Рішення
від 10.05.2024 по справі 450/742/24
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/742/24 Провадження № 2/450/934/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" травня 2024 р. Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Кукси Д.А.

секретаря судового засідання Качмар М. З.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Пустомити цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Вуйцік Ольга Богданівна до Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області про (предмет спору): визнання за ОСОБА_1 право на завершення приватизації земельної ділянки площею земельної ділянки площею 0,1000 га, кадастровий номер 4623681600:05:000:0254, розташована АДРЕСА_1 , для ведення особистого селянського господарства, та одержання документів на ім`я ОСОБА_1 , що посвідчують право власності на земельну ділянку, в порядку спадкування за законом після смерті його батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ,-

стислий виклад позиції позивача та відповідача :

підстава позову (позиція позивача): позивач звернувся до суду із позовом, в якому зазначив, що являється спадкоємцем майна батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . За час свого життя з підстав, що не заборонені законом, а отже правомірно, ОСОБА_2 , окрім іншого набув право на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 0, 10000 га, кадастровий номер 4623681600:05:000:0254, що розташована на території Львівська область, Пустомитівський район, с. Зимна Вода, Під Білогорщею. Після смерті ОСОБА_2 заведено спадкову справу № 52/2017 від 12.12.2017 та видано ОСОБА_1 свідоцтво про право на спадщину за законом зареєстровано в реєстрі № 52/2017 на майно, яке не є предметом спору. Листом від 08.12.2021 № 199/01-16 приватний нотаріус Львівського районного нотаріального округу Копійчак Є.В., повідомив ОСОБА_1 на йогозвернення провидачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 0,1000 га, кадастровий номер 4623681600:05:000:0254, розташованої у Львівській області, Пустомитівському район, с. Зимна Вода, Під Білогорщею, що спадкодавець не набув права власності на зазначену земельну ділянку згідно ст. 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації відповідно до чинного законодавства. Рекомендував звернутися до суду із позовом про визнання відповідного права в порядку спадкування права на завершення приватизації та подальшої реєстрації права власності на позивача у відповідних органах Державної реєстрації. На підставі наведеного, просить позовні вимоги задоволити.

Позивач та його представник в судове засідання не з`явилися, однак представник подала заяву про розгляд справи у її відсутності, заявлені позовні вимоги підтримує, просить такі задоволити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, про причини своєї неявки суд не повідомила, заяв про розгляд справи без участі відповідача чи відкладення розгляду справи до суду від відповідача не надходило.

Відповідно довимог ч.2 ст.247ЦПК України,у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії у справі.

20.02.2024 року клопотання представника позивача; 22.02.2024 року ухвала про відкриття провадження; 28.03.2024 року ухвала про закінчення підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду; 10.05.2024 року заява представника позивача.

Суд на підставі позовної заяви, а також долучених письмових доказів, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 виданим 21.08.2017 року.

У відповідності до вимог ст. 1220 ЦК України в день смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина після смерті останнього.

За час свого життя з підстав, що не заборонені законом, а отже правомірно, ОСОБА_2 , окрім іншого набув право на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 0, 10000 га, кадастровий номер 4623681600:05:000:0254, що розташована на території Львівська область, Пустомитівський район, с. Зимна Вода, Під Білогорщею, що стверджується рішенням Зимноводівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області від 27.07.2017 № 4635 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства Під Білогорщею в с. Зимна Вода гр.. ОСОБА_2 ».

Відповідно до частин 1, 4 статті 116 ЗК України громадяни набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян в межах норм, провадиться один раз по кожному виду використання. Виходячи з вимог частини 1 статті 121 ЗК України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності, в тому числі для ведення особистого селянського господарства.

Згідно зі статтею 118 ЗК України процедура приватизації розпочинається після надання громадянину дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки органом державної влади або місцевого самоврядування, який надає відповідні дозволи.

Статтею 125 ЗК України визначено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Частиною 3 статті 152 ЗК України передбачено, що захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом визнання права.

Згідно з пунктом «г» частини 1 статті 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 20 березня 2019 року у справі № 350/67/15-ц (провадження № 14-652цс18), а також у постанові Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 17 квітня 2019 року у справі № 723/1061/17 (провадження №61-26091св18) викладено правовий висновок про можливість визнання в порядку спадкування права на завершення приватизації земельної ділянки, що полягає в наступному.

Так, положеннями ЗК України встановлено, що набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до статті 1216 ЦК не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія пункту 1 розділу X «Перехідні положення» Земельного Кодексу України.

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статтею 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Згідно статті 126 Земельного Кодексу України, право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Отже, у випадку, якщо спадкодавець за життя із дотриманням вимог законодавства розпочав процедуру приватизації земельної ділянки, проте не отримав на неї право власності у зв`язку зі смертю, спадкодавці у порядку спадкування набувають право на завершення процедури приватизації.

Відтак, до складу спадщини входить, у тому числі, право на завершення процедури приватизації земельної ділянки, яку спадкодавець розпочав за життя у встановленому законом порядку та не завершив у зв`язку зі смертю. Це право не залежить від наявності у спадкоємця особистого права на приватизацію землі.

Таким чином згідно вимог ст. 1218 ЦК України у склад спадщини ОСОБА_2 увійшло, окрім іншого, право на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 0, 10000 га, кадастровий номер 4623681600:05:000:0254, що розташована на території Львівська область, Пустомитівський район, с. Зимна Вода, Під Білогорщею.

Встановлено, що за час свого життя ОСОБА_2 своїм майном на випадок смерті не розпорядився в цілому чи частково, заповіту не склав, а тому, у відповідності до ч. 1 ст. 1258 ЦК України, спадкування його майна повинно здійснюватися за законом, в порядку черговості.

У відповідності до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Судом встановлено, що спадкоємцем першої черги за законом майна померлого є позивач ОСОБА_1 (факт родинних відносин підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 видано 04.08.1993).

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Згідно з вимогами ч. 1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 заведено спадкову справу № 52/2017 від 12.12.2017 та видано ОСОБА_1 свідоцтво про право на спадщину за законом зареєстровано в реєстрі № 52/2017 на майно, яке не є предметом спору, тому останній вважається таким, що прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 .

Листом від 08.12.2021 № 199/01-16 приватний нотаріус Львівського районного нотаріального округу Копійчак Є.В., повідомив ОСОБА_1 на йогозвернення провидачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 0,1000 га, кадастровий номер 4623681600:05:000:0254, розташованої у Львівській області, Пустомитівському район, с. Зимна Вода, Під Білогорщею, що спадкодавець не набув права власності на зазначену земельну ділянку згідно ст. 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації відповідно до чинного законодавства. Рекомендував звернутися до суду із позовом про визнання відповідного права в порядку спадкування права на завершення приватизації та подальшої реєстрації права власності на позивача у відповідних органах Державної реєстрації.

Враховуючи викладене вище встановлено, що в позасудовому порядку, зокрема нотаріальному, позивач здійснити спадкування спадкового майна не має можливості, оскільки спадкодавець за життя розпочав процедуру приватизації земельної ділянки № НОМЕР_1 площею 0,1000 га, кадастровий номер 4623681600:05:000:0254, розташованої у Львівській області, Пустомитівського району, с. Зимна Вода, Під Білогорщею, однак не встиг зареєструвати право власності на земельну ділянку за життя.

За вказаних вище обставин, беручи до уваги: те, що спадкодавець з підстав, що не заборонені законом, а отже правомірно розпочав процедуру приватизації земельної ділянки, те, що спадкодавець за час свого життя не розпорядився спадковим майном на випадок своєї смерті; те, що позивач являється спадкоємцем за законом; що позивач вчинив дії, що свідчать про прийняття ним спадщини після смерті спадкодавця; те, що визнання права на завершення приватизації земельної ділянки та одержання правовстановлюючого документа про право власності на землю на ім`я спадкоємця, в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку; ухвалення рішення на користь позивача не суперечить закону, не порушує прав, свобод та інтересів третіх осіб, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд,-

ухвалив :

Позовні вимоги ОСОБА_1 ,- задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 право на завершення приватизації земельної ділянки площею земельної ділянки площею 0,1000 га, кадастровий номер 4623681600:05:000:0254, розташована АДРЕСА_1 , для ведення особистого селянського господарства, та одержання документів на ім`я ОСОБА_1 , що посвідчують право власності на земельну ділянку, в порядку спадкування за законом після смерті його батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного суду через Пустомитівський районний суд Львівської області.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_2 .

Представник позивача: ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_5 , АДРЕСА_3 .

Відповідач: Зимноводівська сільська рада Львівського району Львівської області, ЄДРПОУ 04372282, с. Зимна Вода, вул. Шухевича, 83, Львівська область, Львівський район.

СуддяД. А. Кукса

СудПустомитівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119215687
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —450/742/24

Рішення від 10.05.2024

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні