Ухвала
від 22.05.2024 по справі 235/3199/24
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/235/1359/24

Справа № 235/3199/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів

22 травня 2024 р. Слідчий суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

за участі - старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Донецькій області майора поліції ОСОБА_3 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024050000000230 від 01.04.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,

Клопотання надійшло 14 травня 2024 року.

Особа, у володінні якої знаходяться речі та документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Красноармійського міськрайонного суду звернувся старший слідчий відділу СУ ГУ НП в Донецькій області майор поліції ОСОБА_3 , з клопотанням, погодженим з прокурором Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Клопотання вмотивовано тим, що Слідчим управлінням ГУНП в Донецькій області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №120240500000000230 внесеному до Єдиного реєстру досудового розслідування 01.04.2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється групою прокурорів Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи низки комерційних підприємств за попередньою змовою та в групі зі службовими особами органів державної влади шляхом зловживання службовим становищем в умовах воєнного стану вчиняють привласнення бюджетних коштів під час будівництва на території Донецької області.

Встановлено, що для виконання завдань, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 № 1415 «Деякі питання підвищення обороноздатності держави на період воєнного стану в Україні», щодо будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд на території Донецької області, відповідальними за фінансування будівництва вказаних споруд та розпорядниками бюджетних коштів виступають ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та інші обласні державні адміністрації, зокрема ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ВОП « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Станом на теперішній час встановлено, що для проведення будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд на території Донецької області Полтавською обласною державною військовою адміністрацією укладені договори з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Відповідно до інформації, отриманої з відкритих джерел, а саме з державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зареєстровано за адресою АДРЕСА_1 .

01.05.2024 до СУ ГУНП в Донецькій області надійшов лист від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » про відмову в наданні належним чином завірених копій договорів підряду та готовність надати копії відповідних документів на підставі ухвали слідчого судді.

У зв`язку з викладеним, враховуючи той факт що укладені договори стосуються будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд саме на території Донецької області, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин вчиненого злочину, їх належної правової оцінки та проведення відповідних експертиз, зокрема будівельно-технічної, виникла необхідність вилучити у посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) документацію, щодо господарсько-фінансових взаємовідносин з ІНФОРМАЦІЯ_9 по проведенню будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд на території Донецької області.

Вказані відомості, що містяться у вищезазначених документах, можуть бути використані як докази, при цьому без їх вилучення існує реальна загроза зміни або знищення цих документів, при цьому слід зазначити, що документи не можуть бути добуті іншим способом, ніж вилученням цих документів у посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Крім того, вважаючи, що до вчинення вищезазначеного кримінального правопорушення можуть бути причетні посадові особи зазначеного товариства, які з метою уникнення кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення можуть внести суттєві зміни в документи чи знищити їх, слідство вважає необхідним та доцільним розглядати клопотання про тимчасовий доступ до документів без участі осіб в володінні яких перебувають необхідні для досудового розслідування документи.

Тим самим, слід враховувати що доступ до вищезазначених речей та документів з можливістю ознайомлення та вилучення їх оригіналів, можливо отримати лише в порядку заходу забезпечення кримінального провадження (тимчасового доступу до речей та документів), визначеному ст. ст. 159-165 КПК України, який може бути застосований не інакше, як на підставі слідчого судді або суду.

Відповідно до ч.2 ст.84 КПК України, одним із процесуальних джерел доказів є документи, а відповідно до ч.3 ст.99 КПК України сторона кримінального провадження зобов`язана надати суду оригінал таких документів.

Згідно ст. 86 КПК України доказ визнається допустимим, якщо він отриманий в порядку, встановленим цим законом.

Згідно ч.1 ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 КПК України.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Виходячи з того, що вказані документи можуть бути використані як доказ та матимуть суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому для досягнення повноти, всебічності та неупередженості досудового розслідування у даному провадженні є нагальна потреба в отриманні тимчасового доступу до вказаних документів з можливістю ознайомлення з їх оригіналами та вилученні належним чином завірених копій, оскільки іншими способами довести обставини, за яких було вчинено даний злочин неможливо.

Згідно з постанови про групу слідчих від 01.04.2024 проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні здійснюється групою слідчих СУ ГУНП в Донецькій області у складі: ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , а місцем проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні визначено м. Покровськ Донецької області.

У відповідності до наказу Національної поліції України «Про внесення змін до наказу Національної поліції України від 06 листопада 2015 року № 16» № 466 від 02.06.2022 юридичною адресою ГУНП в Донецькій області, в структурі якого діє слідче управління, визначено за адресою: АДРЕСА_2 .

Таким чином, місце здійснення досудового розслідування перебуває в межах територіальної юрисдикції Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

Відповідно дост.38КПК Україниорганами досудовогорозслідування (органами,що здійснюютьдізнання тадосудове слідство)в даномувипадку єслідчі підрозділиорганів поліції,що розташовуютьсяна територіїм.Покровська (колишняназва Красноармійськ)Донецької області,у зв`язкуз чимє достатніпідстави длязвернення зданим клопотаннямсаме до ІНФОРМАЦІЯ_10 .

На підставі відкладеного, слідчий просить надати тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Старший слідчий ІНФОРМАЦІЯ_11 ОСОБА_3 в судовому засіданні просив клопотання задовольнити.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до судового засідання не викликався.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, та, дослідивши докази по даних матеріалах, приходить до наступних висновків.

Клопотання слідчого про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення відповідає вимогам ст.131,132,160 КПК України.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема конфіденційна інформація,в томучислі така,що міститькомерційну таємницю. .

Відповідно до ст.163 ч.5 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні,можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Донецькій області майора поліції ОСОБА_3 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024050000000230 від 01.04.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, задовольнити.

Надати старшомуслідчому вОВС СУГУНП вДонецькій областімайору поліції ОСОБА_3 , слідчим СУ ГУНП в Донецькій області ОСОБА_15 , ОСОБА_11 , ОСОБА_5 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , тимчасовий доступ до документів, щодо господарсько-фінансових взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_12 по проведенню будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд на території Донецької області, тобто можливість ознайомитися та вилучити належним чином завірені копії наступних документів, а саме:

-документації наданої для участі у тендерних торгах;

-листування з приводу проведення закупівель та їх результатів;

-усієї технічної документації по об`єктам;

-договірної документації (рамкові угоди, договори зі специфікаціями, додатками та доповненнями, рахунки-фактури, паспорта на об`єкт, сертифікати відповідності та походження на продукцію, прибутково-видаткові, податкові, товарно-транспортні накладні, актів приймання-передачі, платіжних документів, реєстр податкових накладних, журнал проведення випробування, звіти випробувань);

- проектно-кошторисної документації із змінами та доповненнями, експертних звітів по проектно-кошторисній документації, документації ;

- дозвільних документів на початок будівельних робіт та введення об`єктів в експлуатацію, документацію технічного нагляду, журналу авторського нагляду;

-актів форми КБ 2в, КБ 3 та інших документів, які стали підставою для здійснення розрахунків;

-статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), наказів про призначення посадових осіб підприємства, відомості щодо штатної чисельності, наявності зареєстрованої будівельної, дорожньо будівельної, сільськогосподарської техніки та інших механізмів на підприємстві, наявність ліцензій на здійснення будівельних робіт,

які перебувають у володінні посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 ,

з можливістю вилучення належним чином завірених копій.

Строк дії ухвали два місяці з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів..

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119184711
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —235/3199/24

Ухвала від 11.06.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 11.06.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 11.06.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні