Рішення
від 22.05.2024 по справі 217/17/24
АВДІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 217/17/24

Провадження № 2/217/23/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 травня 2024 року Авдіївський міський суд Донецької області в складі:

головуючий суддя Пронін С.Г.

за участю секретаря Гордієнко І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, треті особи: ОСОБА_2 , Друга Дніпровська державна нотаріальна контора, про визнання права власності на житловий будинок та земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом, обґрунтовуючи свої вимоги наступним. ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_3 , після смерті якого залишилась спадщина, яка складається з: житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , який належав спадкодавцю на підставі договору про надання в безстрокове користування земельної ділянки для побудови індивідуального житлового будинку на праві особистої власності, посвідченого Ясинуватською державною нотаріальною конторою 03.05.1973 за реєстровим № 1074; земельної ділянки, для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель загальною площею 0,0656 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та належала спадкодавцю на підставі державного акту про право приватної власності на землю серії ІІ-ДН № 165765 від 04 січня 1998 року. Вказала, що після смерті батька вона 27.06.2023 звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Інший спадкоємець після смерті ОСОБА_3 його дружина ОСОБА_2 (мати позивача) відмовилась від спадщини на її користь, про що надала нотаріусу письмову заяву. Вказала, що постановою державного нотаріуса Другої дніпровської державної нотаріальної контори Матвієнко В.Г. від 29.11.2023, їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті батька ОСОБА_3 , у зв`язку з відсутністю документів необхідних для вчинення нотаріальної дії, а саме не надано документів підтверджуючих реєстрацію права власності спадкодавця ОСОБА_3 на житловий будинок, технічного паспорту на житловий будинок не надано, кадастровий номер на земельну ділянку відсутній, а витребувати вищевказані документи та відомості не має можливості, оскільки об`єкти нерухомого майна знаходяться в зоні активних бойових дій. У зв`язку із чим, позивач просить визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , та земельну ділянку, для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель загальною площею 0,0656 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом, після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала суду заяву, згідно якої просила розглянути справу у її відсутність, позовні вимоги підтримала повністю.

Представник відповідача Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, в якій не заперечувала проти задоволення позовних вимог.

Третя особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала суду заяву, згідно якої проти задоволення позовних вимог не заперечувала, просила розглянути справу у її відсутність.

Представник третьої особи Другої Дніпровської державної нотаріальної контори у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала суду заяву, згідно якої просила розглянути справу у її відсутність.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до переконання, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 12.01.2023, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у місті Дніпро Дніпропетровської області.

Як вбачається зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 17.09.1971, позивач ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_3 .

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 17.03.1971, третя особа ОСОБА_2 є дружиною ОСОБА_3 .

Згідно рішення Виконавчого комітету Авдіївської ради народних депутатів від 18.04.1973, ОСОБА_3 надано право індивідуального будівництва на земельній ділянці під АДРЕСА_1 .

Відповідно до договору про надання в безстрокове користування земельної ділянки для побудови індивідуального житлового будинку на праві особистої власності від 20.04.1973, посвідченого Ясинуватською державною нотаріальною конторою 03.05.1973 за реєстровим № 1074, житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 52,8 кв.м., житловою площею 35,4 кв.м., належав спадкодавцю ОСОБА_3 .

Згідно акту про закінчення будівництва та вводу в експлуатацію індивідуального домоволодіння від 09.06.1994, житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що належить ОСОБА_3 та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , має загальну площу 52,8 кв.м., житлову площу 35,4 кв.м. прийнято до експлуатації.

Згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ДН № 165765, виданого 04 січня 1998 року на підставі рішення виконавчого комітету Авдіївської міської ради № 29 від 29.01.1997, земельна ділянка, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель загальною площею 0,0656 га, належала на праві власності ОСОБА_3 .

Відповідно до розпорядження начальника Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області № 8 від 08.01.2024, у АДРЕСА_1 .

Згідно Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 72980602 від 27.06.2023, після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , Другою дніпровською державною нотаріальною конторою 27.06.2023 була заведена спадкова справа № 427/2023, у спадковому реєстрі № 70848168.

Як вбачається з копій матеріалів спадкової справи № 427/2023, витребуваних судом з Другої дніпровської державної нотаріальної контори, позивач ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем за законом після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка прийняла спадщину. Інший спадкоємець ОСОБА_2 відмовилась від прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_3 на користь позивача ОСОБА_1 .

Згідно інформаційної довідки № 359605613 від 22.12.2023, з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, відсутні відомості щодо зареєстрованого права власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 .

Втім, постановою державного нотаріуса Другої дніпровської державної нотаріальної контори Матвієнко В.Г. від 29.11.2023, позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті батька ОСОБА_3 на житловий будинок та земельну ділянку, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю документів необхідних для вчинення нотаріальної дії, а саме через те, що не надано документів підтверджуючих реєстрацію права власності спадкодавця ОСОБА_3 на житловий будинок, технічного паспорту на житловий будинок, кадастровий номер на земельну ділянку відсутній, а витребувати вищевказані документи та відомості не має можливості, оскільки об`єкти нерухомого майна знаходяться в зоні активних бойових дій.

Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" введено в Україні воєнний стан строком на 30 діб, який неодноразово був продовжений та станом на дату розгляду справи триває.

Відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 (у редакції станом на час розгляду справи), м. Авдіївка, що відноситься до Авдіївської міської територіальної громади Донецької області, з 24.02.2022 по 28.02.2024 було включено до території активних бойових дій, а з 29.02.2024 до тимчасово окупованої російською федерацією території України.

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Частиною першою статті 321 ЦК України визначено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

З приписів ст. 392 ЦК України слідує, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Тобто передумовою для застосування ст. 392 ЦК України є відсутність іншого, крім судового, шляху для відновлення порушеного права. Позивачами у позові про визнання права власності є особи, які вже є власниками. Вказана стаття не породжує, а підтверджує наявне у позивача право власності, набуте раніше на законних підставах, у тому випадку, якщо відповідач не визнає, заперечує або оспорює наявне в позивача право власності, а також у разі втрати позивачем документа, який посвідчує його право власності.

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб спадкоємців.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1273 ЦК України, спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до п. 2 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Державний земельний кадастр» земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

Виходячи з вищевикладеного, з урахуванням визнання позову відповідачем, аналізуючи надані у справі докази у їх сукупності та кожний доказ окремо, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, оскільки відповідно до цивільного законодавства позивач ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , прийняла спадщину, звернувшись до нотаріуса у встановлений законом строк із заявою про прийняття спадщини. Інший спадкоємець третя особа ОСОБА_2 відмовилась від прийняття спадщини на користь позивача та не заперечувала проти позовних вимог. Отже позивач відповідно до цивільного законодавства має право в порядку спадкування за законом отримати у спадщину майно, що належало спадкодавцю ОСОБА_3 однак позбавлена цього права, оскільки відсутній кадастровий номер земельної ділянки, що належала спадкодавцю та у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомості щодо об`єктів нерухомого майна, що входять до складу спадщини відсутні, а отримати інформацію щодо зареєстрованого права власності спадкодавця на вказані об`єкти, яка міститьсяна паперовихносіях убюро технічноїінвентаризації,що знаходитьсяна тимчасовоокупованій територіїУкраїнина даний час неможливо. В свою чергу позивачем надані документи, які підтверджують право власності спадкодавця на спадкове майно. Право власності спадкодавця на нерухоме майно ніким не оспорюється.

Таким чином, позивач позбавлена можливості отримати у спадщину майно в порядку спадкування на підставі закону у позасудовому порядку, що порушує її право власності, тому суд вважає за можливе захистити порушені права позивача шляхом визнання за нею права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, після смерті ОСОБА_3 , отже позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 321, 328, 392, 1216, 1218, 1268, 1273, 1296 ЦК України, ст. ст. 12, 13, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 ,нажитловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 52,8 кв.м., житловою площею 35,4 кв.м.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 ,наземельну ділянку, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 0,0656 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Авдіївського міського

суду Донецької області С.Г. Пронін

СудАвдіївський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119193864
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —217/17/24

Рішення від 22.05.2024

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Пронін С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні