Рішення
від 21.05.2024 по справі 716/954/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/954/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.05.2024 року Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді - Сірик І.С.

за участю секретаря Якимик К.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Юрковецької територіальної громади в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 , в особі представника адвоката Павчука С.І., звернулася до суду із позовом до Юрковецької територіальної громади в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, в якому просить визначити їй додатковий двомісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини, що залишилася після смерті бабусі ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Ржавинці Чернівецького району Чернівецької області. В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що після смерті бабусі ОСОБА_2 відкрилась спадщина за заповітом, вона являється єдиним спадкоємцем вказаного майна померлої за заповітом. З метою оформлення своїх спадкових прав звернулася до приватного нотаріуса Малітовської Т,М. із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину за заповітом, але у вчиненні нотаріальної дії їй було відмовлено, оскільки вона пропустила встановлений законом строк для прийняття спадщини. У встановлений законом термін не звернулася до нотаріуса з тих причин, що довгий час перебувала за кордоном. З цих причин пропустила строк для подання заяви для прийняття спадщини та просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 в судовому порядку.

Заявниця ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явилася.

Представник позивача адвокат Павчук С.І. в підготовче судове засідання не з`явилася, подав суду заяву з проханням розглянути справу у їх відсутності, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити з підстав викладених в позові.

Представник відповідача від територіальної громади в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області в підготовче судове засідання не з`явився, надав суду заяву про визнання позову та прохання розглянути справу у його відсутності.

У відповідності до вимог ч. 4ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

У зв`язку з розглядом справи за відсутності всіх учасників справи, відповідно до положень ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню, при цьому суд також приймає до уваги позицію відповідача щодо визнання позову, оскільки це не суперечить Закону, а також правам та інтересам сторін, не порушує свободи чи інтереси інших осіб, та відповідає вимогам ч. 4ст. 206 ЦПК України.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що вбачається з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 10.05.2023 року.

Після її смерті відкрилася спадщина за заповітом.

Спадкоємцем за заповітом на майно померлої ОСОБА_2 є позивач ОСОБА_1 . Інших спадкоємців не має, що підтверджується матеріалами спадкової справи №58/2024.

Відповідно до ст.ст.1216,1217,1218,1268 ЦК України, спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, а тому прийняття спадщини частинами не можливе.

Частина 1ст. 1270 ЦК України визначає, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Разом з тим, особа, яка не прийняла спадщину у встановлений законом строк, може звернутися до суду із позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч.3ст. 1272 ЦК України.

Відповідно до ч.3ст. 1272 ЦК Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

20.03.2024 року позивач ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Малітовської Т.М. із заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті бабусі ОСОБА_2 , однак їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії постановою від 20.03.2024 року, оскільки вона пропустила встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини, що вбачається з вищевказаної постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Судом встановлено, що у шестимісячний строк після відкриття спадщини позивач Колесник АБ. не звернулася до нотаріуса, оскільки тривалий час перебувала за межами України, що підтверджується відмітками у паспорті громадянина України для виїзду за кордон.

Згідно пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень статті 80 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустила строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити та визначити їй додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, а саме два місяці починаючи з дня набрання рішенням суду законної сили.

Задовольняючи позов суд враховує, що додатковий строк визначається у разі якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними. Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування, тому суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.1270,1272 Цивільного кодексу України, ст.ст.10,11,197,209,212,214-215,218 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю два місяці після набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті бабусі ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Ржавинці Чернівецького району Чернівецької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернівецького апеляційного суду через Заставнівський районний суд Чернівецької області.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повне найменування учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 виданий Застапвнівським РВ УМВС України в Чернівецькій області 10.07.2006 року.

Представник позивача: адвокат Павчук Святослав Іванович, адреса м.Заставна вул. Турецького, 16, ордер серії СЕ №1083809 від 23.04.2024 року.

Відповідач: Юрковецька територіальна громада в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, адреса с.Юрківці вул. Центральна, 36 Чернівецького району Чернівецької області.

Суддя Сірик І.С.

СудЗаставнівський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119190079
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —716/954/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні