Рішення
від 21.05.2024 по справі 235/3218/23
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 235/3218/23

Номер провадження 2-о/235/19/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 травня 2024 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області в складі:

головуючого - судді Хмельової С.М.

присяжних Горячун О.В., Ахметової-Сахно М.С.

за участю представника ОСОБА_1

секретаря судового засідання Юриної К.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують піклування Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, заінтересована особа ОСОБА_2 , про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

До Красноармійського міськрайонного суду звернулася опікунська рада з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують піклування Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, заінтересована особа ОСОБА_2 , про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна. Заява обґрунтована тим, що рішенням Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 07.06.2001 року було визнано недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначено її опікуном вітчима ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Термін дії рішення суду два роки.

Заявник просить суд вирішити питання стосовно призначення опікуном над недієздатною ОСОБА_3 її вітчима ОСОБА_2 у разі рішення суду визнати її недієздатною за результатами медичних висновків.

Ухвалою суду від 11.12.2023 року відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Ухвалою суду від 10.01.2024 року призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам Дніпровській філії судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України». Провадження у справі зупинене.

Ухвалою суду від 14.05.2024 року поновлено провадження у справі та призначено судове засідання.

Представник заявника до судового засідання не з`явився, надали заяву про розгляд справи без їх участі.

Представник заінтересованої особи опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області до судового засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без їх участі.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для вирішення справи по суті, встановивши фактичні дані та відповідні їм правовідносини, приходить до висновку, що вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Рішенням Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 07.06.2001 року було визнано недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначено її опікуном вітчима ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Термін дії рішення суду два роки.

ОСОБА_2 звернувся до міської військової адміністрації 29.08.2023 року з заявою про призначення ого опікуном над недієздатною.

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 150 від 17.04.2024 року, який надано експертами Дніпровській філії судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», на підставі ухвали суду від 10.01.2024 року ОСОБА_3 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі шизофренії параноїдної. За своїм психічним станом в теперішній час не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, досліджені судом докази свідчать про наявність у ОСОБА_3 стійкого психічного розладу, внаслідок якого вона не здатна усвідомлювати свої дії та керувати ними, що є підставою для визнання її недієздатною.

Опікунська рада з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при Покровській міській військовій адміністрації Покровського району Донецької області прийняла рішення, яке виклала у поданні про визнання недієздатним та призначення опікуна від 04.12.2023 року, вважати доцільним призначення опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її вітчима ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

За приписами ч. 1 ст.58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (ст. 55 ЦК України).

Положеннями статті 63ЦК України передбачено, що опікуном призначається лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю за її письмовою заявою, переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч. 1 ст. 60 ЦК України).

Згідно ч. ч. 6-7 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Згідно ч. 2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 39, 60 Цивільного кодексу України, ст. ст. 293, 294, 299, 300, 352, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують піклування Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, заінтересована особа ОСОБА_2 , про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнатинедієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 07.06.1996 року Харцизським МВ УМВС України в Донецькій області, РНОКПП НОМЕР_2 , над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженкою с. Многопілля Амвросіївського району Донецької області.

Визначити строк дії рішення суду 2 (два) роки, починаючи з дня набрання судовим рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику та ОСОБА_2 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою ст. 300 ЦПК України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення надіслати до опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 21.05.2024 року.

СуддяХмельова С.М.

Присяжні:

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119184695
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —235/3218/23

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні