Рішення
від 10.04.2024 по справі 935/4167/23
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 935/4167/23

Провадження № 2/935/405/24

РІШЕННЯ

Іменем України

10 квітня 2024 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області в складі: головуючого - судді Василенка Р.О., зі секретарем - Криворучко Я.В., за участю: позивача - ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Старосілецької територіальної громади в особі Старосілецької сільської ради про встановлення факту прийняття спадщини, визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Старосілецької територіальної громади в особі Старосілецької сільської ради з позовом у якому просить суд встановити факт прийняття ним спадщини після смерті своєї матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та визнати за ним у порядку спадкування за законом після смерті матері право на земельну частку (пай) із земель колишнього КСП «Кам`янобрідське», Кам`янобрідської сільської ради Житомирського (до перейменування - Коростишівського) району, Житомирської області, розміром 3,47 га.

В обґрунтування позову вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати ОСОБА_2 , яка до дня смерті проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Зазначає, що мати заповіту не складала. Після смерті матері спадщину фактично прийняв він та його батько ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , адже вони проживали та були зареєстровані за однією адресою. Пояснює, що він весь час доглядав за будинком та земельною ділянкою,вступив в управління майном. Крім нього, інших спадкоємців після смерті його матері не має. Будь-які інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини не зверталися. Спадщину після смерті батька він прийняв у встановлений законом строк та отримав відповідне свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку.

Разом із тим зазначає, що за життя його мати - ОСОБА_2 була включена до уточненого списку громадян, що мають право на середню земельну частку (пай) в розмірі 3,47 га із земель колишнього КСП «Кам`янобрідське», Кам`янобрідської сільської ради Житомирського (до перейменування - Коростишівського) району, Житомирської області, та отримала сертифікат про таке право серії НОМЕР_1 , який був втрачений.

Тому для оформлення спадкових прав звернувся через свого представника до приватного нотаріуса Мошковської З.І., яка відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на право на земельну частку (пай) із земель колишнього КСП «Кам`янобрідське»,у зв`язку з відсутністю належних правовстановлюючих документів необхідних для вчинення нотаріальної дії, спадкоємцем не подано заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 у встановлений строк відповідно до ст. 549-550 Цивільного кодексу УРСР, не підтверджено фактичний вступ в управління чи володіння спадковим майном. Тому з метою захисту своїх спадкових прав звернувся до суду з даним позовом.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позов підтримав з наведених у ньому підстав. Вказав, що на час смерті матері та після її смерті проживав та був зареєстрований разом із матір`ю та батьком за однією адресою. Доглядав за будинком, обробляв земельну ділянку, тобто фактично вступив в управління майном. На даний час також проживає у цьому будинку. Інші спадкоємці відсутні.

Представник відповідача сільський голова Старосілецької сільської ради Олег Куцаківський в судове засідання не з`явився, в матеріалах справи наявна заява про розгляд справи без його участі, не заперечив щодо задоволення позову.

Суд, заслухавши позивача, дослідивши матеріали справи, дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Кам`яний Брід, Коростишівського району, Житомирської області, померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , актовий запис №11, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 (а.с. 9).

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , слідує, що батьками позивача ОСОБА_1 є ОСОБА_3 та ОСОБА_2 (а.с.10).

З довідки виданої виконавчим комітетом Старосілецької сільської ради від 13.07.2021 №154 слідує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на день смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Протягом шести місяців до дня її смерті, а також на день її смерті та протягом шести місяців після її смерті за вказаною адресою були зареєстровані та проживали чоловік померлої (батько позивача) - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та її син (позивач) - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с.11).

Відповідно до відомостей вказаних у паспорті серії НОМЕР_4 , слідує, що позивач ОСОБА_1 з 28.02.1984 року зареєстрований в с. Кам`яний Брід, Житомирського району, Житомирської області.

ІНФОРМАЦІЯ_7 помер батько позивача - ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 . Після смерті батька позивач отримав свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку з кадастровим номером 1822582400:08:000:0024, площею 2,2059 га, яка знаходиться на території Кам`янобрідської сільської ради, Житомирської області (а.с.12-15).

Відповідно до довідки виданої виконавчим комітетом Старосілецької сільської ради від 16.11.2023 №131 слідує, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , внесена в уточнені списки громадян, членів КСП «Кам`янобрідське», Кам`янобрідської сільської ради, Коростишівського району, Житомирської області, які мають право на земельну частку (пай) із земель колективної власності. За нею рахується невитребувана земельна частка (пай) в розмірі 3,47 га по Кам`янобрідській сільській раді.

Відповідно до повідомлення Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 09.11.2022 №2063/35-22 та від 07.08.2023 №2107/35-23 слідує, що ОСОБА_2 , включена в уточнені списки членів колективного сільськогосподарського підприємства «Кам`янобрідське» Коростишівського району, Житомирської областіза №18. Вказано, що сертифікат на право на земельну частку(пай) серії ЖТ №0292543 ОСОБА_2 отримала про що у Книзі реєстрації сертифікатів про право на земельну частку (пай) наявна відмітка та підпис особи. Відомості щодо реєстрації державних актів на право власності, постійного користування на землю, чи договорів оренди землі на ім`я за ОСОБА_2 відсутні.

Постановою приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області Мошковської З.І. від 05.09.2023 №426/02-31 про відмову у вчиненні нотаріальної дії, відмовлено ОСОБА_4 , яка діє від імені ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на земельну частку (пай) із земель колишнього КСП «Кам`янобрідське», Кам`янобрідської сільської ради Житомирського (до перейменування - Коростишівського) району, Житомирської області, у зв`язку з відсутністю належних правовстановлюючих документів необхідних для вчинення нотаріальної дії, спадкоємцем не подано заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 у встановлений строк відповідно до ст. 549-550 Цивільного кодексу УРСР, не підтверджено фактичний вступ в управління чи володіння спадковим майном.

Відповідно до пунктів 4 та 5 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України від 01 січня 2004 року, норми цього кодексу застосовуються до правовідносин, які виникли після набуття ним чинності, тобто з 01 січня 2004 року. Правила Книги 6 цього кодексу застосовуються до спадщини, яка відкрилась, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання цим кодексом чинності.

Згідно абзацу 3 пункту 1 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року № 7, у разі відкриття спадщини до 01 січня 2004 року застосуванню підлягає чинне на той час законодавство, зокрема Цивільний кодекс Української РСР, якщо строк на її прийняття закінчився до 01 січня 2004 року.

Статтею 524 ЦК УРСР встановлено, що спадкоємство здійснюється за законом або за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Частиною 1 ст. 529 ЦК УРСР визначено, що при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Відповідно до положень ст. 525, 526 ЦК УРСР часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця, а місцем її відкриття - останнє постійне місце проживання спадкодавця.

Статтею 548 ЦК УРСР визначено, що для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Для прийняття спадщини необхідне волевиявлення спадкоємця і здійснення ним певних дій.

Згідно з положеннями ст. ст. 549, 554ЦК УРСР визнавалося, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Вищевказані дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. В разі неприйняття спадщини спадкоємцем за законом або за заповітом або позбавлення спадкоємця права спадкування (ст. ст. 528 і 534 цього Кодексу) його частка переходить до спадкоємців за законом і розподіляється між ними в рівних частках.

Під фактичним вступом у володіння або управління спадковим майном, що підтверджує факт прийняття спадщини, маються на увазі різні дії спадкоємця по управлінню, розпорядженню і користуванню цим майном, підтриманню його в належному стані або сплату податків та інших платежів тощо.

Фактичний вступ у володіння частиною спадкового майна розглядається як прийняття всієї спадщини, з чого б вона не складалася і де б вона не знаходилась. Доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідної місцевої державної адміністрації чи органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом з ним; довідка державної податкової служби або страховика чи іншого органу про те, що спадкоємець після відкриття спадщини сплачував податки або страхові платежі по обов`язковому страхуванню; копія рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту прийняття спадщини; запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який підтверджує, що спадкоємець був постійно прописаний (зареєстрований) у спадковому будинку (квартирі); інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

Відповідно до п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.05.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» заява про встановлення факту прийняття спадщини та місця її відкриття може бути розглянута судом у порядку окремого провадження, якщо орган, який вчиняє нотаріальні дії, не вправі видати заявникові свідоцтво про право на спадщину через відсутність або недостатність документів, що необхідні для підтвердження в нотаріальному порядку факту вступу в управління або володіння спадковим майном.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи немайнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

З матеріалів справи слідує, що на день смерті спадкодавиці ОСОБА_2 і на даний час позивач був зареєстрований та проживає в будинку, що за адресою:АДРЕСА_1 , а тому після смерті матері він вступив в управління та володіння спадковим майном.Інші спадкоємці з заявами про прийняття спадщини до нотаріальної контори не зверталися, заповіти померлою не складалися, а тому вимоги позову про встановлення факту прийняття спадщини підлягають до задоволення.

Статтею 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» визначено, що право на земельну частку (пай) мають: колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку; громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом; громадяни та юридичні особи України, які відповідно до законодавства України набули право на земельну частку (пай). Право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Відповідно до статті 2 цього Закону основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Варто зазначити, що член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

При вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин ЗК України, Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям».

Відповідно до пункту 2 Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» право на частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишилися членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

За змістом статей 22, 23 ЗК України (в редакції 12.07.2000 року) особа набуває право на земельний пай за наявності трьох умов: перебування в членах КСП на час паювання; включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю; одержання КСП цього акта.

Відповідно до ч.1 ст.328 ЦК України, за якою право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає у день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження. За змістом статті 392 ЦК України, право власності на майно може бути визнано судом у випадку, коли це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує це право.

Згідно частини 1 статті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до частини 3 статті 12 та частини 1 статті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З огляду на вказане та враховуючи те, що померла ОСОБА_2 була включена в уточнені списки громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства «Кам`янобрідське», Кам`янобрідської сільської ради Житомирського (до перейменування - Коростишівського) району, Житомирської області, за № 18, які затверджені загальними зборами уповноважених членів КСП ««Кам`янобрідське» протокол №1 від 17.01.2000 року. Виданий їй сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЖТ №0292543, втрачений, а видача дублікта правовстановлюючого документу на померлу особу не врегульоване законодавчо.

Позивач є єдиним спадкоємицем своєї померлої матері, яка на момент своєї смерті мала право на отримання земельної частки (паю) при розпаюванні земель колективної власності КСП «Кам`янобрідське», інші спадкоємці з заявами до нотаріальної контори не звертались, у позивача відсутня можливість у нотаріальному порядку отримати свідоцтво про право на спадщину на майно (право на земельну частку (пай)), яке увійшло до складу спадщини після смерті матері, вимоги обґрунтовані та підтверджені належними і допустимим доказами, тому суд дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного вище і керуючись ст.ст. 12,13,81,258,259,263-265,268, 354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Встановити факт прийняття ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , спадщини, після смерті його матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) розміром 3,47 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї ділянки в натурі (на місцевості), із земель колишнього КСП «Кам`янобрідське», Кам`янобрідської сільської ради Житомирського (до перейменування - Коростишівського) району, Житомирської області, яке належало померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 на підставі сертифікату на право на земельну частку( пай) серії ЖТ №0292543.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП: НОМЕР_6 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Старосілецька територіальна громада у особі Старосілецької сільської ради, ЄДРПОУ: 04348705, місцезнаходження: вул. Центральна, 20-А, с. Старосільці, Житомирського району, Житомирської області.

Повне судове рішення складено 19.04.2024 року.

Суддя Роман ВАСИЛЕНКО

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119219468
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —935/4167/23

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні