_7 » з абонентським номером стільникового зв`язку НОМЕР_1 у якості відправника, засобами поштового зв`язку ТОВ «НОВА ПОШТА» (більш точного номеру відділення в ході досудового розслідування встановити не вдалось) направили на поштове відділення № 1 ТОВ «НОВА ПОШТА», розташоване за адресою: Житомирська область, Ємільченський р-н, с. Киянка, вул. Житомирська 39А на ім`я ОСОБА_6 паперовий конверт від Міністерства економіки України з двома примірниками завідомо підробленого документу «ДОГОВІР про надання фінансової підтримки (допомоги) суб`єктам господарювання на конкурсних засадах на безповоротній основі» №111/1008 від 28.09.2023, виконаний на офіційному бланку Міністерства економіки України з зазначеними реквізитами, підписаний Першим віце-прем`єр-міністром-Міністром економіки ОСОБА_8 з відтиском гербової печатки вказаної установи синього кольору з виконаним написом на ній «Міністерство економіки України». Згідно змісту зазначеного договору ФГ «ЮВІ-ТРЕЙД» надано безповоротну грошову допомогу у розмірі 13 200 000 грн.

Будучи введеним в оману діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , підписав примірники зазначеного підробленого документу, засвідчивши свій підпис печаткою ФГ «ЮВІ-ТРЕЙД» та 04.10.2023, більш точного часу в ході досудового розслідування не вдалось встановити, через відділення поштового зв`язку № 1 ТОВ «НОВА ПОШТА», розташоване за адресою: Житомирська область, Ємільченський р-н, с. Киянка, вул. Житомирська 39А відправив підписаний примірник договору на особу « ОСОБА_7 » з абонентським номером стільникового зв`язку НОМЕР_1 до поштового відділення № 68 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

В свою чергу грошові кошти в сумі 350.000 грн. перераховані ОСОБА_6 в результаті вищеописаних шахрайських дій ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи товариства з ознаками фіктивності, маючи змогу розпоряджатись грошовими коштами на свій розсуд з розрахункового рахунку ТОВ «АЛЕКС ОВЕРМАРС» перерахували на рахунки ТОВ «ГЛОБАЛМАРКЕТ» (код ЄДРПОУ - 43521405) та ТОВ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК АДМІРАЛ" (код ЄДРПОУ - 44295844), після чого зняли готівкою та розпорядились на власний розсуд, тим самим умисно, за попередньою змовою групою осіб, із корисливих спонукань, ОСОБА_4 повторно, шляхом обману та зловживання довірою, в умовах військового стану, заволоділи грошовими коштами ОСОБА_6 в сумі 350. 000 грн., тобто у великому розмірі, спричинивши потерпілому майнову шкоду на зазначену суму.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, наприкінці серпня 2023 року, більш точного часу встановити під час досудового розслідування не вдалось, слідуючи вищеописаному розробленому плану, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою групою осіб, використовуючи заздалегідь придбаний стартовий пакет стільникового зв`язку, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, здійснили ряд телефонних дзвінків Голові Селянського фермерського господарства «СЛАВУТИЧ» (код ЄДРПОУ - 32150431) (далі по тексту - СФГ «СЛАВУТИЧ») ОСОБА_9 .

У ході вищевказаних телефонних розмов, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , з метою реалізації спільного злочинного наміру, повідомили ОСОБА_9 неправдиві відомості про те, що є посадовими особами Міністерства економіки України і запропонували йому прийняти участь у державній програмі з отримання фінансової грошової допомоги на безповоротній основі (ґранту) в сумі 21 000 000 грн. на розвиток його фермерського господарства за рахунок коштів іноземних інвесторів. Для участі у конкурсі ОСОБА_9 необхідно зібрати пакет документів, які направити на електронну адресу комісії при Міністерстві економіки, яка займається питаннями проведення конкурсу.

ОСОБА_9 будучи введеним в оману злочинними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 погодився на пропозицію останніх.

Після чого, продовжуючи реалізовувати свій спільний злочинний намір ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на електронну адресу СФГ « Славутич » « ІНФОРМАЦІЯ_7 », яку їм повідомив, введений в оману ОСОБА_9 з електронної адреси « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надіслали перелік документів, які начебто необхідно направити на електронну адресу Міністерства економіки для прийняття участі у конкурсі на отримання гранту.

Через декілька днів, ОСОБА_9 , будучи введеним в оману злочинними спільними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , підготував та надіслав на електронну адресу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », визначений останніми пакет документів.

У невстановлений час та місці, але не пізніше 24.10.2023, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , притримуючись раніше обумовленого злочинного плану, використовуючи анкетні дані особи « ОСОБА_11 » та завчасно придбаний номер стільникового зв`язку, повідомили ОСОБА_9 неправдиву інформацію про те, що він пройшов конкурс та заявку про надання безповоротної грошової допомоги в сумі 21 000 000 грн. на розвиток СФГ «СЛАВУТИЧ» за рахунок коштів іноземних інвесторів схвалено відповідною комісією Міністерства економіки України.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи анкетні дані особи « ОСОБА_11 » та абонентський номер стільникового зв`язку - НОМЕР_4 у якості відправника, засобами поштового зв`язку ТОВ «НОВА ПОШТА» направили на поштового відділення № 1 ТОВ «НОВА ПОШТА», розташоване за адресою: Кіровоградська область, смт. Голованівська, вул. Соборна 69 на ім`я ОСОБА_9 .

Так, 24.10.2023 року, у вказаному поштовому відділенні ТОВ «НОВА ПОШТА» представник потерпілого ОСОБА_9 отримав зазначене поштове відправлення, а саме паперовий конверт від Міністерства економіки України з двома примірниками документу «ДОГОВІР про надання фінансової підтримки (допомоги) суб`єктам господарювання на конкурсних засадах на безповоротній основі» №121/1891 від 23.10.2023, виконаний на офіційному бланку Міністерства економіки України з зазначеними реквізитами, підписаний Першим віце-прем`єр-міністром-Міністром економіки ОСОБА_8 з відтиском гербової печатки вказаної установи синього кольору з виконаним написом на ній «Міністерство економіки України». Згідно змісту зазначеного договору СФГ «СЛАВУТИЧ» надано безповоротну грошову допомогу у розмірі 21 000 000 (двадцять один мільйон) грн.

Будучи введеним в оману діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , підписав примірники зазначеного підробленого документу, засвідчивши свій підпис печаткою СФГ «СЛАВУТИЧ» та 30.10.2023 через відділення поштового зв`язку № 1 ТОВ «НОВА ПОШТА», розташованого за адресою: Кіровоградська область, смт. Голованівська, вул. Соборна 69 відправив примірник договору на ім`я « ОСОБА_11 » з абонентським номером стільникового зв`язку - НОМЕР_4 до поштового відділення № 352 , розташованого за адресою: м. Київ, вул. Здолбунівська, 3 .

Після цього, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію свого протиправного наміру, направленого на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, у невстановлений досудовим розслідування час та місці, але не пізніше 18.12.2023 повідомили ОСОБА_9 неправдиву інформацію про те, що він пройшов конкурс і грошові кошти призначені для виділення фермерським господарствам, вже знаходяться на рахунках Казначейства України, однак для оперативного їх нарахування на рахунок СФГ « СЛАВУТИЧ », йому необхідно зробити внесок у сумі 326 100 грн., шляхом здійснення переказу грошових коштів на розрахункові рахунки товариств на які вони укажуть.

Після цього, продовжуючи реалізовувати свій спільний злочинний умисел, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , 18.12.2023, більш точного часу в ході досудового розслідування не встановлено, на адресу електронної пошти СФГ «СЛАВУТИЧ» « ІНФОРМАЦІЯ_7 » з електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надіслали рахунок-фактуру №1 від 18 грудня 2023 року на оплату грошових коштів в сумі 326 100 грн. на розрахунковий рахунок ТОВ «МАВІБОНД ПОСТАЧ» (код ЄДРПОУ 45185217).

19.12.2023 потерпілий ОСОБА_9 , будучи введеним в оману вищеописаними злочинними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , довіряючи останнім, здійснив перерахування коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «МАВІБОНД ПОСТАЧ» (код ЄДРПОУ 45185217) в сумі 326 100 грн.

В свою чергу грошові кошти в сумі 326 100 грн. перераховані ОСОБА_9 в результаті вищеописаних шахрайських дій ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи товариства з ознаками фіктивності, маючи змогу розпоряджатись грошовими коштами на свій розсуд з розрахункового рахунку ТОВ «МАВІБОНД ПОСТАЧ» перерахували на рахунок ТОВ «ТОЛТІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ - 43925323), після чого зняли готівкою та розпорядились на власний розсуд, тим самим умисно, за попередньою змовою групою осіб, із корисливих спонукань, повторно, шляхом обману та зловживання довірою заволоділи грошовими коштами ОСОБА_9 в сумі 326 100 грн., тобто у великому розмірі, спричинивши потерпілому майнову шкоду на зазначену суму.

Встановлено, що ОСОБА_14 користується транспортним засобом - автомобіля марки «BMWX5» д.н.з. НОМЕР_6 , номер кузова: НОМЕР_7 .

Відповідно до інформаційної довідки інформаційної довідки про транспортний засіб, автомобіль марки «BMWX5» д.н.з. НОМЕР_6 , номер кузова: НОМЕР_7 перебуває у власності ОСОБА_15 . 09 травня 2024 року в порядку ст. ст. 276-278 КПК України ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_8 повідомлено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України.

09.05.2024, на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 23.04.2023 за №757/18371/24-к, у присутності двох понятих, проведено обшук транспортного засобу - автомобіля марки «BMWX5» д.н.з. НОМЕР_6 , номер кузова: НОМЕР_7 , який перебуває у користуванні ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , в ході якого виявлено та вилучено:

- Посвідчення з ознаками підробки «Прокуратура України Службове посвідчення № НОМЕР_8 , на ім`я - ОСОБА_16 »;

- Посвідчення з ознаками підробки «Офіс Генерального прокурора №0103 на ім`я - ОСОБА_16 »;

- Посвідчення водія з ознаками підробки на ім`я « ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , НОМЕР_38»;

- Банківська картка НОМЕР_9 ;

- Мобільний телефон «Samsung» IMEI: НОМЕР_10 ;

- Мобільний телефон «Samsung» IMEI: НОМЕР_11 ;

- Мобільний телефон «Samsung» IMEI: НОМЕР_12 ;

- Мобільний телефон «Samsung» S/N: НОМЕР_13 ;

- Мобільний телефон «ASTRO» IMEI: НОМЕР_14 ;

- Мобільний телефон «Samsung» IMEI: НОМЕР_15 ;

- Мобільний телефон «Samsung» IMEI: НОМЕР_16 ;

- Мобільний телефон «FLY» IMEI: НОМЕР_17 ;

- Мобільний телефон «Sigma» IMEI: НОМЕР_18 ;

- Мобільний телефон «SamsungDUOS»;

- Мобільний телефон «Microsoft Zeiss»;

- Мобільний телефон «Iphone»червоного кольору з паролем « НОМЕР_19 », яким користується особисто ОСОБА_14 ;

- 15 акумуляторів до вказаних телефонів;

- Флешка «KINGSTON» ємкістю 16 Gb;

- Флешка «KINGSTON» ємкістю 32 Gb;

- модем «ZTE» Model:MF833U1;

- телефон «Орро», який перебуває у власності ОСОБА_4 ;

- сім картки, упакування до них та тримачі з номерами: НОМЕР_20 ; НОМЕР_21 ; НОМЕР_22 ; НОМЕР_23 ; НОМЕР_21 ; НОМЕР_24 ; НОМЕР_25 ; НОМЕР_26 ; НОМЕР_27 ; НОМЕР_28 ; НОМЕР_29 ; НОМЕР_30 ; НОМЕР_31 ; НОМЕР_32 ; НОМЕР_33 ; НОМЕР_34 ; НОМЕР_35 ; НОМЕР_36 ; НОМЕР_37 ;

- грошові кошти у кількості: 100 шт. номіналом 1 000 грн., 94 шт. номіналом 200 грн., 17 шт. номіналом 100 грн., 10 шт. номіналом 500 грн. (загальна сума 125 500 грн.);

- 57 аркушів паперу формату А4 з реквізитами Міністерства економіки України;

- 2 печатки: 1 гербова печатка Міністерства економіки України, 1 печатка Державного агентства резерву України код ЄДРПОУ 37472392;

- Ноутбук AppleSerial:CO2MLM9YG086 пароль: 1111 та зарядний пристрій до нього;

- блокноти у кількості 6 шт. з чорновими записами, які свідчать про готування та вчинення шахрайств;

- упакування поштового відправлення: 59001135874550, 59001146015634;

- Додаткова угода з відтиском гербової печатки Міністерства економіки України та інші записи на 17 арк.;

- Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - автомобіля марки «BMWX5» д.н.з. НОМЕР_6 , номер кузова: НОМЕР_7 та ключі від вказаного автомобіля;

- транспортний засіб - автомобіль марки «BMWX5» д.н.з. НОМЕР_6 , номер кузова: НОМЕР_7

09.05.2024 постановою слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції зазначені вилучені речі визнано речовим доказом у кримінальному провадженні № 12023000000001932 від 16.10.2023 за підозрою ОСОБА_14 , у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Слідчий зазначає, що з метою проведення експертизи, збереження вилучених об`єктів, предметів та речей в якості речового доказу та забезпечення завдань кримінального провадження в цілому, виникла необхідність накласти на нього арешт, оскільки в разі повернення його є достатньо підстав вважати, що зазначене майно може бути приховане, пошкоджене, зіпсоване, знищене, перетворене чи відчужене, що може перешкодити кримінальному провадженню.

Статтею 170 КПК України, передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно з ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України, визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, є передбачені кримінальним процесуальним законом підстави для накладення арешту, з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Одночасно при розгляді клопотання, поданого в порядку ст. 172 КПК України, слідчий суддя не вирішує питання належності та допустимості доказів, отриманих в ході досудового розслідування, оскільки оцінка допустимості доказів має бути вирішена відповідно до вимог ст. 89 КК України під час ухвалення судового рішення при судовому розгляді кримінального провадження.

Слідчим наведено вагомі доводи, які свідчать про необхідність накладення арешту на вказане майно, для ефективного розслідування.

Зокрема, матеріали провадження свідчать, що на даному етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою запобігання їх зникнення, що може перешкодити кримінальному провадженню, а слідчий суддя, в свою чергу, не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

При цьому, доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження слідчим суддею не встановлено.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про накладення арешту на майно підлягає задоволенню з метою забезпечення цілей кримінального провадження, а саме: збереження речових доказів.

Разом з цим, слідчий суддя враховує й те, що у даному випадку обмеження права власності є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження та обставини кримінального провадження станом на час прийняття рішення вимагають вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження як накладення арешту.

За таких обставин приходжу до висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 2, 26, 107, 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Накласти арешт на майно, вилучене в ході проведення обшуку транспортного засобу - автомобіля марки «BMWX5» д.н.з. НОМЕР_6 , номер кузова: НОМЕР_7 , який перебуває у користуванні ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_8 в ході якого виявлено та вилучено: грошові кошти у кількості: 100 шт. номіналом 1 000 грн., 94 шт. номіналом 200 грн., 17 шт. номіналом 100 грн., 10 шт. номіналом 500 грн. (загальна сума 125 500 грн.).

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Зобов`язати слідчого/прокурора у кримінальному провадженні передати ухвалу особі, на майно якої, накладено арешт.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119171759
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/21383/24-к

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні