Рішення
від 21.05.2024 по справі 636/4663/23
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/4663/23 Провадження 2/636/370/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.05.2024 місто Чугуїв

Чугуївський міський суд Харківської області в складі:

головуючого судді Золотоверхої О.О.,

за участю секретаря судового засідання Караулової О.М.,

розглянувши у відкритому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Куп`янська державна нотаріальна контора Харківської області, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача звернулася до суду з позовом до відповідача, в якій просив визначити позивачу додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

В обґрунтування позовних вимог вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_3 у ОСОБА_4 та ОСОБА_5 народився син позивач. ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 . ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 , який був власником земельної ділянки площею 6.1710 га, розташованої на землях Малобурлуцької сільської ради Куп`янського району Харківської області, кадастровий №6321483000:01:000:0200. 12.09.2021 ОСОБА_4 зробив заповідальне розпорядження, за яким вказану земельну ділянку заповів позивачу. Позивач звернувся до Куп`янської державної нотаріальної контори для отримання свідоцтва про право на спадщину за заповітом, проте отримав відмову у зв`язку з пропущенням строків, передбачених законом для подання відповідної заяви. У зв`язку зі збройною агресією рф проти України, позивач, який на момент смерті батька проживав у м. Харків, був вимушений виїхати з Харківської області разом з сім`єю. Крім того, у позивача виникло хибне уявлення щодо строків подання заяви до нотаріальної контори у зв`язку з введенням воєнного стану. Крім того, с. Зарубинівка (де помер батько) відноситься до територій, які тимчасово були окуповані. Тому просить суд визначити позивачу додатковий строк для прийняття спадщини.

Відповідач надала до суду заперечення на позов, в який просила розглядати справу за її відсутності, відмовити у задоволенні позовних вимог, оскільки позивач безпідставно вказав її як особу, яка порушила його права, в позові до неї не пред`явлено жодної вимоги або претензії. Відповідач дійсно проживала зі спадкодавцем ОСОБА_4 за однією адресою на момент смерті останнього, прийняла спадщину фактично. Крім того, твердження позивача, що «він мав хибне уявлення» щодо строків подання заяви до нотаріальної контори не може бути підставою для надання додаткового стркоу для прийняття спадщини.

Представник позивача надала заяву, в якій просила розгляд проводити без їх участі, позов підтримала, просила його задовольнити, не заперечувала проти винесення заочного рішення.

Представник третьої особи до суду не з`явився, про місце та час судового засідання були повідомлені своєчасно та належним чином, заяв про розгляд справи без їх участі до суду не надходило.

Суд, розглянувши позовну заяву, повно та всебічно дослідивши наявні в матеріалах справи докази, установив такі обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно копії свідоцтва про народження (а.с.11) 28.08.1959 народився позивач. Батьками записані ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Згідно копії свідоцтва про народження від 08.12.1966 (а.с.46) ІНФОРМАЦІЯ_5 народилася ОСОБА_6 . Батьками записані ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . 04.09.1988 між ОСОБА_6 та ОСОБА_7 укладено шлюб, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб від 04.09.1988 (а.с.49), прізвище дружини змінено на « ОСОБА_8 ».

ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.12).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.13).

12.09.2011 ОСОБА_4 залишив заповіт, посвідчений секретарем виконкому Вільхуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області (копія а.с.14), який заповів своєму сину позивачу належну йому на праві особистої власності земельну ділянку/Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ХР №062532/ розміром 6.1710 га.

Згідно копії державного акту на право власності на земельну ділянку серії ХР №062532 від 25.11.2004 (копія а.с.16-17) ОСОБА_4 був власником земельної ділянки площею 6.1710га, розташованої на землях Малобурлуцької сільської ради Куп`янського району Харківської області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий №6321483000:01:000:0200.

15.08.2023 Куп`янською державною нотаріальною конторою зведено спадкову справу №493/2023 (№ у спадковому реєстрі 71089122) після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі №73579940 (а.с.15).

Згідно копії постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 15.08.2023 (а.с.19) державний нотаріус Куп`янської державної нотаріальної контори Харківської області відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_4 у зв`язку з пропуском строку для подачі відповідної заяви.

Згідно копії довідки, наданої виконкомом Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області (а.с.21) позивач з родиною дійсно проживав с. Карпилівка Сарненського району Рівненської області з 30.03.2022 по 08.01.2023. На підтвердження вказаного також надано копію довідки від 30.03.2022 №5614-7000066276 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (а.с.22).

Згідно копії довідки від 06.09.2023, виданої Вільхуватської сільською радою (а.с.51) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на день смерті був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті за цією адресою були зареєстровані: донька ОСОБА_2 , зять ОСОБА_7 .

До суду надано копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.107-127), змістом якої також підтверджено викладені вище факти.

Відповідно дост.ст.1216-1218 ЦК Україниспадкуванням єперехід правта обов`язків(спадщини)від фізичноїособи,яка померла(спадкодавця),доінших осіб(спадкоємців). Спадкування здійснюєтьсяза заповітомабо зазаконом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно зч.1ст.1223,ч.1ст.1269ЦКУкраїни право наспадкування маютьособи,визначені узаповіті. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно доч.1ст.1270,ч.ч.1,2ст.1220ЦКУкраїни для прийняттяспадщини встановлюєтьсястрок ушість місяців,який починаєтьсяз часувідкриття спадщини. Спадщина відкриваєтьсявнаслідок смертіособи абооголошення їїпомерлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно дозмісту п.24постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни «Просудову практикуу справахпро спадкування»від 30.05.2008№7особа,яка неприйняла спадщинув установленийзаконом строк,може звернутисядо судуз позовноюзаявою провизначення додатковогостроку дляприйняття спадщинивідповідно дочастини третьоїстатті 1272ЦК.Зазначене положеннязастосовується доспадкоємців,у якихправо наспадкування виниклоз набраннямчинності зазначенимКодексом. Суди відкриваютьпровадження втакій справіу разівідсутності письмовоїзгоди спадкоємців,які прийнялиспадщину (частинадругастатті1272ЦК),а такожза відсутностіінших спадкоємців,які моглиб датиписьмову згодуна поданнязаяви донотаріальної конторипро прийняттяспадщини.Відповідачами утакій справіє спадкоємці,які прийнялиспадщину.При відсутностіінших спадкоємцівза заповітомі зазаконом,усунення їхвід правана спадкування,неприйняття нимиспадщини,а такожвідмови відїї прийняттявідповідачами єтериторіальні громадив особівідповідних органівмісцевого самоврядуванняза місцемвідкриття спадщини. При розглядіцих справслід перевірятинаявність абовідсутність спадковоїсправи стосовноспадкодавця удержавній нотаріальнійконторі замісцем відкриттяспадщини,наявність уматеріалах справиобґрунтованої постановипро відмовунотаріуса увчиненні нотаріальноїдії,зокрема відмовиу видачісвідоцтва проправо наспадщину.За наявностіу спадковійсправі заявиспадкоємця провідмову відправа наспадщину йоговимоги провизначення додатковогостроку дляприйняття спадщинизадоволенню непідлягають. Вирішуючи питанняпро визначенняособі додатковогостроку,суд досліджуєповажність причинипропуску строкудля прийняттяспадщини.При цьомунеобхідно виходитиз того,що поважнимиє причини,пов`язані зоб`єктивними,непереборними,істотними труднощамидля спадкоємцяна вчиненняцих дій. У резолютивній частині рішення суд повинен вказати відповідно певний період часу з моменту набрання судовим рішенням законної сили, протягом якого спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини, а не конкретну календарну дату, до якої спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини. Додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 ЦК для прийняття спадщини.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

У вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Вказане вище узгоджується з правовою позицією Верховного Суду, викладеної, зокрема, у постанові Верховного Суду в складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 25.03.2020 в справі №642/2539/18-ц, провадження № 61-5609св19.

Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першоїстатті 106 Конституції України,Закону України «Про правовий режим воєнного стану»введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. У подальшому, строк дії воєнного стану неодноразово продовжувався.

Відповідно до ст.ст.3,8,9 Конституції Українив Україні визнається і діє принцип верховенства права, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави, а чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Згідно з ч. ч. 1-4 ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Згідно зі ст. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Суд також ураховує, що свідоцтво про право на спадщину не видавалось.

На підставі викладеного суд вважає, що позивачем доведено поважність причини пропуску строку звернення до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати суд залишає за позивачем, з огляду на те, що жодної умисної протиправної поведінки, дій чи бездіяльності з боку відповідача, через які позивач був змушений звертатися до суду та нести відповідні судові витрати, не було, фактично спір виник внаслідок дій\бездіяльності позивача.

Керуючись ст.ст. 1216-1218, 1220, 1222, 1223, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст.12, 76-81, 89, 141, 200, 206, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354, пп.15.5п.15ч.1РозділуХІІІПерехідніположення ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,третя особа:Куп`янська державнанотаріальна контораХарківської області,про визначеннядодаткового строкудля прийняттяспадщини задовольнити в повному обсязі.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , додатковий строк для прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_8 , тривалістю три місяці з дня набрання цим рішенням суду законної сили.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення суду набирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всіма учасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення до Харківського апеляційного суду через Чугуївський міський суд Харківської області. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя О.О. Золотоверха

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119189992
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —636/4663/23

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні