Рішення
від 22.05.2024 по справі 916/458/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" травня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/458/24Господарський суд Одеської області у складі судді Лічмана Л.В.,

секретар судового засідання Бондар О.Р.,

за участю представників учасників справи:

від позивача: не з`явився,

від відповідача: не з`явився,

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ,,НОВА ПОШТА до Товариства з обмеженою відповідальністю ,,АЗОВТЕХГАЗ про стягнення 18945,35 грн.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 12.02.2024 р.: прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 916/458/24 за правилами спрощеного позовного провадження; судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 12.03.2024 р.

Протокольними ухвалами Господарського суду Одеської області від 12.03.2024 р. оголошено перерву в судовому засіданні до 02.04.2024 р., а від 02.04.2024 р. до 11.04.2024 р.

Судове засідання, призначене на 11.04.2024 р., не відбулось у зв`язку з перебуванням судді Лічмана Л.В. з 09.04.2024 р. по 11.04.2024 р. на лікарняному.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 12.04.2024 р. повідомлено сторони про засідання, призначене на 18.04.2024 р.

Протокольними ухвалами Господарського суду Одеської області від 18.04.2024 р. оголошено перерву у судовому засіданні до 25.04.2024 р., а від 25.04.2024 р. до 14.05.2024 р.

Представники сторін в засідання суду, в якому ухвалено рішення, не з`явилися, подали заяви про розгляд справи без їх участі.

Згідно із приписами ст.ст.233,240 ГПК України в судовому засіданні 14.05.2024 р. підписано вступну та резолютивну частини рішення без їх проголошення.

Товариство з обмеженою відповідальністю ,,НОВА ПОШТА (далі ТОВ ,,НОВА ПОШТА) звернулось в господарський суд з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю ,,АЗОВТЕХГАЗ (далі ТОВ ,,АЗОВТЕХГАЗ) про стягнення 18945,35 грн боргу.

В обґрунтування позовних вимог ТОВ ,,НОВА ПОШТА посилається на невиконання відповідачем умов договору про надання послуг з організації перевезення відправлень, укладеного шляхом підписання заяви про приєднання від 03.08.2018 р. № 229124, в частині оплати вартості послуг, наданих позивачем та зазначених в актах здачі-приймання наданих послуг з організації перевезення відправлень від 28.02.2022 р. № НП-007242329 на суму 18904,34 грн та від 30.04.2022 р. № НП-007433384 на суму 41,01 грн.

Відповідач у відзиві на позовну заяву просить у задоволенні позову відмовити, вказуючи на те, що:

-місцем знаходження та основним місцем провадження його господарської діяльності до 24.02.2022 р. було м. Маріуполь;

-з метою недопущення загрози життю та безпеці працівників діяльність ТОВ ,,АЗОВТЕХГАЗ з 24.02.2022 р. призупинено у зв`язку з введенням воєнного стану, постійними обстрілами м. Маріуполя та веденням активних бойових дій;

-оригінали установчих та первинних документів товариства за весь період його діяльності (з дня заснування (07.10.2011 р.) та до 23.02.2022 р.) є втраченими;

-акти здачі-приймання наданих послуг з організації перевезення відправлень від 28.02.2022 р. № НП-007242329 на суму 18904,34 грн та від 30.04.2022 р. № НП-007433384 на суму 41,01 грн складені, по-перше, після введення воєнного стану в Україні та окупації м. Маріуполя, по-друге, не містять підписів представника ТОВ ,,АЗОВТЕХГАЗ як замовника визначених актами послуг, а, відтак, є неузгодженими;

-з огляду на відсутність підписів відповідача названі акти здачі-приймання наданих послуг та акт звірки, додані до позову, не відповідають законодавству у сфері бухгалтерського обліку, тому не можуть бути беззаперечними доказами надання відображених в них послуг;

-відсутні докази замовлення відповідачем у позивача послуг, а саме заповнені відповідно до п.3.3.2 договору експрес-накладні на кожне окреме відправлення.

Позивач у відповіді на відзив посилається на п.5.4 договору, в якому передбачено, що непідписання відповідачем актів здачі-приймання наданих послуг впродовж двох робочих днів з дня їх отримання без надання відповідних письмових пояснень (мотивованої відмови) є фактом визнання повного виконання зобов`язань позивачем. Акти здачі-прийняття робіт направлялися на адресу ТОВ ,,АЗОВТЕХГАЗ після зміни місцезнаходження, проте відповідач не скористався правом мотивованої відмови від підписання актів, тому акти вважаються погодженими, послуги наданими, а претензії відсутніми. Крім того, ТОВ ,,НОВА ПОШТА зазначає, що судом не повинні прийматися до уваги доводи відповідача щодо відсутності документів, які підтверджують замовлення та виконання перевезень, оскільки такі доводи мали наводитися в запереченнях проти підписання актів, а не під час судового розгляду.

У подальшому позивачем ініційовано, а судом залучено до матеріалів справи експрес-накладні з відомостями про замовлені перевезення, вартість яких заявлено до стягнення. При цьому позивачем у додаткових поясненнях звертається увага на номер експрес-накладних, з якого вбачається, що вони створювались безпосередньо в особистому кабінеті користувача ТОВ ,,НОВА ПОШТА відповідно до Інструкції користувача електронного кабінету, а саме в кабінеті відповідача.

Крім того, ТОВ ,,НОВА ПОШТА заявило клопотання про витребування у Головного управління ПФУ в Донецькій області та Головного управління ДПС в Донецькій області доказів того, чи є особи, вказані в експрес-накладних представниками відповідача, його працівниками.

З цього приводу суд запропонував відповідачу надати письмові пояснення. Останній пояснив, що в нього відсутня інформація про осіб, які вказані в експрес-накладних як представники ТОВ ,,АЗОВТЕХГАЗ, адже документи втрачено через окупацію м. Маріуполя, в якому залишився і бухгалтер, що володіє відповідною інформацією.

Протокольною ухвалою Господарського суду Одеської області від 14.05.2024 р. у задоволенні клопотань позивача про витребування доказів у Головного управління ПФУ в Донецькій області та Головного управління ДПС в Донецькій області відмовлено, оскільки обставини відносно того, чи є особи, вказані в експрес-накладних, працівниками відповідача, які хоче з`ясувати позивач в порядку ст.81 ГПК України, відповідачем не заперечуються.

Розглянувши матеріали справи, перевіривши відповідність доводів сторін фактичним її обставинам та нормам українського законодавства, господарський суд дійшов висновку про задоволення позову, виходячи з такого.

27.07.2018 р. ТОВ ,,АЗОВТЕХГАЗ (Замовник) підписало заяву про приєднання (Заява) до Договору про надання послуг з організації перевезення відправлень під індивідуальним номером 229124, яка прийнята ТОВ ,,НОВА ПОШТА (Експедитор) 03.08.2018 р.

Замовник, який діє на законних підставах, підписавши Заяву, укладає з Експедитором договір, розміщений на веб-сайті Експедитора…(абзац 3 Заяви).

З моменту прийняття Експедитором заяви Замовник та Експедитор набувають прав та обов`язків, визначених договором, та несуть відповідальність за їх невиконання або неналежне виконання (абзац 4 Заяви).

Відповідно до умов преамбули Договору ТОВ ,,НОВА ПОШТА (Експедитор) та особа, суб`єкт підприємницької діяльності, що приєдналася до зазначеного договору шляхом надання Експедитору заяви про приєднання (Замовник), уклали договір про надання послуг з організації перевезення відправлень.

Експедитор зобов`язується за плату та за рахунок Замовника організувати перевезення відправлення та надання комплексу інших послуг, пов`язаних із організацією перевезення відправлення, а Замовник зобов`язується їх прийняти і оплатити на умовах, визначених договором (п.2.2 Договору).

За надані Експедитором послуги Замовник сплачує Експедитору винагороду згідно з чинними тарифами Експедитора, розміщеними на офіційному сайті Експедитора novaposhta.ua (п.2.4 Договору).

Прийняття Експедитором відправлень для надання послуг, визначених цим договором, оформлюється експрес-накладною, у якій зазначаються такі відомості: тип послуги, інформація про відправника, інформація про одержувача, інформація про кількість вантажних місць, вага відправлення, оголошена вартість відправлення, опис вмісту відправлення, платник послуг, форма розрахунку, розрахункові строки доставки відправлення, інформація про додаткові послуги/сервіси, вартість послуг Експедитора (п.2.6 Договору).

Шляхом надання заяви про приєднання Замовник підтверджує, що він ознайомлений та погоджується з умовами, чинними на момент укладання договору та розміщеними на офіційному сайті Експедитора novaposhta.ua, і зобов`язується їх виконувати (п.2.7 Договору).

Експедитор зобов`язаний в залежності від типу замовленої послуги організувати приймання відправлення для надання послуг за адресою, вказаною Замовником, або через мережу відділень Експедитора (п.3.1.1 Договору).

Замовник зобов`язаний своєчасно підписати надані Експедитором акти наданих послуг для засвідчення факту належного надання послуг Експедитором за договором (п.3.3.7 Договору) та здійснити оплату послуг Експедитора за надані послуги… (п.3.3.8 Договору).

Загальна вартість цього договору складається із вартості послуг, наданих Експедитором протягом строку дії договору. Оплата вартості наданих Експедитором послуг відбувається за чинними тарифами Експедитора на підставі акту наданих послуг шляхом перерахування Замовником на поточний рахунок Експедитора коштів у розмірі 100% вартості послуг упродовж 2 банківських днів з моменту погодження актів наданих послуг Експедитора (п.5.1 Договору).

Експедитор щомісячно складає акти наданих послуг на підставі фактично наданих послуг і надсилає Замовнику одним із способів на власний вибір: шляхом направлення підписаних та скріплених печаткою актів наданих послуг у двох паперових примірниках для підписання Замовником (п.5.3.1 Договору) або шляхом направлення актів в електронному вигляді з накладенням електронних цифрових підписів… (п.5.3.2 Договору).

Замовник упродовж 2 робочих днів з дати отримання актів наданих послуг від Експедитора підписує надані Експедитором 2 примірники актів наданих послуг та повертає Експедитору 1 примірник підписаного акту або в той самий строк надає Експедитору письмову мотивовану відмову від підписання актів. Непідписання Замовником актів упродовж 2 робочих днів з дати отримання актів від Експедитора без надання відповідних письмових пояснень є фактом визнання Замовником повного виконання Експедитором своїх зобов`язань за договором. У такому разі вважається, що акти погоджено, послуги Експедитора надано в повному обсязі та відповідно до умов договору, претензії Замовника відсутні й Замовник зобов`язаний здійснити оплату послуг згідно з отриманими документами для оплати наданих послуг (п.5.4 Договору).

Договір набуває чинності з моменту прийняття Експедитором від Замовника заяви про приєднання та діє до дати відмови будь-якої сторони від договору, але не раніше виконання однією зі сторін взятих на себе обов`язків (п.8.1 Договору).

На виконання Договору Замовником сформовано замовлення на отримання послуг Експедитора, підтвердженням чого є експрес-накладні (т.1, а.с.120-194), створені в кабінеті Замовника відповідно до Інструкції користувача електронного кабінету ТОВ ,,НОВА ПОШТА.

Зазначені експрес-накладні згруповано в специфікаціях до акту наданих послуг від 28.02.2022 р. № НП-007242329 та від 30.04.2022 р. № НП-007433384, які містять перелік відправлень на суми 18904,34 грн та 41,01 грн відповідно.

З метою прийняття та оплати послуг Експедитором складено та 14.06.2023 р. направлено на адресу Заявника (місто Одеса, вулиця Чорновола В`ячеслава, будинок 4, офіс 8) акти здачі-приймання наданих послуг від 28.02.2022 р. № НП-007242329 на суму 18904,34 грн та від 30.04.2022 р. № НП-007433384 на суму 41,01 грн та рахунки-фактури, про що свідчать фіскальний чек та опис вкладення у цінний лист. Вказану кореспонденцію Замовником отримано 28.06.2023 р., доказом чого являється рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, проте її проігноровано.

Неоплата ТОВ ,,АЗОВТЕХГАЗ 18945,35 грн загальної вартості здійснених перевезень спричинило звернення ТОВ ,,НОВА ПОШТА із позовною заявою до господарського суду в рамках провадження у даній справі.

Згідно із приписами ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За правилами ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 ст.530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст.629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Аналогічні положення містяться в ч.ч.1,7 ст.193 ГК України, в яких визначено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться; до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом; не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

За змістом ч.ч.1,2,4 ст.306 ГК України перевезенням вантажів у цьому Кодексі визнається господарська діяльність, пов`язана з переміщенням продукції виробничо-технічного призначення та виробів народного споживання залізницями, автомобільними дорогами, водними та повітряними шляхами, а також транспортування продукції трубопроводами. Суб`єктами відносин перевезення вантажів є перевізники, вантажовідправники та вантажоодержувачі. Допоміжним видом діяльності, пов`язаним з перевезенням вантажу, є транспортна експедиція.

Відповідно до ч.1 ст. 316 ГК України за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу. Договором транспортного експедирування може бути встановлений обов`язок експедитора організувати перевезення вантажу транспортом і за маршрутом, вибраним експедитором або клієнтом, укладати від свого імені або від імені клієнта договір перевезення вантажу, забезпечувати відправку і одержання вантажу, а також виконання інших зобов`язань, пов`язаних із перевезенням. Договором транспортного експедирування може бути передбачено надання додаткових послуг, необхідних для доставки вантажу (перевірка кількості та стану вантажу, його завантаження та вивантаження, сплата мита, зборів і витрат, покладених на клієнта, зберігання вантажу до його одержання у пункті призначення, одержання необхідних для експорту та імпорту документів, виконання митних формальностей тощо).

Господарський суд, проаналізувавши наведені приписи матеріального права в аспекті спірних правовідносин, зазначає, що між сторонами виникли господарські зобов`язання, підставою яких є письмовий Договір транспортного експедирування.

При цьому ТОВ ,,НОВА ПОШТА як Експедитором організовано перевезення ввірених йому відправлень, що підтверджується дослідженими в описовій частині цього рішення: експрес-накладними Замовника; направленими у спосіб, вказаний у п.5.3.2 Договору, та отриманими Замовником актами здачі-приймання послуг, які ТОВ ,,АЗОВТЕХГАЗ не підписало без мотивованої відмови, в зв`язку з чим на підставі п.5.4 Договору акти вважаються погодженими, а послуги Експедитора наданими.

В свою чергу ТОВ ,,АЗОВТЕХГАЗ як Замовником в порушення приписів ст.ст.525,526,610,629 ЦК України, ст.ст.193,306,316 ГК України, умов Договору 18945,35 грн вартості наданих позивачем послуг не оплачено, не дивлячись на те, що строк виконання грошових зобов`язань на вказану суму відповідно до ч.1 ст.530 ЦК України, п.5.1 Договору настав.

Приймаючи до уваги наведене, позов підлягає задоволенню.

Посилання відповідача на відсутність його підписів і печаток на актах наданих послуг господарський суд відхиляє з огляду на наявність сформованих в особистому кабінеті Замовника експрес-накладних, якими підтверджується замовлення послуг, та з урахуванням змісту п.5.4 Договору, де закріплено, що непідписання актів без мотивованої відмови свідчить про визнання Замовником повного виконання Експедитором своїх зобов`язань.

Крім того, господарський суд, розуміючи складність ситуації, пов`язаної із місцезнаходженням ТОВ ,,АЗОВТЕХГАЗ станом на 24.02.2022 р. в м. Маріуполі, зазначає, що: послуги, оплати вартості яких вимагає ТОВ ,,НОВА ПОШТА, надано ще до початку повномасштабного вторгнення; законодавством не перебачено звільнення від виконання договірних зобов`язань у зв`язку із введенням воєнного стану та/або втратою установчих чи первинних документів товариства.

Решта доводів сторін на остаточний результат розгляду справи або мотиви, з яких суд відмовляє у позові, ніяким чином не впливають, тому залишаються без правової оцінки.

Згідно п.2 ч.1 ст.129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст.129,232,233,238,240,241 ГПК України, вирішив:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ,,АЗОВТЕХГАЗ (65012, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Чорновола В`ячеслава, будинок 4, офіс 8, код 37884929) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ,,НОВА ПОШТА (03026, місто Київ, Столичне шосе, будинок 103, корпус 1, поверх 9, код 31316718) 18945/вісімнадцять тисяч дев`ятсот сорок п`ять/грн 10 коп. заборгованості та 3028/три тисячі двадцять вісім/грн 00 коп. судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного його тексту і може бути оскаржено в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду.

Відповідно до ч.5 ст.240 ГПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено 22 травня 2024 р.

Суддя Л.В. Лічман

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119211560
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —916/458/24

Рішення від 22.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 15.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні