Ухвала
від 01.07.2014 по справі 761/18434/14-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/18434/14-к

Провадження №1-кс/761/7226/2014

У Х В А Л А

Іменем України

01 липня 2014 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю старшого слідчого з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_2 , при секретарі ОСОБА_3 , розглянувши клопотання, внесене по кримінальному провадженню №32014100000000103 від 27.06.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві капітан податкової міліції ОСОБА_2 , 24 червня 2014 року звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , згідно якого просить надати тимчасовий доступ, з можливістю вилучення документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання мотивовано тим, що у провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32014100000000103 від 27.06.2014 за фактом легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб, за попередньою змовою, з метою легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом використовуючи усі необхідні реквізити юридичної особи та фактично розпоряджаючись рахунками ряду суб`єктів підприємницької діяльності під виглядом правочинних (легальних) фінансово-господарських операцій, шляхом багаторазового перерахування по ланцюгу та зміни призначення платежів, тобто приховуючи (маскуючи) незаконне походження грошових коштів, здійснили їх легалізацію. Службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), якими при здійсненні фінансово-господарської діяльності за березень 2014 року подано до

ІНФОРМАЦІЯ_3 податкову декларацію з ПДВ, де податковий кредит вказаний в розмірі 0,00 грн. та суму ПДВ, що сплачується до загально/спеціального фонду державного бюджету в розмірі 24 917 268,00 грн. Відповідно до даних АІС « Податки » станом на 19.05.2014 зазначена сума ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » фактично не сплачена. Вбачається проведення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » транзитних фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій надання податкової вигоди переважно з контрагентами, які не виконують свої податкової зобов`язання, з метою штучного формування податкового кредиту (зобов`язання), які не мають реального товарного характеру, що свідчить маніпулюванню даними податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та формування технічного кредиту для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) на суму 24 917 268,00 грн.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, шляхом їх вилучення, які містять банківську таємницю (оригінали документів юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та копії документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, які відображають надходження та списання за період з 01.01.2014 по 31.05.2014 грошових коштів по рахунку № НОМЕР_4 (мультивалютний), відкритого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що речі і документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому, необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Закону України "Про банки та банківську діяльність", інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Відповідно до положень ст. 62 Закону України "Про банки та банківську діяльність" зазначено, що інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками на письмовий запит або з письмового дозволу власника такої інформації на письмову вимогу суду або за рішенням суду.

Згідно вимог ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до положень ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

У відповідності з вимогами ч.ч. 6, 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

В судовому засіданні слідчий підтримав внесене клопотання та просив його задовольнити, пояснивши, що отримані в результаті документи будуть використані під час досудового розслідування по кримінальному провадженню №32014100000000103 від 27.06.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України. При цьому, слідчий пояснив, що зазначені документи, які знаходяться у банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), містять в собі охоронювану законом таємницю і отримати доступ до них інакше, ніж за ухвалою слідчого судді неможливо.

Представник особи, у володіння якої перебувають речі та документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ до суду не з`явився, про розгляд справи повідомлявся належним чином.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, який підтримав клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання підлягає до задоволення частково, виходячи з наступного.

Так, подане до суду клопотання слідчого відповідає вимогам, регламентованим ч. 2 ст. 160 КПК України.

При цьому, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, пояснення слідчого, надані під час розгляду клопотання в суді, слідчий суддя вважає, що стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що частина документів, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, перебувають у володінні установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), що вказані документи самі по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Отже, слідчий суддя вважає, що слідчим у клопотанні доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою документів які перебувають у володінні установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), а саме: копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання за період з 01.01.2014 по 31.05.2014, грошових коштів по рахунку № НОМЕР_4 (мультивалютний) в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, РНОКПП, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях.

Проте, слідчий суддя вважає, що слідчим не доведено обставин щодо необхідності надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучення стосовно інших документів, оскільки слідчий не довів суду можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах по кримінальному провадженню та не довів, що документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому в іншій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Крім того, сторона кримінального провадження не довела наявність достатніх підстав вважати, що без вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, а тому в частині вилучення документів, клопотання також не підлягає до задоволення.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 159-164, 166 КПК України, ст.ст.60, 62 Закону України "Про банки та банківську діяльність", слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_2 - задовольнити частково.

Зобов`язати посадових осіб ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 , надати старшому слідчому з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у м. Києві капітану податкової міліції ОСОБА_2 , тимчасовий доступ до речей і документів стосовно рахунку клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання за період з 01.01.2014 по 31.05.2014, грошових коштів по рахунку № НОМЕР_4 (мультивалютний) в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, РНОКПП, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали встановити в 1 (один) місяць з дня її проголошення, тобто до 01 серпня 2014 року.

Роз`яснити посадовим особам банківської установи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), що у відповідності до вимог ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.07.2014
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119201471
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/18434/14-к

Ухвала від 01.07.2014

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні