Ухвала
від 23.05.2024 по справі 583/2138/24
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/2138/24

2-о/583/85/24

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі в зв`язку з призначення судом експертизи

23 травня 2024 року Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого-судді - Плотникової Н.Б.,

присяжних: - Бездрабко І.Ю.

- Корабельської Л.М.

при секретарі - Логвиненко Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою

ОСОБА_1 ,

заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування - виконавчий комітет Охтирської міської ради Сумської області

про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

07.05.2024 року заявник звернувся до суду з заявою про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, в якій просить суд визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначити ОСОБА_1 опікуном недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Заяву мотивує тим, що його доньці ОСОБА_3 встановлена І група інвалідності категорії «Б» безтерміново, визначено потребу в постійному сторонньому догляді. Психічний розлад доньки характеризується затримкою психічного розвитку, зумовленою хворобою Дауна. В зв`язку з вказаною хворобою ОСОБА_3 не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду. Він (заявник) має можливість і бажання доглядати свою доньку ОСОБА_3 та бажає бути її опікуном, тому звернувся з вказаною заявою до суду.

Заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_4 в судовому засіданні заяву підтримали та просить призначити по справі судово-психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник ОСОБА_3 адвокат Єфіменко Л.І. в судовому засіданні клопотання про призначення експертизи підтримала.

Представник заінтересованої особи - органу опіки та піклування - виконавчого комітету Охтирської міської ради Охтирського району Сумської області - Сенченко Н.М. не заперечує проти задоволення клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що заява про призначення судово-психіатричної експертизи підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч.1, 4 ст. 103 ЦПК України суд призначаєекспертизу усправі засукупності такихумов: дляз`ясування обставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання усфері іншій,ніж право,без якихвстановити відповідніобставини неможливо; сторонами(стороною)не наданівідповідні висновкиекспертів ізцих самихпитань абовисновки експертіввикликають сумнівищодо їхправильності.Питання,з якихмає бутипроведена експертиза,що призначаєтьсясудом,визначаються судом.

Згідно ст.105ЦПК Українипризначення експертизисудом єобов`язковим такожза клопотаннямхоча боднієї ізсторін,якщо усправі необхідновстановити: 1)характер іступінь ушкодженняздоров`я; 2)психічний станособи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Згідно ч.1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч. 1ст. 299 ЦПК Українидля визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Згідно п. 5 ч.1 ст. 252 та п. 9 ч.1 ст. 253 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи на час проведення експертизи.

Відповідно до медичного висновку № 2 від 05.01.2022 р. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлений діагноз: хвороба Дауна, затримка психічного розвитку зумовлена хворобою ОСОБА_5 (а.с. 12).

Згідно довідки до акту огляду спеціалізованою психіатричною медико-соціальною експертною комісією від 22.04.2024 р. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлена 1 група інвалідності з дитинства (а.с. 10).

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Керуючись ст. ст. 103, 104, 105, 252, 253, 260, 298 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу?

2.Чи усвідомлює вона значення своїх дій та чи може керувати ними?

3.Чи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має фактичну можливість з`явитися в судове засідання та особисто давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Встановити строк проведення експертизи 1 місяць.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Цивільну справу разом з ухвалою направити до Сумської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (проспект Європейський, 29 м. Ромни Сумської області, 42001).

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Н. Б. Плотникова

Присяжні: І.Ю. Бездрабко

Л.М. Корабельська

СудОхтирський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119216515
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —583/2138/24

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Плотникова Н. Б.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Плотникова Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні