Рішення
від 20.05.2024 по справі 700/579/23
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/579/23

Провадження № 2/698/60/24

РІШЕННЯ

(заочне)

Іменем України

20 травня 2024 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Баранова О.І.,

за участю секретаря Пугачовської Т.І.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника третьої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши в порядку загального позовного провадження в режимі відеконференції з Лисянським районним судом Черкаської області у відкритому судовому засіданні у залі суду в селищі Катеринопіль цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області до ОСОБА_3 , третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору Служба у справах дітей Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, про стягнення аліментів на утримання дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Лисянської селищної ради звернувся до суду із вказаним вище позовом. На обґрунтування позовних вимог зазначено, що позивачем розглянуто питання про доцільність позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо народженої нею дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та стягнення аліментів на утримання дитини.

Представник позивача вказує, що відповідач ОСОБА_3 після народження дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відмовилася кормити дитину та забирати дитину з пологового відділення Лисянської ЦРЛ. Батьком дитини, відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України записаний ОСОБА_5

Дитині ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, згідно розпорядження Лисянської районної державної адміністрації від 13.12.2010 року № 382 та взято на первинний облік наказом служби у справах дітей Лисянської районної державної адміністрації від 13.12.2010 року № 41.

Мати - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підписала заяву, засвідчену приватним нотаріусом Ватутінського міського нотаріального округу Побіянською Н.Б., серія ВРД № 688818 від 05.02.2011 року про згоду на усиновлення народженої нею дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та присвоєння дитині прізвища та по-батькові усиновителя.

Рішенням виконавчого комітету Лисянської селищної ради від 07.03.2023 року № 63, враховуючи висновок Комісії з захисту прав дитини від 06.02.2023 року № 3, малолітнього ОСОБА_4 зараховано до КЗ «Корсунь-Шевченківський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр «Надія» Черкаської обласної ради на повне державне утримання на 2022-2023 навчальний рік.

З метою подальшого влаштування дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до сімейних форм виховання необхідне судове рішення про позбавлення батьківських прав матері дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно народженої нею дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та стягнення з відповідача аліментів на утримання дитини, що і було підставою для звернення до суду із даним позовом.

Ухвалою Лисянського районного суду Черкаської області від 11.07.2023 року цивільну справу №700/579/23 передано за підсудністю до Катеринопільського районного суду Черкаської області.

Ухвалою Катеринопільського районного суду Черкаської області від 11.09.2023 року цивільну справу №700/579/23 прийнято до провадження та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

16.11.2023 року цивільну справу №700/579/23 призначено до судового розгляду.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні зазначила, що оскільки вимога про позбавлення відповідача батьківських прав не зазначена у позовній заяві, а збільшення позовних вимог на стадії судового розгляду не передбачено, сторона позивача підтримує позов в частині стягнення аліментів з відповідача, проти винесення заочного рішення не заперечувала.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Служби у справах дітей Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області Гезей С.Г. позовні вимоги підтримала, проти винесення заочного рішення не заперечувала.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, причини своєї неявки суду не повідомила, відзиву на позовну заяву не надала. Повідомлення відповідачу про розгляд справи здійснювалось судом шляхом направлення ухвал про відкриття провадження у справі, призначення до судового розгляду по суті, позовної заяви та доданих до неї документів за адресою реєстрації, та розміщення оголошення на сайті суду.

За таких обставин, з урахуванням положеньстатті 280 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності відповідача та ухвалити заочне рішення.

Суд, дослідивши матеріали справи і оцінивши наявні в ній докази, дійшов наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відомості про батька записані згідно ч. 1ст. 135 СК України, що підтверджується копією свідоцтва про народження та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1ст. 135 СК України(а.с. 6, 12).

Згідно з відомостями, що містяться у Акті про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я або яку відмовилися забирати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину від 06.12.2010 року, матір ОСОБА_3 після народження дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відмовилася кормити дитину та забирати дитину з пологового відділення Лисянської ЦРЛ (а.с. 7).

З розпорядження Лисянської районної державної адміністрації від 13.12.2010 року № 382 вбачається, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування та взято на первинний облік наказом служби у справах дітей Лисянської районної державної адміністрації від 13.12.2010 року № 41 (а.с. 9).

Відповідно до заяви, засвідченої приватним нотаріусом Ватутінського міського нотаріального округу Побіянською Н.Б., серія ВРД № 688818 від 05.02.2011 року, ОСОБА_3 надано згоду на усиновлення народженої нею дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та присвоєння дитині прізвища та по-батькові усиновителя (а.с. 15).

Згідно рішення виконавчого комітету Лисянської селищної ради від 07.03.2023 року № 63, малолітнього ОСОБА_4 зараховано до КЗ «Корсунь-Шевченківський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр «Надія» Черкаської обласної ради на повне державне утримання на 2022-2023 навчальний рік (а.с. 17).

Згідно висновку Органу опіки та піклування виконавчого комітету Лисянської селищної ради (затверджений рішенням виконкому Лисянської селищної ради від 15.06.2023 року № 146), останній вважає за доцільне позбавити батьківських прав гр. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо народженої нею дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та стягнення аліментів на утримання дитини (а.с. 32-33).

У зв`язку з тим, що відповідач ОСОБА_3 самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків щодо утримання своєї малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не надає йому матеріальної допомоги, не цікавиться станом здоров`я, суд вважає, що вона ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини і таким відношенням до неї порушує її права та інтереси.

Будь-яких доказів на підтвердження обставин, які перешкоджали б відповідачу у виконанні нею своїх обов`язків по відношенню до дитини, суду не надано.

Вирішуючи питання про стягнення з відповідача аліментів на утримання дитини суд зазначає таке.

Згідност. 8 Закону України "Про охорону дитинства"кожна дитина має право на рівень життя, достатній для фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Статтею 180 СК Українипередбачено, що батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Частиною 3ст. 181 СК Українипередбачено, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідност. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів, суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини і відповідача, інші обставини що мають істотне значення.

Частиною 2ст. 182 СК Українипередбачено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Беручи до уваги викладене, суд вважає, що з відповідача необхідно стягнути аліменти на утримання дитини в розмірі частини з усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, до досягнення дитиною повноліття, але не менше п`ятдесяти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Саме такий розмір аліментів буде розумним, достатнім і відповідатиме інтересам дитини.

Відповідност. 191 СК Україниаліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Таким чином, оцінивши докази по справі, суд приходить до висновку, що в ході розгляду справи встановлено беззаперечні докази повного відсторонення відповідача ОСОБА_3 від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню та утриманню дитини, та, враховуючи те, що питання про позбавлення відповідача батьківських прав не є предметом розгляду даної справи, суд ухвалює рішення на підставі заявлених вимог, а саме про стягнення з ОСОБА_3 , аліментів на користь осіб або установ, в яких буде утримуватись дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі частки всіх видів доходу, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, кожного місяця з дня подачі заяви до суду, тобто з 22.06.2023 року і до повноліття дитини.

Разом з тим, суд зазначає, що своє конституційне право на судовий захист позивач може реалізувати шляхом звернення із позовною заявою про позбавлення відповідача батьківських прав шляхом пред`явлення окремого позову в загальному порядку.

Відповідно дост. 141 ЦПК Україниу зв`язку із задоволенням позову, оскільки позивач був звільнений від сплати судового збору, необхідно стягнути з відповідача на користь держави судовий збір у розмірі 1211,20 грн.

На підставі ст.ст. 180, 181, 182, 183 СК України, керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 141, 258, 259, 264, 265, 274-280, 354, 430 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), аліменти на користь осіб або установ, в яких буде утримуватись дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі частки всіх видів доходу, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, кожного місяця з дня подачі заяви до суду, тобто з 22.06.2023 року і до повноліття дитини.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь держави судовий збір в розмірі 1211 грн. 20 коп., від сплати якого позивача було звільнено згідно п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

Рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку безпосередньо до Черкаського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено 23 травня 2024 року.

Головуючий Баранов О.І.

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119231748
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —700/579/23

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні