Рішення
від 08.05.2024 по справі 740/7840/23
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/7840/23

Провадження № 2/740/290/24

РІШЕННЯ

іменем України

08 травня 2024 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

судді Олійника В.П., при секретарі судового засідання Пулинець Ю.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

встановив:

У грудні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Вертіївської сільської ради Ніжинського району про визначення додаткового строку для прийняття спадщини тривалістю 3 місяці після своєї матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позов обгрунтований тим, що після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на земельні ділянки загальною площею 0,71 га, що знаходяться на території Черняхівської сільської ради Ніжинського району, посвідченими державними актами на право власності серії НОМЕР_1 та НОМЕР_2 . Мати позивача померла у рідного брата позивача ОСОБА_3 у смт Десна. За згодою з братом вирішили, що спадщину прийме брат, оскільки у нього були всі необхідні документи. Проте з невідомих йому причин брат спадщину не оформив і помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Про те, що спадщина не оформлена йому повідомив представник орендаря ОСОБА_4 , який знайшов позивача і запропонував оформити спадщину. Позивач є єдиним спадкоємцем до спадщини своєї матері і звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, проте нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину через пропуск строку прийняття спадщини. Вказане є поважною причиною для визначення позивачу додаткового строку для прийняття спадщини після своєї матері ОСОБА_2 .. Просить позов задовольнити.

Ухвалою суду від 18 грудня 2023 року відкрито провадження у даній справі із її розглядом за правилами загального позовного провадження та призначенням підготовчого засідання.

Згідно з клопотанням до позовної заяви позивач ОСОБА_1 позов підтримує, судовий розгляд просить провести за відсутності та допитати у судовому засіданні свідка ОСОБА_4 ..

У заяві від 16 січня 2024 року Вертіївський сільський голова ОСОБА_5 позов визнає, судовий розгляд просить провести за відсутності.

Свідок ОСОБА_4 у судовому засіданні показав, що під час оформлення земельних договірних відносин між пайовиками та орендарями в с.Черняхівка виявив відсутність перебування земель ОСОБА_2 в оренді, після чого він на початку жовтня 2023 року знайшов сина останньої ОСОБА_1 , який повідомив, що вважав спадщину матері прийнятою його братом ОСОБА_3 ..

Інші заяви, клопотання сторін станом на час проведення підготовчого заісдання 08 травня 2024 року відсутні.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу в порядку ч.2 ст.247ЦПКУкраїни не здійснюється.

Відповідно до ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому ст.206 ЦПК України.

Статтею 206 ЦПК України встановлено, що відповідач має право визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Фактичні обставини та мотиви, з яких виходить суд, із застосованими нормами права.

Позивачем по справі є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , матір`ю якого є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка також є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Десна.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 за місцем проживання брата позивача ОСОБА_3 в смт Десна Козелецького району Чернігівської області. Згідно з довідкою Вертіївської сільської ради від 11 жовтня 2023 року ОСОБА_2 на час смерті була зареєстрована в АДРЕСА_1 , разом з нею на час смерті ніхто не проживав і не був зареєстрований. Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру… від 02 січня 2024 року інформація щодо спадкової справи після ОСОБА_2 відсутня.

Відповідно до повідомлення Другої Ніжинської державної нотаріальної контори від 08 листопада 2023 року ОСОБА_1 пропущений 6-місячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини після ОСОБА_2 ..

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч.3 ст.1222, ч.1 ст.1220, ч.1 ст.1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст.1269 ЦК України).

Отже, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно з ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч.3 ст.1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Судом встановлено, що мати позивача ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 за місцем проживання брата позивача ОСОБА_3 в смт Десна Козелецького району Чернігівської області, відомості щодо прийняття у встановленому порядку спадщини ОСОБА_2 її сином ОСОБА_3 , який в подальшому помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ,-станом на час розгляду справи відсутні, так само відсутні дані про обізнаність позивача ОСОБА_1 про не прийняття спадшини своєї матері його братом, про що заперечення відповідача під час судового розгляду відсутні.

Відповідно до ст.1262 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Також встановлено, що спадкова справа після ОСОБА_2 , щодо якої позивач є рідним сином, станом на час розгляду справи не відкрита.

Вказані обставини у сукупності підтверджують наявність поважних причин, які позбавили можливості позивача звернутися до нотаріуса з відповідною заявою впродовж 6-місячного строку для прийняття спадщини після своєї матері, у зв`язку з чим судом встановлені підстави для задоволення позовних вимог та визначення додаткового строку терміном три місяці для подання відповідної заяви до нотаріуса.

Також судом враховуються положення ст.2 ЦПК України-завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Справедливість судового розгляду повинна знаходити свою реалізацію, у тому числі, у здійсненні судом правосуддя без формального підходу до розгляду кожної конкретної справи.

Дотримання принципу справедливості судового розгляду є надзвичайно важливим під час розгляду судових справ, оскільки його реалізація слугує гарантією того, що сторона, незалежно від рівня її фахової підготовки та розуміння певних вимог цивільного судочинства, матиме можливість забезпечити захист своїх інтересів.

Як зазначивЄвропейський суд з прав людини при застосуванні процедурних правил, національні суди повинні уникати як надмірного формалізму, який буде впливати на справедливість процедури, так і зайвої гнучкості, яка призведе до нівелювання процедурних вимог.

Аналіз практики Верховного Суду показує, що, окрім принципів цивільного права- справедливості, добросовісності та розумності, суд касаційної інстанції у окремих своїх постановах керується аксіомою цивільного судочинства: «Placuit in omnibus rebus praecipuum esse iustitiae aequitatisque quam stricti iuris rationem», яка означає «у всіх юридичних справах правосуддя й справедливість мають перевагу перед строгим розумінням права».

Також судом враховується, що визнання представником відповідача позову, із врахуванням доказів по справі, не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб,-що є також підставою в порядку ст.ст.200, 206 ЦПК України для ухвалення рішення про задоволення позову в підготовчому засіданні.

Також при розгляді справи суд виходить виключно із тих доказів, що надані сторонами під час судового розгляду із врахуванням змагальності сторін та свободи в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Встановлені судом обставини, які є підставою для задоволення позову, сторонами неспростовувались іне заперечувались,судом надана можливість відповідачу представити свою позицію по справі за умов, які не ставлять його в істотно несприятливе становище у порівнянні з іншою стороною.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 200, 206, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ухвалив:

Позов задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання в АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори після матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт Десна Козелецького району Чернігівської області, тривалістю 03 (три) місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі до Чернігівського апеляційного суду апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Суддя В.Олійник

Повне рішення суду складене 22 травня 2024 року.

СудНіжинський міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119216796
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —740/7840/23

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні