Рішення
від 20.05.2024 по справі 213/4849/23
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 213/4849/23

Номер провадження 2-о/213/17/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2024 року м. Кривий Ріг

Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Попова В.В.,

присяжних Русак С.В., Чернової Н.А.

секретар судового засідання Куропятник І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань №14 цивільну справу №213/4849/23 за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Виконавчий комітет Інгулецької районної у місті Кривому Розі ради як Орган опіки та піклування, Виконавчий комітет Широківської селищної ради як Орган опіки та піклування про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки, за відсутності учасників справи,

В С Т А Н О В И В:

Заявники звернулися до суду із даною заявою і просять визнати недієздатною свою дочку та падчерку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка за станом здоров`я не може самостійно себе обслуговувати, не може усвідомлювати своїх дій та керувати ними. Рідна матір ОСОБА_3 ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_3 є інвалідом з дитинства у зв`язку із психічним захворюванням та з 20 березня 2023 року їй встановлена перша група інвалідності на строк до 01 квітня 2026 року. Внаслідок хвороби вона не може висловлювати свої думки, дати оцінку своїм діям, потребує постійного стороннього догляду. Оскільки дочка потребує постійного догляду, заявники цей догляд здійснюють, просять визнати ОСОБА_3 недієздатною, встановити над нею опіку, призначивши їх опікуном.

Заява надійшла до суду 02 листопада 2023 року.

07 листопада 2023 року отримано інформацію щодо зареєстрованого місця проживання заявників.

07 листопада 2023 року заяву залишено без руху.

28 листопада 2023 року подано заяву для усунення недоліків.

04 грудня 2023 року відкрито провадження у справі, витребувано докази та висновок про доцільність призначення заявників опікунами.

25 січня 2024 року у справі призначено судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану особи, яку заявники просять визнати недієздатною, провадження у справі зупинено.

16 квітня 2024 року надійшов висновок судово-психіатричної експертизи.

16 квітня 2024 року провадження по справі поновлено, призначено судове засідання та дорученоРегіональному центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги у Дніпропетровській областіпризначити адвоката Курило Марині Геннадіївні.

Заявник ОСОБА_2 ,яка такождіє вінтересах ОСОБА_1 в судовезасідання нез`явилася,надала заяву пророзгляд справиза їхньоївідсутності,заяву підтримуєповністю,просить задовольнити.

Представник ОСОБА_3 адвокат Велегура М.І. надав клопотання про розгляд справи без його участі, по суті заяви не заперечує.

Представник органу опіки та піклування виконкому Інгулецької районної у місті ради в судове засіданні не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, проти заявлених вимог не заперечує.

Представник Виконавчого комітету Широківської селищної ради як Орган опіки та піклування в судове засіданні не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, проти заявлених вимог не заперечує.

За таких обставин, фіксування судового засідання технічними засобами у відповідності до ч.2ст.247ЦПК України не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що дана заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно з п.1 ч.2 ст.293 ЦПК України у порядку окремого провадження розглядаються справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Згідно зі ст.ст.58, 60 ЦК України опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними, а встановлює опіку над фізичною особою, в разі визнання її недієздатною, суд.

Заявники перебувають у шлюбі з 23 жовтня 2010 року.

ІНФОРМАЦІЯ_3 народилась ОСОБА_3 , батьками якої є ОСОБА_1 та ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 померла.

Як видно з медичних довідок, ОСОБА_3 є інвалідом з дитинства, має психічні розлади.

Заявники не мають судимості, їх стан здоров`я дозволяє бути опікунами.

Відповідно до висновку проведеної у справі судово-психіатричної експертизи від 03 квітня 2024 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості. За своїм психічним станом на теперішній час не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 страждає на психічне захворювання, не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому у суду є підстави для визнання її недієздатною.

За таких обставин, у разі визнання ОСОБА_3 недієздатною, над нею потрібно встановити опіку.

Відповідно до рішення Виконавчого комітету Широківської селищної ради №11 від 08 січня 2024 року вважають доцільним призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 опікунами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.1ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно з положеннями частини шостої цієї статті, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Оскільки ніяких перешкод у призначенні заявників опікунами не встановлено, опікунською радою надані суду відповідні висновок і подання, суд вважає, що заявники можуть бути призначені опікунами ОСОБА_3 , а тому в цій частині заява також підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 39, 58, 60 ЦК України, ст.ст. 4,10,12,76-81, 258,259,263-265,293, 294-300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Виконавчий комітет Інгулецької районної у місті Кривому Розі ради як Орган опіки та піклування, Виконавчий комітет Широківської селищної ради як Орган опіки та піклування про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки задовольнити.

Визнати громадянку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася в м. Кривому Розі Дніпропетровської області, зареєстрована за адресою:

АДРЕСА_1 недієздатною та встановити над нею опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 опікунами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати ОСОБА_1 та ОСОБА_2 забезпечити належний догляд за ОСОБА_3 та захист її особистих та майнових прав.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною становить два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Інформація щодо учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Особа, стосовно якої надійшла заява ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса реєстрації:

АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Виконавчий комітет Інгулецької районної у місті Кривому Розі ради, як Орган опіки та піклування, пл. Гірницької Слави,1, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область, код ЄДРПОУ 04052548.

Заінтересована особа: Виконавчий комітет Широківської селищної ради, як Орган опіки та піклування, вул. Соборна, буд.107, смт. Широке, Криворізький район, Дніпропетровська область.

Повне судове рішення складено 20 травня 2024 року.

Головуючий суддя: В.В. Попов

Присяжні: С.В. Русак

Н.А.Чернова

СудІнгулецький районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119213353
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —213/4849/23

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні