Постанова
від 22.05.2024 по справі 515/687/24
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 23-з/813/745/24

Справа № 515/687/24

Головуючий у першій інстанції

Доповідач Заїкін А. П.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.05.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд в особі судді-доповідача Заїкіна А.П., розглянувши подання в.о. голови Татарбунарського районного суду Одеської області Ольги Дем`янової про направлення до іншого суду матеріалів справи про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП,-

встановив:

Як вбачається з матеріалів наданих апеляційному суду, до Татарбунарського районного суду Одеської області надійшли матеріали справи про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП.

В.о. голови Татарбунарського районного суду Одеської області Ольга Дем`янова звернулась до Одеського апеляційного суду з поданням про направлення матеріалів справи до іншого суду, оскільки у суді неможливо утворити склад суду.

З подання вбачається, що в Татарбунарському районному суді Одеської області за штатним розписом працює одна суддя: суддя Дем`янова Ольга (без повноважень).

Відповідно до протоколу автоматизованої системи документообігу суду, призначення не відбулось у зв`язку з тим, що в Татарбунарському районному суді Одеської області не вистачає потрібної кількості суддів для розподілу справи.

За таких підстав, утворити склад суду для розгляду вказаної справи про адміністративне правопорушення в Татарбунарському районному суді Одеської області неможливо.

Перевіривши матеріали справи про адміністративні правопорушення суд приходить до висновку про таке.

Стаття 6 «Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», ратифікованої Україною 17.07.1997 року, наголошує на тому, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до ст. 276 КУпАП України справа про адміністративне правопорушення розглядається за місцем його вчинення, або проживання правопорушника, або за місцем реєстрації транспортного засобу.

Згідно ст. 7 КУпАП України, - «ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше, як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності. Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу провадиться в межах їх компетенції, у точній відповідності з законом.»

Нормами чинного КУпАП не визначений порядок вирішення питання про зміну підсудності по справам про адміністративні правопорушення, разом з тим в практичній діяльності трапляються випадки неможливості утворення складу суду для розгляду конкретної справи, у зв`язку з чим апеляційний суд вважає необхідним застосувати аналогію права а саме ст. ст. 32, 34 КПК України.

Відповідно до ч. 13 ст. 31 КПК України у разі якщо в суді першої або апеляційної інстанції, який згідно з правилами підсудності має здійснювати кримінальне провадження, неможливо утворити склад суду, передбачений цією статтею, кримінальне провадження здійснює найбільш територіально наближений суд, в якому можливо утворити такий склад суду.

У даному конкретному випадку йдеться не про кримінальний злочин, а про адміністративне правопорушення, але, оскільки КУпАП не передбачає звернення до апеляційного суду із поданням про направлення до іншого суду матеріалів справи, вважаю за необхідне застосувати аналогію права.

Враховуючи викладене, а також те, що в територіально наближеному до Татарбунарського районного суду Одеської області, а саме Саратському районному суді Одеської області кількість суддів на робочому місці з повноваженнями, які можуть здійснювати правосуддя становить 2 суддів, з метою економії процесуальних засобів, виходячи з пріоритету права особи на справедливий суд та своєчасний розгляд справи компетентним судом, апеляційний суд вбачає розумним і доцільним, задовольнити подання виконуючого обов`язки голови Татарбунарського районного суду Одеської області Ольги Дем`янової та направити справу про адміністративне правопорушення, передбачене за ст. 184 КУпАП відносно ОСОБА_1 до територіально наближеного суду, а саме до Саратського районного суду Одеської області для розгляду по суті.

Керуючись ст. ст. 7, 32, 34 КПК України, ст. ст. 7, 276, 294 КУпАП, Одеський апеляційний суд,

постановив:

Подання в.о. голови Татарбунарського районного суду Одеської області Ольги Дем`янової про направлення до іншого суду матеріалів справи про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП - задовольнити.

Матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності відносно ОСОБА_1 про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП направити для розгляду до Саратського районного суду Одеської області.

Постанова набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя Одеського апеляційного суду А.П. Заїкін

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119199922
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей

Судовий реєстр по справі —515/687/24

Постанова від 22.05.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Заїкін А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні