Рішення
від 11.04.2024 по справі 751/1702/24
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа №751/1702/24

Провадження №2/751/834/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року місто Чернігів

Н о в о з а в о д с ь к и й р а й о н н и й с у д м і с т а Ч е р н і г о в а

в складі: головуючого - судді Овсієнко Ю. К.

за участю секретаря Ригаль В.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Чернігові в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом комунального підприємства «Чернігівводоканал» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення

ВСТАНОВИВ:

КП «Чернігівводоканал» звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення з відповідача на їх користь заборгованості за надані послуги з централізованого водопостачання та водовідведення в сумі 6 117, 10 грн. та судового збору в сумі 3028, 00 грн.

Заявлені вимоги мотивують тим, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 , є абонентом КП «Чернігівводоканал», тобто забезпечується питною водою та відводом стоків.

Оплату за надані послуги відповідач повинен вносити своєчасно, відповідно до Типового індивідуального договору про надання послуг з централізованого водопостачання та /або централізованого водовідведення», який є публічним договором приєднання та опублікований на веб-сайті КП`Чернігівводоканал».

Однак, своїх обов`язків по оплаті за централізоване водопостачання та водовідведення відповідач не виконує, в зв`язку з чим утворилася заборгованість, яка до цього часу добровільно не сплачена.

Відповідач відзиву на позовну заяву до суду не подала.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому порядку, про причини неявки в судове засідання суд не повідомила, відзиву на позовну заяву не подала.

Суд, на підставі ст.280 ЦПК України, вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Ухвалою суду від 12.03.2024 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідач ОСОБА_1 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується відомостями з державного реєстру речових прав на нерухоме майно /а.с.11-13/.

Відповідач є абонентом, тобто, вторинним водокористувачем КП «Чернігівводоканал» і забезпечується питною водою та відводом стоків.

Згідно розрахунку центру обслуговування споживачів КП «Чернігівводоканал», за період з 01.10.2019 року по 01.02.2024 року заборгованість за послуги з централізованого водопостачання за водовідведення за адресою АДРЕСА_3 /2,4 становить 6117 грн. 10 коп. /а.с.7/.

Вказана сума розрахована, по затвердженим рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради №181 від 20.04.2017 року, нормам споживання та згідно діючого тарифу на централізоване водопостачання за водовідведення, встановленого відповідною постановою НКРЕКП, з розрахунку на одну особу /а.с.8-10/.

Згідно відомостей відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в Чернігівській області відповідач по справі зареєстрована за адресою АДРЕСА_4 /а.с.21 /

Згідно ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та п.7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 р. № 572, споживачі зобов`язані оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно п.37 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 року № 690, розрахунковим періодом для встановлення розміру оплати послуг є календарний місяць, плата за який вноситься не пізніше останнього дня місяця, наступного за розрахунковим місяця.

Згідно положень ст.67 ЖК України плата за комунальні послуги, зокрема, за водопостачання, береться за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Відповідно до ст.22 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» споживачі питної води зобов`язані своєчасно вносити плату за використану питну воду, відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Відповідно до ст.23 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» КП «Чернігівводоканал» виконує свої зобов`язання та надає споживачам послуги з централізованого водопостачання та водовідведення в повному обсязі та належної якості.

Відповідно до ч.5 ст.13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» договірні відносини між КП «Чернігівводоканал» і споживачем врегульовані типовим індивідуальним договором про надання послуг з централізованого водопостачання та /або централізованого водовідведення», який є публічним договором приєднання та опублікований на веб-сайті КП`Чернігівводоканал».

Щомісячно КП «Чернігівводоканал» до 20 числа наступного за розрахунковим місяця направляє абонентам квитанції на оплату послуг з водопостачання та водовідведення, які містять інформацію, про кількість прописаних осіб, суму щомісячного нарахування та заборгованість станом на 1 число поточного місяця.

Положенням ст.526 ЦК України передбачено, що зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 322 ЦК України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить на праві приватної власності.

Відповідно до вищевказаних норм, відповідач зобов`язана оплачувати послуги, якими користується, однак, остання не виконує свої зобов`язань щодо своєчасної оплати за надані комунальні послуги, в зв`язку з чим утворилася заборгованість, тому з неї необхідно стягнути на користь КП «Чернігівводоканал» заборгованість за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення в розмірі 6117, 10 грн.

Відповідно до вимог ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позовні вимоги задоволено в повному обсязі, тому суд вважає необхідним стягнути з відповідача на користь позивача 3028 грн. 00 коп. в рахунок відшкодування витрат понесених на сплату судового збору при подачі позовної заяви до суду.

Керуючись ст.ст.4,12,13,76-81,95,141,223,247,280-282,354, ст.ст.526,610,611 ЦК України, ст.ст.64-68 ЖК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов комунального підприємства «Чернігівводоканал» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь комунального підприємства «Чернігівводоканал» 6117 (шість тисяч сто сімнадцять) грн. 10 коп. заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення за період 01.10.2019 року по 01.02.2024 року.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь комунального підприємства «Чернігівводоканал» судовий збір в розмірі 3028 грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути оскаржено позивачем до апеляційного суду Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватись з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач - Комунальне підприємство «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради (місцезнаходження: 14017, місто Чернігів вулиця Жабинського, будинок 15, банківські реквізити: р/р НОМЕР_1 в АТ «Райффайзен Банк Аваль», МФО 380805, код 03358222)

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (зареєстрована за адресою : АДРЕСА_4 , право власності зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ).

Головуючий - суддя Ю. К. Овсієнко

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119216818
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —751/1702/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні