Рішення
від 22.05.2024 по справі 485/867/24
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 485/867/24

Провадження № 2/485/255/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2024 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Квєтка І.А.,

секретар судового засідання Плакса О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м.Снігурівка, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Снігурівської міської ради Миколаївської області, Приватного підприємства "Приватне сільськогосподарське підприємство "Зоря" про визнання права на земельну частку (пай),

встановив:

У квітні 2024 рокупозивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом доСнігурівської міської ради Миколаївської області, Приватного підприємства "Приватне сільськогосподарське підприємство "Зоря" (далі - ПП "ПСП "Зоря")про визнання права на земельну частку (пай).

Свої вимоги обґрунтовує тим, що з 08 листопада 1993 року він працював різноробочим в радгоспі "Зоря", який 14 жовтня 1994 року був реорганізований в КСП "Зоря". За час реформування аграрного сектору, КСП "Зоря" було реорганізовано в сільськогосподарський виробничий кооператив "Зоря", та в подальшому ліквідовано. 12 січня 2001 року зареєстровано ПП "ПСП "Зоря", який відповідно до статутних документів є правонаступником СГВК "Зоря". Разом з тим, 30 грудня 1995 року КСП "Зоря" отримало державний акт на право колективної власності на землю на підставі рішення Тамаринської сільської ради Снігурівського району Миколаївської області від 24 жовтня 1995 року, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за №4. 10 грудня 1996 року його було звільнено з КСП "Зоря" за власним бажанням.

05 березня 2024 року Головним управлінням Держгеокадастру у Миколаївській області йому було надано підтвердження того, що він значиться у списках членів КСП "Зоря" за порядковим записом №304, а отже має право на земельну частку (пай) колишнього КСП "Зоря", розмір якої становить 12,2 умовних кадастрових гектарів. Проте сертифікат на право на земельну частку (пай) він не може отримати, так як на сьогоднішній день КСП "Зоря" ліквідовано.

Посилаючись на викладене, позивач просив визнати за ним право на земельну частку (пай) розміром 12,2 в умовних кадастрових гектарах колишнього КСП "Зоря" в межах території Снігурівської міської ради Баштанського району Миколаївської області.

У підготовче судове засідання сторони не з`явилися.

Позивач ОСОБА_1 подав суду заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує, проти прийняття рішення по суті в підготовчому засіданні не заперечує (вх.№ЕП1140/24-вх. від 13.05.24 р.).

Представник відповідача Снігурівської міської ради Самойленко І.І. подав суду заяву, в якій справу просить розглядати без участі представника відповідача, позовні вимоги визнають (вх.№ЕП1226/24-вх. від 22.05.24 р.).

Представник Приватного підприємства "Приватне сільськогосподарське підприємство "Зоря" надав суду заяву про розгляд справи у відсутність їх представника (Вх. №ЕП1235/24-вх. від 22.05.24)

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється, згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд вважає можливим ухвалити рішення по справі, що передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов таких висновків.

Судом встановлено, що згідно записів в трудовій книжці позивача серії НОМЕР_1 від 28 січня 1994 року, 08 листопада 1993 року ОСОБА_1 було прийнято на роботу робочим в радгосп "Зоря" в відділення №2, 14 жовтня 1994 року через реорганізацію радгоспу "Зоря" він був звільнений з переводом до КСП "Зоря", та зарахований робочим до відділення №2. 10 грудня 1996 року позивача було звільнено за власним бажанням, згідно ст.38 КЗпП (а.с.7-8).

Те, що ОСОБА_1 дійсно був членом КСП "Зоря" підтверджуться й копією архівного витягу із списків громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства від 05 березня 2024 року, який додається до Державного акту на право колективної власності на землю, виданого 30 жовтня 1995 року КСП "Зоря" Тамаринською сільською радою Снігурівського району Миколаївської області на підставі рішення Тамаринської сільської Ради народних депутатів від 24 жовтня 1995 року №15, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за №4. Згідно вказаного списку, ОСОБА_1 значиться як член КСП "Зоря" за порядковим записом №304 (а.с.10-11).

Листом в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області Сандольської Л. від 05 березня 2024 року №С-61/0-59/6-24 також підтверджено, що ОСОБА_1 дійсно включений до списку членів КСП "Зоря" за номером 304, який додається до Державного акту на право колективної власності КСП "Зоря", сертифікат на право на земельну частку (пай) по КСП "Зоря" останній не отримував (а.с.9).

Згідно листа в.о. заступника начальника Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області Мачушенко Н. від 03 квітня 2024 року №1458/354-24, розмір земельної частки (паю) по КСП "Зоря" бувшого Снігурівського району Миколаївської області становить 12,2 умовних кадастрових га, вартість земельної частки (паю) по КСП "Зоря" становить 34074,00 грн. без урахування коефіцієнтів індексації (а.с.13).

Згідно повідомлення начальника Баштанської районної військової адміністрації Миколаївської області Дмитріва В. від 05 квітня 2024 року №513-02-19, згідно з відомостями, що містяться у реєстраційній справі №1520000025078 ПП "ПСП "Зоря", а саме: свідоцтва про державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи, Снігурівською райдержадміністрацією 24 січня 2000 року зареєстровано сільськогосподарський виробничий кооператив "Заря" (код ЄДРПОУ 00857734), про що зроблений запис у журналі обліку реєстраційних справ за №0409. Відповідно до п.1.1 статуту сільськогосподарського виробничого кооперативу "Заря", зареєстрованого у Снігурівській райдержадміністрації 24 січня 2000 року за №0409, "сільськогосподарський виробничий кооператив "Заря" є правонаступником колективного сільськогосподарського підприємства "Зоря" з дня припинення його діяльності. До кооперативу переходять всі майнові права і обов`язки реорганізованого підприємства, в тому числі по землі".

Згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, Снігурівською райдержадміністрацією 12 січня 2001 року зареєстровано приватне підприємством "Приватне сільськогосподарське підприємство "Заря" (код ЄДРПОУ 00857734), про що зроблено запис у журналі обліку реєстраційних справ за №0453.

Відповідно до п.1.2 Статуту приватного сільськогосподарського підприємства "Заря", зареєстрованого у Снігурівській райдержадміністрації 24 січня 2000 року за №0409, приватне сільськогосподарське підприємство "Заря" "є правонаступником сільськогосподарського виробничого кооперативу "Заря" з дня вилучення останнього з державного реєстру. Підприємство приймає на себе виконання зобов`язань СГВК, всі його права за укладеними ним угодами з юридичними та фізичними особами, якщо строк дії таких угод не закінчився, крім прав на майно та сільськогосподарські угіддя реорганізованого СГВК, які були передані його членам як майнові паї та земельні частки (паї) (а.с.12).

Згідно Листа начальника Снігурівської міської військової адміністрації Баштанського району Миколаївської області Кухти І., в межах території Снігурівської міської територіальної громади наявні нерозподілені (не витребувані) земельні ділянки сільськогосподарського призначення, в кількості 191 ділянка загальною площею 796,7622 га ріллі, з них: 21 ділянка площею 127,1678 га в межах території Тамаринського старостинського округу із земель колишнього КСП "Зоря" (а.с.14).

Відповідно до ст.. 22, 23 ЗК України від 1990 року, п. 2 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року №720 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Отже, право на земельну частку (пай) виникає в осіб, які на час видачі колективному сільськогосподарському підприємству державного акта на право колективної власності на землю були чи залишалися членами цього підприємства.

У роз`ясненнях, що містяться у п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 16 квітня 2004 року "Про практику застування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ", зазначено, що сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта на право власності на землю. Член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

Таким чином, для набуття права на земельний пай необхідна наявність таких умов: перебування у членах КСП на момент паювання землі, включення до списку осіб, долучених до державного акту на право колективної власності на землю, одержання КСП цього акту.

Оскільки позивач включений до списку громадян, які мають право на отримання земельної частки (паю), який додано до Державного акту на право колективної власності на землю КСП "Зоря", то є підстави для визнання за ним права на земельну частку (пай) в умовних кадастрових гектарах, визначених для членів КСП "Зоря".

Як слідує з наведених норм правачлен колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта тане залежить від неотримання такою особою з різних причин сертифікату на право на земельну частку (пай).

Відповідно до ст.14-1 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)"повноваження щодо організації розподілу земель, що залишилися у колективній власності, залишені за сільською, селищною, міською радою, на території якої такі землі розташовані.

Відповідно до рішення № 4 від 16 липня 2019 року Снігурівської міської ради розпочато процедуру реорганізації Тамаринської сільської ради шляхом її приєдання до Снігурівської міської ради. На підставі рішення міської ради № 6 від 16 липня 2019 року утворено Тамаринський старостинський округ Снігурівської міської ради Снігурівської об`єднаної територіальної громади. Відповідно до Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" під час проведення реорганізації юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад та їхніх виконавчих комітетів повноваження з управління справами таких юридичних осіб здійснює сільський, селищний, міський голова, обраний об`єднаною територіальною громадою.

Отримати сертифікат на право на земельну частку (пай) на теперішній час не представляється можливим.

Таким чином, оскільки позивач набув право на земельну частку (пай) у КСП "Зоря", суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На прохання позивача суд не стягує з відповідача судові витрати.

Керуючисьст. 4, 13, 81, 142, 200, 263-265, 268 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Снігурівської міської ради, Приватного підприємства "Приватне сільськогосподарське підприємство "Зоря" про визнання права на земельну частку (пай),- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , право на земельну частку (пай) орієнтовним розміром 12,2 умовних кадастрових гектарів по КСП "Зоря" в межах території Снігурівської міської ради Баштанського району Миколаївської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається у строк протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Миколаївського апеляційного суду, який відраховується з дати складення повного судового рішення.

Суддя І.А.Квєтка

Дата складення повного судового рішення 22.05.2024.

СудСнігурівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119192117
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —485/867/24

Рішення від 22.05.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні