Ухвала
від 22.05.2024 по справі 641/3245/24
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районнийсуд м.Харкова

Номер провадження № 1-кс/641/1193/2024 Справа № 641/3245/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2024 року

Комінтернівський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові скаргу представника Приватного підприємства медичної лабораторії «Аналітика» адвоката ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР за заявою про скоєне кримінальне правопорушення від 13.05.2024,-

В С Т А Н О В И В:

20.05.2024 до суду надійшла скарга представника Приватного підприємства медичної лабораторії «Аналітика» адвоката ОСОБА_3 , в якій він просить зобов`язати Відділ поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області вчинити певні дії, а саме внести до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою від 13.05.2024 року.

Обґрунтовуючи свою скаргу заявник зазначає, що 13 травня 2024 року близько 08.00 працівниками Приватного підприємства медичної лабораторії «Аналітика» (підприємства) було виявлено зникнення з касових апаратів відділення Підприємства, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , близько 1300,00 (одна тисяча триста гривень 00 коп.) Після перегляду відеозапису, було встановлено незаконне проникнення та викрадення грошових коштів невідомою особою близько 20 годин 18 хвилин 11 травня 2024 року. Одразу після виявлення крадіжки було зроблене повідомлення поліції за номером 102, після цього поліцією було складено протокол огляду місця події. 14 травня 2024 року Відділом поліції №2 Харківського районного управління поліції №1 Головного управління Національної поліції в Харківській області Підприємству було надано Талон-повідомлення єдиного обліку № 006273 про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення, яке зареєстроване в інформаційно-телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (Журналу єдиного обліку) за № 7087., однак станом на 20.05.2024 року відомості за їх заявою до ЄРДР не внесені.

Представник Приватного підприємства медичної лабораторії «Аналітика» адвокат ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, просив скаргу розглядати за його відсутності, скаргу підтримав у повному обсязі, просив її задовольнити.

Представник Відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області у судове засідання не з`явився, про день та час слухання справи повідомлявся. Згідно ст. 306 КПК України неявка представника не є перешкодою для розгляду скарги.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали скарги, приходить до наступного.

13.05.2024 року, працівники Приватного підприємства медичної лабораторії «Аналітика». звернулися до Відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області з заявою про вчинення кримінального правопорушення,

Станом на 22.05.2024 відомості за заявою до ЄРДР не внесені.

Ч. 1 ст. 214 КПК України передбачає, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 години після подачі заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язанийвнести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідування та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Відповідно до п.п. 1 п. 3 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генеральної прокуратури України 6 квітня 2016 року № 139 унесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням строків, визначенихКПК Українита цим Положенням, а саме про: заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення у термін, визначенийчастиною першоюстатті 214 КПК України.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в своєму інформаційному листі № 1640/0/4-12 від 09 листопада 2012 р. "Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування" роз`яснив, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, і саме в цьому контексті слід оцінювати доводи заявників в разі оскарження бездіяльності слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Отже, якщо відомості до ЄРДР в порушення ст. 214 КПК внесені не були, то в заявника є право на оскарження такої бездіяльності до суду в порядку ст. 303 КПК. У разі ж оскарження бездіяльності прокурора чи слідчого, яка полягає в у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення (відповідно до ч. 1 п. 1 ст. 303 КПК) суть розгляду справ даної категорії полягає у встановленні, чи дотримувався прокурор чи слідчий процедури, визначеної ч. 1 ст. 214 КПК щодо 24-годинного терміну внесення відомостей до ЄРДР. Слідчий суддя при розгляді скарги не повинен встановлювати обставини, зокрема чи містить заява, повідомлення про кримінальне правопорушення склад злочину або досліджувати докази про наявність в діяннях особи складу кримінального правопорушення.

ВССУтакож звернув увагу, що визначений частиною першоюстатті 214 КПК України обов`язок слідчого або прокурора не вимагає оцінки цими суб`єктами такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Ч. 4 ст. 214 КПК України передбачено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення.Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Якщо відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР внесені прокурором, він зобов`язаний невідкладно, але не пізніше ніж наступного дня, з дотриманням правил підслідності, передати наявні в нього матеріали до органу досудового розслідування й доручити проведення належного слідства (ч.7 ст. 214 КПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Отже, Приватне підприємство медична лабораторія «Аналітика» 13.05.2024 року повідомила про вчинення кримінального правопорушення, відомості, які були зазначені повинні бути внесені до ЄРДР та розпочато розслідування, а тому скарга представника Приватного підприємства медичної лабораторії «Аналітика» адвоката ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 303-307 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу представника Приватного підприємства медичної лабораторії «Аналітика» адвоката ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР за заявою про скоєне кримінальне правопорушення від 13.05.2024 року задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Відділу поліції № 2 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області визначити слідчого, який здійснюватиме досудове розслідування, а слідчому внести відомості про кримінальне правопорушення, зазначене Приватним підприємством медичної лабораторії «Аналітика» в заяві від 13.05.2024 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

СудКомінтернівський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119195083
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —641/3245/24

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Боговський Д. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні