Рішення
від 22.05.2024 по справі 278/1092/24
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 278/1092/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 травня 2024 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді Євгена Татуйка, за участю секретаря Анни Кривенької, розглянув цивільну справу за заявою Служби у справах дітей Новогуйвинської селищної ради Житомирсьгоко району Житомирської області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , треті особи на стороні позивача: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача звернувся до суду із вищевказаною заявою у якій просив стягувати з відповідачів на користь третіх осіб аліменти на утримання неповнолітніх дітей.

У обґрунтування позовних вимог зазначив, що відповідно до рішення суду ОСОБА_1 та ОСОБА_2 позбавлені батьківських прав відносно сина ОСОБА_5 та доньки ОСОБА_6 . Наразі, діти згідно із розпорядженням Житомирської районної державної адміністрації передані прийомним батькам ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Водночас, позивач зазначає, що позбавлення відповідачів батьківських прав щодо їх неповнолітніх дітей не звільняє останніх від обов`язку утримувати дітей, а тому з метою захисту законних прав та інтересів дітей, створення для них належних умов для проживання заявник вирішив стягнути з відповідачів аліментів на утримання дітей.

Розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та у відсутність фіксації його перебігу. Підстав для зміни такого порядку сторонами не наведено і судом не встановлено.

Відповідачі, у свою чергу, скерували до суду письмові заяви у яких повідомили, що вони обоє не працевлаштовані та не мають постійного місця проживання. Чіткого ставлення щодо позовних вимог у таких заявах останні не висловили.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступні фактичні обставини справи та відповідно ним правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася ОСОБА_7 батьком якої є ОСОБА_8 , а матір`ю ОСОБА_9 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 народився ОСОБА_10 батьком якого є ОСОБА_1 , а матір`ю ОСОБА_2 .

Згідно із розпорядженням голови Житомирської районної державної адміністрації № 439 від 21 липня 2017 року ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , отримали статус дітей, позбавлених батьківського піклування.

Рішенням Житомирського районного суду Житомирської області від 5 грудня 2018 року в цивільній справі № 278/2523/18 ОСОБА_1 позбавлений батьківських прав відносно малолітнього сина - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а ОСОБА_2 позбавлена батьківських прав відносно малолітнього сина - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та малолітньої доньки ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

21 листопада 2017 року розпорядженням голови Житомирської районної державної адміністрації Житомирської області № 877 ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , влаштовані на виховання та спільне проживання у прийомну сім`ю громадян ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

Правовідносини між сторонами у справі врегульовані наступними положеннями норм матеріального права.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до її повноліття.

Згідно ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 181 СК України способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

При визначенні розміру аліментів суд, відповідно до ст. 182 СК України, враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Окрім цього, відповідно до ч. 1 ст. 191 ЦПК аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

Проаналізував фактичні обставини справи та норми законодавства, якими врегульовані правовідносини між сторонами, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову з огляду на наступне.

Суд вважає заявлені вимоги повністю обґрунтованими та такими, які підтверджені поданими та раніше зазначеними матеріалами справи. Так, відповідачі з часу позбавлення батьківських прав не приймали та не приймають наразі будь-якої участі у майновому забезпеченні дітей, хоча зобов`язані це робити. Більше того, позбавлення батьківських прав не позбавляє батьківських обов`язків в тому числі щодо майнового їх забезпечення. Разом з тим, визначаючи розмір аліментів у частці від заробітку (доходу) відповідачів, суд вважає за необхідне зазначити, що у порядку абз. 2 ч. 2 ст. 182 СК України розмір таких аліментів не може бути меншим 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

На підставі ч. 1 ст. 141 ЦПК України з відповідачів в дохід держави підлягає стягненню судовий збір за подання позову про стягнення аліментів, від сплати якого відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" позивачі звільнені при зверненні до суду.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Стягувати щомісячно з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , АДРЕСА_1 ) на користь ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 ) аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_10 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) в розмірі 1/4 частини усіх видів його заробітку (доходів), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, починаючи з 29 лютого 2024 року та до досягнення дитиною повноліття.

Стягувати щомісячно з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , АДРЕСА_3 ) на користь ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 ) аліменти на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) та ОСОБА_10 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) в розмірі 1/3 частини усіх видів її заробітку (доходів), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, починаючи з 29 лютого 2024 року та до досягнення дітьми повноліття.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць.

Стягнути солідарно з відповідачів на користь держави судовий збір у розмірі 1 211 (одна тисяча двісті одинадцять) гривень 20 копійок, тобто по 605 (шістсот п`ять) гривень 60 копійок з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 22 травня 2024 року.

Суддя Євген Татуйко

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119219368
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —278/1092/24

Рішення від 22.05.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні