Ухвала
від 20.05.2024 по справі 585/757/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/757/24

Номер провадження 2/585/408/24

У Х В А Л А

20 травня 2024 року Роменський міськрайонний суду Сумської області у складі: головуючого судді Цвєлодуб Г.О., за участі представника позивача адвоката Яковця Є.О., представників ПАТ «Укрнафта» адвоката Огреба М.А., ОСОБА_1 , розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання представника позивача про заміну неналежного відповідача та відкладення підготовчого судового засідання -

В С Т А Н О В И Л А:

На розгляді Роменського міськрайонного суду Сумської області на стадії підготовчого провадження перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_2 , в інтересах якого як представник позивача звертається адвокат Яковець Євгеній Олександрович, до Нафтогазовидобувого управління «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта», про визнання незаконним та скасування наказів про застосування заходів стягнення за порушення трудової дисципліни (догани) та про припинення трудового договору (контракту), стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

Представник позивача подав клопотання про заміну неналежного відповідача належним, а саме заміну відповідача - Нафтогазовидобувне управління «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта», яке не має статусу юридичної особи, на належного відповідача ПАТ «Укрнафта», а також усно заявив клопотання про відкладення підготовчого судового засідання для того, щоб направити клопотання про долучення доказів та про витребування доказів належному відповідачу.

Представники ПАТ «Укрнафта» просили відмовити у задоволенні клопотання, оскільки представник позивача неналежним чином використовує свої права та не дотримується обов`язків згідно цивільного процесуального законодавства, оскільки про те, що Нафтогазовидобувне управління «Охтирканафтогаз», позивач у особі представника міг з`ясувати ще при поданні позову до суду, згідно відомостей, розміщених у вільному доступі у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.

Заслухавши учасників підготовчого судового засідання суд приходить до наступного висновку.

Так, згідно ч.2 ст. 51 ЦПК України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Крім вказаного, п.2 ч.2 ст. 198 ЦПК України визначено, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

При цьому, з наявного у матеріалах справи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вбачається, що Нафтогазовидобувне управління «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта» (код ЄДРПОУ 05398533) не має статусу юридичної особи, філії юридичної особи або представництва юридичної особи, у зв`язку із чим судом визнаються слушними доводи клопотання представника позивача щодо необхідності заміни неналежного відповідача та відкладення проведення підготовчого судового засідання.

Окрім вказаного, ч.3 ст. 189 ЦПК України передбачено, що підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Суддею встановлено обґрунтовану потребу для забезпечення належної підготовки справи до судового розгляду по суті, з огляду на необхідність належного повідомлення учасників цивільного провадження про підготовче судове засідання, заявлення клопотань стороною позивача про долучення доказів, витребування додаткових доказів, заміну неналежного відповідача, а тому вважає за доцільне продовжити строк проведення підготовчого провадження за ініціативою суду на 30 днів.

У той же час суд звертає увагу представника позивача на необхідність належного виконання обов`язків згідно ч.2 ст. 43 ЦПК України, зокрема щодо сприяння своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи, виконання процесуальних дій у встановлені законом або судом строки, недопущення безпідставного зволікання у здійсненні процесуальних дій, необхідність ретельної підготовки до судового розгляду, зважаючи на складність позову, обсяг доказових матеріалів у ньому та іншого, оскільки підготовче судове засідання, призначене у строки, визначені ЦПК України, фактично двічі відкладено за клопотанням сторони позивача, що змусило суд застосувати правила ч.3 ст. 189 ЦПК України та продовжити строк підготовчого провадження у даній цивільній справі, що, з огляду на скорочені строки, визначені законом для розгляду трудових спорів, є неприпустимим.

Окремо суд наголошує представнику позивача, що згідно ст. 44 ЦПК України, учасники судовогопроцесу таїхні представникиповинні добросовіснокористуватися процесуальнимиправами;зловживання процесуальнимиправами недопускається,а тому,залежно відконкретних обставинсуд можевизнати зловживаннямпроцесуальними правамидії,що суперечатьзавданню цивільногосудочинства;У випадкузловживання процесуальнимиправами учасникомсудового процесусуд застосовуєдо ньогозаходи,визначені цимКодексом.

Керуючись ст.ст. 43, 51, 183, 189,198, 353 ЦПК України суд,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника позивача про заміну неналежного відповідача та відкладення підготовчого судового засідання задовольнити.

Провести заміну неналежного відповідача Нафтогазовидобувого управління «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта» (код ЄДРПОУ 05398533) на належного відповідача Публічне акціонерне товариство «Укрнафта» (код ЄДРПОУ 00135390)

Визначити представнику позивача строк до 07 червня 2024 року для вирішення питання щодо направлення заявлених документів (клопотання про долучення доказів, про витребування доказів тощо) належному відповідачу та у той же строк щодо подання їх до суду, для чого відкласти проведення підготовчого судового засідання до 13 год. 00 хв. 21 червня 2024 року.

Звернути увагу представника позивача щодо необхідності належного виконання стороною обов`язків, визначених ч.2 ст. 43 ЦПК України, щодо сприяня своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи у визначені судом та процесуальним законом строки.

Строк проведення підготовчого провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 , в інтересах якого як представник позивача діє адвокат Яковець Євгеній Олександрович, до Публічного акціонерного товариства «Укрнафта», про визнання незаконним та скасування наказів про застосування заходів стягнення за порушення трудової дисципліни (догани) та про припинення трудового договору (контракту), стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди продовжити на тридцять днів.

З повним текстом рішення суду сторони можуть ознайомитись у приміщенні Роменського міськрайонного суду Сумської області 24 травня 2024 року, на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень за електронною адресою: https://reyestr.court.gov.ua, за № справи 585/757/24, або у підсистемі «Електронний суд» ЄСІТС у електронному кабінеті користувача.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає

Суддя Роменського Г.О.Цвєлодуб

міськрайонного суду

СудРоменський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119217938
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них у зв’язку зі звільненням за вчинення дисциплінарного проступку

Судовий реєстр по справі —585/757/24

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні