Ухвала
від 23.05.2024 по справі 342/498/24
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/498/24

Провадження № 2/342/328/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2024 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого судді Федів Л.М.,

з участю секретаря судового засідання Матієк І.П.,

провівши відкрите підготовче засідання у залі суду міста Городенка у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Паньків Василь Дмитрович до ОСОБА_2 про виключення з актового запису про народження дитини даних про дитини,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 , житель АДРЕСА_1 , в інтересах якого діє адвокат Паньків Василь Дмитрович, звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 , жительки АДРЕСА_1 , в якому просить ухвалити судове рішення про виключення відомостей про батьківство ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за № 151, що записане в книзі реєстрації народжень 27.10.2023 року відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Городенківським Відділом ДРАЦС у Коломийському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та зобов`язати Городенківський Відділ ДРАЦС у Коломийському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції виключити відомості про ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 як батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за № 151, що записане в книзі реєстрації народжень 27.10.2023 відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Городенківським Відділом ДРАЦС у Коломийському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

04 квітня 2024 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі; справу постановлено розглядати за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 25 квітня 2024 р. о 13.30 год.

Призначене підготовче засідання 25 квітня 2024 року було відкладено на 10 год. 23 травня 2024 року, у зв`язку з неявкою учасників справи в підготовче засідання.

Учасники справи в підготовче засідання 23 травня 2024 року не з`явилися.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Паньків Василь Дмитрович разом із позовною заявою подав до суду клопотання, в яких просив, в порядку ст. 53 ЦПК України, залучити до розгляду даної цивільної справи в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Орган опіки та піклування в особі Служби у справах дітей Городенківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області (місцезнаходження: вул. Шевченка, 77 м. Городенка) та Городенківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місцезнаходження: вул. Шевченка, 46 м. Городенка).

23 травня 2024 року представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Паньків Василь Дмитрович до суду подав клопотання, в якому просив призначити у справі №342/498/24 судову молекулярно-генетичну експертизу, проведення якої доручити експертам Івано-Франківського Науково-Дослідного Експертно-Криміналістичного Центру МВС України, юридична адреса: вул.Національної Гвардії, 14, м.Івано-Франківськ, інд 76005, тел.0342705119, ел.адреса ivano-frankovsk@dndekc.gov.ua. На розгляд та вирішення фахівцям поставити такі питання: "Встановити чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 АДРЕСА_1 , біологічним батьком малолітнього ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , матір`ю якого є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що проживає по АДРЕСА_1 ?".

Відповідач ОСОБА_2 про дату, час та місце проведення підготовчого засідання була повідомлена належним чином, у встановленому законом порядку.

Передбачених ч.2 ст.198 ЦПК України підстав для відкладення підготовчого засідання судом не встановлено, судом прийнято рішення про проведення підготовчогозасідання за відсутності учасників справи. Згідно вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши клопотання, вивчивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Із позовної заяви вбачається, що представник позивача адвокат Паньків В.Д. просив ухвалити судове рішення про виключення відомостей про батьківство ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за № 151, що записане в книзі реєстрації народжень 27.10.2023 року відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Городенківським Відділом ДРАЦС у Коломийському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та зобов`язати Городенківський Відділ ДРАЦС у Коломийському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції виключити відомості про ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 як батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за № 151, що записане в книзі реєстрації народжень 27.10.2023 відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Городенківським Відділом ДРАЦС у Коломийському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Свідоцтво про народження ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , серія НОМЕР_1 , видане 27 жовтня 2023 року Городенківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, та складено відповідний актовий запис № 151 від 27.10.2023.

Крім того, як вбачається із копії повідомлення Городенківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції № 815/31.11.5.1-04 від 27.10.2023, 27.10.2023 року зареєстровано народження покинутої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис № 151 від 27.10.2023 року. Державна реєстрація народження проведена відповідно до статті 133 Сімейного кодексу України.

Згідно із частиною третьою ст. 51 Конституції України та ст. 5 Сімейного кодексу України сім`я, дитинство, материнство та батьківство охороняються державою. Держава створює умови для зміцнення сім`ї. Для цього в Україні сформована система державних органів, на які покладено обов`язок здійснювати правовий захист прав і законних інтересів дитини. Одним із таких органів, на який покладено функції захисту прав і законних інтересів дитини, є орган опіки та піклування.

Частиною 4 ст. 19 Сімейного кодексу України визначено перелік спорів в яких участь органів опіки та піклування в судовому засіданні є обов`язковою. Даний перелік не є вичерпним.

Документи, що посвідчують важливі факти життя особи, видаються відділами реєстрації актів цивільного стану. Згідно з Законом України "Про органи реєстрації актів громадянського стану" одним із завдань цих органів є внесення до актових записів необхідних змін, доповнень та виправлень. Відповідно до наведених законодавчих норм унесення змін, доповнень до актових записів цивільного стану при наявності достатніх підстав і при відсутності спору між заінтересованими особами провадиться органами реєстрації актів цивільного стану. За наявності спору між заінтересованими особами зміни в актових записах цивільного стану провадяться на підставі судового рішення.

Відповідно до ч.ч. 1, 3-5 ст.53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявахпро залученнятретіх осібі взаявах третіхосіб провступ усправу настороні позивачаабо відповідачазазначається,на якихпідставах третіхосіб належитьзалучити доучасті усправі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Приймаючи до уваги положення ст.53 ЦПК України, клопотання представника позивача про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, та беручи до уваги те, що представник позивача не зазначає на стороні позивача чи відповідача про залучення третіх осіб, суд вважає, що по даній справі, з метою повного, об`єктивного вирішення справи, слід залучити до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Орган опіки та піклування в особі служби у справах дітей Городенківської міської ради та Городенківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Що стосується клопотання про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи, то його слід вирішити в наступному підготовчому засіданні, оскільки його вирішення потребує виклику (думки) представників третіх осіб.

Згідно ч.6 ст.14 ЦПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Згідно абзацу першого частини 7 статті 14 ЦПК України особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Такимчином,копія даноїухвали,так іповістка провиклик упідготовче засідання,а такожматеріали позовноїзаяви здодатками повиннібути надані третімособам, якіне заявляютьсамостійних вимогщодо предметаспору, виключно через підсистему ЄСІТС «Електронний суд».

Відповідно до п.2 ч.2 ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що наявні підстави для відкладення підготовчого засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст. 19 Сімейного кодексу України, ст.ст. 14, 19, 53, 181, 189, 198, 223, 247, 258, 274, 260-261 ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Залучити до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача:

- Орган опіки та піклування в особі служби у справах дітей Городенківської міської ради (місцезнаходження: вул. Шевченка, 77 м. Городенка Коломийського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 44332095);

- Городенківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місцезнаходження: вул. Шевченка, 46 м. Городенка Коломийського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 20556923).

У зв`язкуз залученнямдоучасті всправі третіхосіб,підготовче засіданнявідкласти до 03 червня 2024 року, 09 год. 15 хв., яке провести в приміщенні Городенківського районного суду (зал судових засідань № 2), викликати учасників справи.

Повідомити третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, про їх право подати суду у строк до 03 червня 2024року письмові пояснення щодо позову, які повинні відповідати правилам, встановленим частинами третьою-шостою статті 178 ЦПК України.

Копію ухвалисуду разоміз судовоюповісткою направити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, через підсистему ЄСІТС «Електронний суд» разом із наданням доступу до матеріалів справи в електронній формі.

Інформацію щодо справи, яка розглядається, її учасники можуть отримати в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України, веб-адреса сторінки суду - https://court.gov.ua/sud0905/

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Федів Л. М.

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119223983
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —342/498/24

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні