Ухвала
від 10.05.2024 по справі 757/21385/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/21385/24-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2024 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання сторони кримінального провадження № 12023000000001932 від 16.10.2024 - прокурора другого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження № 12023000000001932 від 16.10.2024 - прокурора другого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Прокурор в судове засідання не з`явився, проте подала письмову заяву про розгляд клопотання за її відсутності, в якій клопотання з викладених у ньому підстав підтримала, просила задовольнити.

Зважаючи на позицію органу досудового розслідування, на підставі ч. 2 ст. 172 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без повідомлення власника майна, з метою забезпечення арешту майна.

Вивчивши матеріали клопотання та долучені до нього документи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

З матеріалів клопотання вбачається, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування в кримінального провадження внесеного до ЄРДР16.10.2023 № 12023000000001932, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 209, ч. 1 ст. 14 ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Прокурор в обґрунтування клопотання зазначає наступне.

Досудовим розслідуванням установлено, що ОСОБА_4 , будучи раніше судимий за вчинення корисливих кримінальних правопорушень, передбачених ст. 190 КК України, в літку 2023 року більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, у невстановленому досудовим розслідуванням місці в межах кордону України, маючи інформацію про діючі на території Житомирської та Кіровоградської областей фермерські господарства та їх керівників, вирішив заволодіти грошовими коштами останніх у великих розмірах, шляхом обману та зловживання довірою, видаючи себе за службових осіб Міністерства економіки України, які нібито можуть посприяти в отриманні грантів іноземних інвесторів на розвиток господарської діяльності.

З метою реалізації свого злочинного плану ОСОБА_4 у невстановлені стороною обвинувачення час та місці запропонував раніше знайомому ОСОБА_5 прийняти активну участь у вчиненні шахрайства у великих розмірах, видаючи себе за службових осіб Міністерства економіки України, які нібито можуть посприяти зацікавленим особам - керівникам фермерських господарств та окремим підприємцям, в отриманні грантів іноземних інвесторів на розвиток господарської діяльності. Під виглядом надання вищевказаних адміністративних послуг вони повинні будуть схиляти зацікавлених осіб до сплати грошових коштів у якості комісійних платежів на визначені ними розрахункові рахунки підконтрольних юридичних та фізичних осіб. А в подальшому грошові кошти, які надійдуть у такий спосіб на рахунки підконтрольних юридичних та фізичних осіб переводити в готівку та заволодівати.

ОСОБА_5 прийняв вказану пропозицію ОСОБА_4 , тим самим вступивши у попередню змову на вчинення тяжкого злочину безпосередньо до початку його вчинення.

З метою реалізації свого злочинного наміру направленого на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , в точно невстановлені досудовим розслідування місті та час, але не пізніше 15-16 серпня 2023 року, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, із корисливих спонукань, а ОСОБА_4 повторно, заздалегідь придбали стартовий пакет стільникового зв`язку для здійснення телефонних дзвінків керівникам фермерських господарств та окремим підприємцям, а також з метою введення в оману останніх та створення у них впевненості щодо спілкування саме з представниками Міністерства економіки України зареєстрували електронні адреси « ІНФОРМАЦІЯ_1 »та « ІНФОРМАЦІЯ_2 » для використання під час вчинення шахрайських дій, в тому числі для пересилання завідомо підроблених документів, після чого продумавши всі деталі злочинного плану, приступили до його реалізації.

Так, 15-16 серпня 2023 року, більш точного часу встановити під час досудового розслідування не вдалось, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи заздалегідь придбаний стартовий пакет стільникового зв`язку, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, здійснили ряд телефонних дзвінків на мобільний телефон директора Фермерського господарства «ЮВІ-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ - 35545400) ОСОБА_6 .

У ході вищевказаних телефонних розмов, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , повідомили ОСОБА_6 неправдиві відомості про те, що є посадовими особами Міністерства економіки України і запропонували йому прийняти участь у державній програмі з отримання фінансової грошової допомоги на безповоротній основі (гранту) в сумі 13. 200. 000 грн. на розвиток його фермерського господарства за рахунок коштів іноземних інвесторів. Для участі ОСОБА_6 необхідно зібрати пакет документів, які направити на електронну адресу комісії при Міністерстві економіки, яка займається питаннями проведення конкурсу.

ОСОБА_6 будучи введеним в оману злочинними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 погодився на пропозицію останніх.

Після чого, продовжуючи реалізовувати свій спільний злочинний намір ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на електронну адресу ФГ «ЮВІ-ТРЕЙД» - « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яку їм повідомив, введений в оману ОСОБА_6 з електронної адреси « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надіслали перелік документів, які начебто необхідно направити на електронну адресу Міністерства економіки для прийняття участі у конкурсі на отримання гранту, засідання якої начебто має відбутись 15.09.2023.

Через декілька днів, ОСОБА_6 , будучи введеним в оману злочинними спільними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , підготував та надіслав на електронну адресу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », визначений ОСОБА_4 та ОСОБА_5 пакет документів.

Приблизно 17.09.2023, точну дату та час досудовим розслідуванням встановити не представилось можливим, під час телефонної розмови ОСОБА_4 та ОСОБА_5 повідомили ОСОБА_6 неправдиву інформацію, про те що він пройшов конкурс і 19.09.2023 року відбудеться засідання комісії, яка приймає рішення про виділення фінансової допомоги. Проте, для того щоб комісія, яка приймає рішення про надання гранту прийняла позитивне рішення, йому необхідно зробити внесок у сумі 350 000 грн., шляхом здійснення переказу грошових коштів на розрахункові рахунки товариств на які вони укажуть. При цьому цей переказ можна зробити вже після отримання позитивного рішення про виділення коштів.

19.09.2023 ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою використовуючи адресу електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на електронну пошту ФГ « ЮВІ-ТРЕЙД » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » надіслали завідомо підроблені висновок та рекомендації Міністерства економіки щодо погодження суми фінансової допомоги очолюваному ОСОБА_6 . фермерському господарству в розмірі 13.200.000 грн.

Після цього, продовжуючи реалізовувати свій спільний злочинний умисел, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 20.09.2023 на електронну пошту ФГ « ЮВІ-ТРЕЙД », « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надіслали рахунок-фактуру №1885 від 20 вересня 2023 року на оплату грошових коштів в сумі 350.000 грн. розрахунковий рахунок ТОВ «АЛЕКС ОВЕРМАРС» (код ЄДРПОУ -44949240).

21.09.2023 потерпілий ОСОБА_6 , будучи введеним в оману вищеописаними злочинними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 довіряючи останнім, здійснив перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «АЛЕКС ОВЕРМАРС» в сумі 350 000 грн.

ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати свій спільний злочинний умисел на заволодіння майном ОСОБА_6 , шляхом обману та зловживання довірою, вживаючи заходи конспірації, використовуючи анкетні дані особи « ОСОБА_7 » з абонентським номером стільникового зв`язку НОМЕР_1 у якості відправника, засобами поштового зв`язку ТОВ «НОВА ПОШТА» (більш точного номеру відділення в ході досудового розслідування встановити не вдалось) направили на поштове відділення № 1 ТОВ «НОВА ПОШТА», розташоване за адресою: Житомирська область, Ємільченський р-н, с. Киянка, вул. Житомирська 39А на ім`я ОСОБА_6 паперовий конверт від Міністерства економіки України з двома примірниками завідомо підробленого документу «ДОГОВІР про надання фінансової підтримки (допомоги) суб`єктам господарювання на конкурсних засадах на безповоротній основі» №111/1008 від 28.09.2023, виконаний на офіційному бланку Міністерства економіки України з зазначеними реквізитами, підписаний Першим віце-прем`єр-міністром-Міністром економіки ОСОБА_9 з відтиском гербової печатки вказаної установи синього кольору з виконаним написом на ній «Міністерство економіки України». Згідно зазначеного договору ФГ «ЮВІ-ТРЕЙД» надано безповоротну грошову допомогу у розмірі 13 200 000 грн.

Будучи введеним в оману діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , підписав примірники зазначеного підробленого документу, засвідчивши свій підпис печаткою ФГ «ЮВІ-ТРЕЙД» та 04.10.2023, більш точного часу в ході досудового розслідування не вдалось встановити, через відділення поштового зв`язку № 1 ТОВ «НОВА ПОШТА», розташоване за адресою: Житомирська область, Ємільченський р-н, с. Киянка, вул. Житомирська 39А відправив підписаний примірник договору на особу « ОСОБА_7 » з абонентським номером стільникового зв`язку НОМЕР_1 до поштового відділення № 68 , розташованого за адресою: м. Київ, вул. Бориса Гмирі, 1 .

В свою чергу грошові кошти в сумі 350.000 грн. перераховані ОСОБА_6 в результаті вищеописаних шахрайських дій ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи товариства з ознаками фіктивності, маючи змогу розпоряджатись грошовими коштами на свій розсуд з розрахункового рахунку ТОВ «АЛЕКС ОВЕРМАРС» перерахували на рахунки ТОВ «ГЛОБАЛМАРКЕТ» (код ЄДРПОУ - 43521405) та ТОВ "ТОРГОВИЙ БУДИНОК АДМІРАЛ" (код ЄДРПОУ - 44295844), після чого зняли готівкою та розпорядились на власний розсуд, тим самим умисно, за попередньою змовою групою осіб, із корисливих спонукань, ОСОБА_4 повторно, заволоділи грошовими коштами ОСОБА_6 в сумі 350. 000 грн., тобто у великому розмірі, спричинивши потерпілому майнову шкоду на зазначену суму.

З метою продовження реалізації свого злочинного наміру направленого на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , в точно невстановлені досудовим розслідування місті та час, але не пізніше кінця серпня 2023 року, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, із корисливих спонукань, повторно, заздалегідь придбали стартовий пакет стільникового зв`язку для здійснення телефонних дзвінків керівникам фермерських господарств та окремим підприємцям, а також з метою введення в оману останніх та створення у них впевненості щодо спілкування саме з представниками Міністерства економіки України зареєстрували електронну адресу « ІНФОРМАЦІЯ_1 »для використання під час вчинення шахрайських дій, у тому числі для пересилання завідомо підроблених документів, після чого продумавши всі деталі злочинного плану, приступили до його реалізації.

Так, наприкінці серпня 2023 року, більш точного часу встановити під час досудового розслідування не вдалось, слідуючи розробленому плану, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи заздалегідь придбаний стартовий пакет стільникового зв`язку, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, здійснили ряд телефонних дзвінків до Голови Селянського фермерського господарства «СЛАВУТИЧ» (код ЄДРПОУ - 32150431) ОСОБА_10 .

У ході вищевказаних телефонних розмов, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , з метою реалізації спільного злочинного наміру, повідомили ОСОБА_10 неправдиві відомості про те, що є посадовими особами Міністерства економіки України і запропонували йому прийняти участь у державній програмі з отримання фінансової грошової допомоги на безповоротній основі (ґранту) в сумі 21 000 000 грн. на розвиток його фермерського господарства за рахунок коштів іноземних інвесторів. Для участі ОСОБА_10 необхідно зібрати пакет документів, які направити на електронну адресу комісії при Міністерстві економіки, яка займається питаннями проведення конкурсу.

ОСОБА_10 будучи введеним в оману злочинними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 погодився на пропозицію останніх.

Після чого, продовжуючи реалізовувати свій спільний злочинний намір ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на електронну адресу СФГ « ОСОБА_11 » - « ІНФОРМАЦІЯ_5 », яку їм повідомив, введений в оману ОСОБА_10 з електронної адреси « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надіслали перелік документів, які начебто необхідно направити на електронну адресу Міністерства економіки для прийняття участі у конкурсі на отримання гранту.

Через декілька днів, ОСОБА_10 , будучи введеним в оману злочинними спільними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , підготував та надіслав на електронну адресу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », визначений ОСОБА_4 та ОСОБА_5 пакет документів.

У невстановлений час та місці, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , притримуючись раніше обумовленого злочинного плану, використовуючи анкетні дані особи « ОСОБА_12 » та завчасно придбаний номер стільникового зв`язку, повідомили ОСОБА_10 неправдиву інформацію про те, що він пройшов конкурс та заявку про надання безповоротної грошової допомоги в сумі 21 000 000 грн. на розвиток СФГ «СЛАВУТИЧ» за рахунок коштів іноземних інвесторів схвалено відповідною комісією Міністерства економіки України.

ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати свій злочинний намір, направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, використовуючи анкетні дані особи « ОСОБА_12 » та абонентський номер стільникового зв`язку - НОМЕР_4 у якості відправника, засобами поштового зв`язку ТОВ «НОВА ПОШТА» направили на поштового відділення № 1 ТОВ «НОВА ПОШТА», розташоване за адресою: Кіровоградська область, смт. Голованівська, вул. Соборна 69 на ім`я ОСОБА_10 .

Так, 24.10.2023 року, у вказаному поштовому відділенні ТОВ «НОВА ПОШТА» представник потерпілого ОСОБА_10 отримав зазначене поштове відправлення, а саме паперовий конверт від Міністерства економіки України з двома примірниками документу «ДОГОВІР про надання фінансової підтримки (допомоги) суб`єктам господарювання на конкурсних засадах на безповоротній основі» №121/1891 від 23.10.2023, виконаний на офіційному бланку Міністерства економіки України з зазначеними реквізитами, підписаний Першим віце-прем`єр-міністром-Міністром економіки ОСОБА_9 з відтиском гербової печатки вказаної установи синього кольору з виконаним написом на ній «Міністерство економіки України». Згідно зазначеного договору СФГ «СЛАВУТИЧ» надано безповоротну грошову допомогу у розмірі 21 000 000 (двадцять один мільйон) грн.

Будучи введеним в оману діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , підписав примірники зазначеного підробленого документу, засвідчивши свій підпис печаткою СФГ «СЛАВУТИЧ» та 30.10.2023 через відділення поштового зв`язку № 1 ТОВ «НОВА ПОШТА», розташованого за адресою: Кіровоградська область, смт. Голованівська, вул. Соборна 69 відправив примірник договору на особу на особу « ОСОБА_12 » з абонентським номером стільникового зв`язку - НОМЕР_4 до поштового відділення № 352 , розташованого за адресою: м. Київ, вул. Здолбунівська, 3 .

ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію свого протиправного наміру, направленого на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, у невстановлений досудовим розслідування час та місці, повідомили ОСОБА_10 неправдиву інформацію про те, що він пройшов конкурс та надходження ґрантових грошових коштів на рахунки Казначейства України, призначені для виділення фермерським господарствам, і для оперативного їх нарахування на рахунок СФГ « СЛАВУТИЧ », йому необхідно зробити внесок у сумі 326 100 грн., шляхом здійснення переказу грошових коштів на розрахункові рахунки товариств на які вони укажуть.

Після цього, продовжуючи реалізовувати свій спільний злочинний умисел, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , 18.12.2023, більш точного часу в ході досудового розслідування встановити не вдалось, на електронну адресу СФГ « СЛАВУТИЧ » - « ІНФОРМАЦІЯ_5 » надіслали рахунок-фактуру №1 від 18 грудня 2023 року на оплату грошових коштів в сумі 326 100 грн. на розрахунковий рахунок ТОВ «МАВІБОНД ПОСТАЧ» (код ЄДРПОУ 45185217).

19.12.2023 потерпілий ОСОБА_10 , будучи введеним в оману вищеописаними злочинними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , довіряючи останнім, здійснив перерахування коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «МАВІБОНД ПОСТАЧ» (код ЄДРПОУ 45185217) в сумі 326 100 грн.

В свою чергу грошові кошти в сумі 326 100 грн. перераховані ОСОБА_10 в результаті вищеописаних шахрайських дій ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи товариства з ознаками фіктивності, маючи змогу розпоряджатись грошовими коштами на свій розсуд з розрахункового рахунку ТОВ «МАВІБОНД ПОСТАЧ» перерахували на рахунок ТОВ «ТОЛТІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ - 43925323), після чого зняли готівкою та розпорядились на власний розсуд, тим самим умисно, за попередньою змовою групою осіб, із корисливих спонукань, ОСОБА_4 повторно, заволоділи грошовими коштами ОСОБА_10 в сумі 326 100 грн., тобто у великому розмірі, спричинивши потерпілому майнову шкоду на зазначену суму.

Додатково встановлено, що з серпня 2023 року (більш точну дату та час у ході досудового розслідування встановити не вдалось) група компаній, маючи ознаки фіктивності, а саме: кінцевий бенефіціарний власник юридичної особи є керівником, бухгалтером або підписантом, відсутність працівників на товариствах та контрагентами клієнта є особи, стосовно яких у банків є негативна інформація та здійснюють акумулювання грошових коштів на банківських рахунках і в подальшому перераховують нерезидентам на підставі фіктивних договорів щодо закупівлі товарів, виконання послуг тощо.

В свою чергу, грошові кошти в сумі 350 000 грн., перераховані ОСОБА_6 в результаті вищеописаних шахрайських дій, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи товариства з ознаками фіктивності, маючи змогу розпоряджатись грошовими коштами на свій розсуд з розрахункового рахунку НОМЕР_6 відкритий в ПАТ АБ «УКРГАЗБАНК»,МФО 320478, ТОВ «АЛЕКС ОВЕРМАРС» перерахували на розрахункові рахунки НОМЕР_7 відкритий в ПАТ «АКОРДБАНК», МФО 380634, ТОВ «ГЛОБАЛМАРКЕТ» (код ЄДРПОУ 43521405) та НОМЕР_8 відкритий в ПАТ «МТБ БАНК», МФО 328168, ТОВ «ТОРГОВИЙ БУДИНОК АДМІРАЛ», (код ЄДРПОУ 44295844), після чого зняли готівкою та розпорядились на власний розсуд, тим самим умисно, за попередньою змовою групою осіб, із корисливих спонукань, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 повторно, шляхом обману та зловживання довірою, в умовах військового стану, заволоділи грошовими коштами ОСОБА_6 в сумі 350 000 грн., тобто у великому розмірі, спричинивши потерпілому майнову шкоду на зазначену суму.

Крім того, 19.12.2023 потерпілий ОСОБА_10 , будучи введеним в оману вищеописаними злочинними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , довіряючи останнім, здійснив перерахування грошових коштів з розрахункового рахунку НОМЕР_9 відкритий в АТ «Райффайзен Банк», МФО 380805, СФГ «Славутич» (код ЄДРПОУ 32150431) на розрахунковий рахунок НОМЕР_10 відкритий в АТ?«БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», МФО 305749, ТОВ «МАВІБОНД ПОСТАЧ» (код ЄДРПОУ 45185217) в сумі 326 100 грн.

В свою чергу, грошові кошти в сумі 326 100 грн., перераховані ОСОБА_10 в результаті вищеописаних шахрайських дій ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , використовуючи товариства з ознаками фіктивності, маючи змогу розпоряджатись грошовими коштами на свій розсуд з розрахункового рахунку НОМЕР_10 відкритого в АТ?«БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», МФО 305749, ТОВ «МАВІБОНД ПОСТАЧ» перерахували на розрахунковий рахунок НОМЕР_11 відкритий в ПАТ «АКОРДБАНК», МФО 380634, ТОВ «ТОЛТІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 43925323), після чого зняли готівкою та розпорядились на власний розсуд, тим самим умисно, за попередньою змовою групою осіб, із корисливих спонукань, повторно, шляхом обману та зловживання довірою заволоділи грошовими коштами ОСОБА_10 в сумі 326 100 грн., тобто у великому розмірі, спричинивши потерпілому майнову шкоду на зазначену суму.

Прокурор зазначає, що органом досудового розслідування встановлено, що для легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, використовуються банківські рахунки, а саме:

НОМЕР_6 відкритий в ПАТ АБ «УКРГАЗБАНК», МФО: 320478 ) ТОВ «АЛЕКС ОВЕРМАРС» (код ЄДРПОУ 44949240);

НОМЕР_13 відкритий в ПАТ АБ «УКРГАЗБАНК», МФО: 320478 , ТОВ «ГАЛАКСІ ПОСТАЧ» (код ЄДРПОУ 44976693);

НОМЕР_10 відкритий в АТ?«БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», МФО: 305749 , ТОВ «МАВІБОНД ПОСТАЧ» (код ЄДРПОУ 45185217);

НОМЕР_7 відкритий в ПАТ «АКОРДБАНК», МФО: 380634 , ТОВ «ГЛОБАЛМАРКЕТ», (код ЄДРПОУ 43521405);

НОМЕР_8 відкритий в ПАТ «МТБ БАНК», МФО 328168, ТОВ «ТОРГОВИЙ БУДИНОК АДМІРАЛ», код ЄДРПОУ 44295844;

НОМЕР_11 відкритий в ПАТ «АКОРДБАНК», МФО 380634, ТОВ «ТОЛТІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 43925323).

Постановою слідчого від 09.05.2024 кошти, які знаходяться на вказаних банківських рахунках суб`єкта господарювання, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні, оскільки вони набуті кримінально протиправним шляхом, тобто відповідають критеріям, визначеним ст. 98 КПК України.

З метою збереження речових доказів, оскільки грошові кошти, які перебувають на вищезазначених банківських рахунках, відповідають критеріям визначеним в ст. 98 КПК України та визнані речовими доказами у кримінальному провадженні, виникла необхідність накладенні арешту на зазначені грошові кошти.

Статтею 170 КПК України, передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно з ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної особи або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначених у ст. 98 КПК України.

У відповідності до ч. 3 ст. 170 КПК України, є достатні підстави вважати, що зазначене майно, відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Статтею 98 КПК України, визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Одночасно при розгляді клопотання, поданого в порядку ст. 172 КПК України, слідчий суддя не вирішує питання належності та допустимості доказів, отриманих в ході досудового розслідування, оскільки оцінка допустимості доказів має бути вирішена відповідно до вимог ст. 89 КК України під час ухвалення судового рішення при судовому розгляді кримінального провадження.

Прокурором в клопотанні наведені доводи, які свідчать про необхідність накладення арешту на вказане майно, для ефективного розслідування, та збереження вищезазначеного майна у первинному вигляді, недопущення здійснення відносно нього будь-якої діяльності як б загрожувала їх знищенню, пошкодженню або перетворенню до кінця досудового розслідування.

Зокрема, матеріали провадження свідчать, що на даному етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою запобігання їх зникнення, що може перешкодити кримінальному провадженню, а слідчий суддя, в свою чергу, не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

При цьому, доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження слідчим суддею не встановлено.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора про накладення арешту на майно підлягає задоволенню з метою забезпечення цілей кримінального провадження, а саме: збереження речових доказів.

Крім того, слідчий суддя вважає, що в даному випадку таке обмеження права власності є розумним та співмірним завданням кримінального провадження.

Відтак, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 170-173, 309, 372 КПК України слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора - задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках, а саме:

НОМЕР_6 відкритий в ПАТ АБ «УКРГАЗБАНК», МФО: 320478 ) ТОВ «АЛЕКС ОВЕРМАРС» (код ЄДРПОУ 44949240);

НОМЕР_13 відкритий в ПАТ АБ «УКРГАЗБАНК», МФО: 320478 , ТОВ «ГАЛАКСІ ПОСТАЧ» (код ЄДРПОУ 44976693);

НОМЕР_10 відкритий в АТ?«БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», МФО: 305749 , ТОВ «МАВІБОНД ПОСТАЧ» (код ЄДРПОУ 45185217);

НОМЕР_7 відкритий в ПАТ «АКОРДБАНК», МФО: 380634 , ТОВ «ГЛОБАЛМАРКЕТ», (код ЄДРПОУ 43521405);

НОМЕР_8 відкритий в ПАТ «МТБ БАНК», МФО 328168, ТОВ «ТОРГОВИЙ БУДИНОК АДМІРАЛ», код ЄДРПОУ 44295844;

НОМЕР_11 відкритий в ПАТ «АКОРДБАНК», МФО 380634, ТОВ «ТОЛТІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 43925323), у частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, а також сплати податків, зборів, обов`язкових платежів, із обов`язковим зазначенням дати та часу.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Зобов`язати слідчого/прокурора у кримінальному провадженні передати ухвалу особі, на майно якої, накладено арешт.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119171762
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/21385/24-к

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні