Ухвала
від 23.05.2024 по справі 192/1170/23
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/1170/23

Провадження № 2/192/67/24

Ухвала

23 травня 2024 року

Солонянський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючої судді КовальчукН.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Сафонової Р.В.,

представника позивача за первісним позовом та відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 ,

представника відповідача та третьої особи за первісним позовом та позивача за зустрічним позовом адвоката Мулька А.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні у залі суду у смт Солоному Солонянського району Дніпропетровської області цивільну справу за позовом Солонянської селищної територіальної громади в особі Солонянської селищної ради до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Приватного підприємства«MAГ», про визнання спадщини відумерлою та визнання права власності на нерухоме майно та зустрічним позовом ОСОБА_2 до Солонянської селищної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

встановив:

У червні 2023 року Солонянська селищна територіальна громада в особі Солонянської селищної ради звернулась до суду з вказаним позовом, просить:

визнати спадщину спадкодавця ОСОБА_3 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 згідно актового запису про смерть від 15 вересня 2015 року № 886, що складається із земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,669 га, розташованої на території Солонянської селищної (колишньої Привільнянської сільської ради Дніпровського (колишнього Солонянського) району Дніпропетровської області, кадастровий номер земельної ділянки 122508600:01:038:0519 в межах та згідно з планом, визначеним державним актом на право приватної власності на землю ІІ-ДП №033470 від 24.12.2001, виданого на підставі рішення сесії Привільнянської сільської ради народних депутатів № 8 від 15.02.2001 та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 690 на ім`я ОСОБА_3 відумерлою;

визнати за Солонянською селищною територіальною громадою в особі Солонянської селищної ради право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,669 га, розташовану на території Солонянської селищної (колишньої Привільнянської сільської ради Дніпровського (колишнього Солонянського) району Дніпропетровської області, кадастровий номер земельної ділянки 122508600:01:038:0519 в межах та згідно з планом, визначеним державним актом на право приватної власності на землю ІІ-ДП № 033470 від 24.12.2001, виданого на підставі рішення сесії Привільнянської сільської ради народних депутатів № 8 від 15.02.2001 та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 690 на ім`я ОСОБА_3 .

25 вересня 2023 року відповідач у справі ОСОБА_2 подав зустрічну позовну заяву, у якій просить визначити йому додатковий строк у три місяці, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Солонянська селищна рада звернулась до суду із клопотаннями про витребування доказів, а саме просить:

витребувати з Дніпровського відділу державної Реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), що знаходиться за адресою: 49006, м. Дніпро, вул. Степана Бандери, 43-А, відомості про батьків та сестер або братів про шлюб, дітей, батьків, сестер або братів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 згідно з актовим записом про смерть від 15 вересня 2015 року № 886, та надати інформацію чи вносився до Державного реєстру актів цивільного стану громадян актовий запис про смерть зазначених осіб;

витребувати з Восьмої Дніпровської державної нотаріальної контори, що знаходиться за адресою: 49000, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 36, копію спадкової справи № 679/2015 відносно ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Обґрунтовуючи клопотання, представник позивача за первісним позовом посилається на те, що отримати таку інформацію самостійно позивач не має можливості, оскільки інформація про шлюб, дітей, батьків, сестер або братів ОСОБА_3 та інформація чи вносився до Державного реєстру актів цивільного стану громадян актовий запис про смерть зазначених осіб є конфіденційною та розголошенню не підлягає; інформація про спадкоємців та осіб, що прийняли спадщину після померлого є такою, що містить нотаріальну таємницю, доступ до якої також обмежено згідно із законодавством.

Представник ОСОБА_2 та ПП «Маг» також подав до суду клопотання про витребування доказів, просить:

витребувати у комунального закладу «Дніпропетровський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної Ради відомості про перебування у ньому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вказавши при цьому факт та період перебування;

витребувати у Восьмої Дніпровської державної нотаріальної контори (49000, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, пр. Яворницького Дмитра, 36, ел. пошта: 8dn.dnipro@gmail.com) матеріали нотаріальної спадкової справи відкритої, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Обґрунтовуючи клопотання, посилається на те, що отримати таку інформацію самостійно не має можливості.

Також представник ОСОБА_2 та ПП «Маг» заявив клопотання про виклик свідка, за змістом клопотання просить допитати в якості свідка ОСОБА_4 приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області, за змістом клопотання, свідок може повідомити суд про звернення ОСОБА_2 до неї із приводу повідомлення у районній газеті «Вперед» про вважання недійсним Державного акта, виданого на ім`я ОСОБА_3 (пай № 519) та надання нею консультації з цього приводу та довіреності представнику для ведення справ у нотаріальних органах та суді для оформлення спадкових справ після смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка здійснює діяльність у АДРЕСА_1 .

У підготовчому засіданні представники учасників справи клопотання підтримали, представник ОСОБА_2 та ПП «Маг» не заперечував проти задоволення клопотань Солонянської селищної ради, представник Солонянської селищної ради не заперечував проти клопотань представника ОСОБА_2 .

Вирішуючи клопотання учасників справи про витребування доказів, суд, враховуючи предмет позову, обставини, на які посилаються учасники справи, вважає, що докази, які вони просять витребувати, мають значення для повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, та оскільки вони не мають можливості самостійно надати їх суду, вважає за потрібне клопотання задовольнити.

Також з метою встановлення обставин справи суд задовольняє клопотання про допит свідка ОСОБА_4 .

Керуючись ст.ст. 84, 90, 197 ЦПК України,

постановив:

Клопотання учасників справи задовольнити.

Витребувати у Дніпровського відділу державної Реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (49006, м. Дніпро, вул. Степана Бандери, 43-А) відомості про батьків, сестер, братів, про шлюб, дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 згідно з актовим записом про смерть від 15 вересня 2015 року № 886, та інформацію, чи вносились до Державного реєстру актів цивільного стану громадян актові записи про смерть зазначених осіб.

Витребувати у Восьмої Дніпровської державної нотаріальної контори (49000, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 36) копію спадкової справи № 679/2015, відкритої після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Витребувати у Комунального закладу «Дніпропетровський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної Ради відомості про перебування у ньому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме про факт та період перебування.

Витребувані документи протягом п`яти днів з дня отримання копії цієї ухвали надати до Солонянського районного суду Дніпропетровської області (місцезнаходження: 52400, Дніпропетровська обл., Солонянський р-н, смт Солоне, вул. Строменко, 1-А).

У разі неможливості надати зазначені документи повідомити про це Солонянський районний суд Дніпропетровської області із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Викликати у судове засідання та допитати свідка ОСОБА_4 приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області.

Попередити свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Роз`яснити, що особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім`ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Н.В. Ковальчук

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119223936
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —192/1170/23

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні