Ухвала
від 21.05.2024 по справі 712/139/24
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

712/139/24

1-кс/712/143/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про залишення заяви без руху

21 травня 2024 року Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого судді Борєйко О.М.

присяжних Бурлака Н.М., Гапоненко Є.В.

за участю секретаря судового засідання Чорнуцької І.Ю.

представника заявника ОСОБА_1

розглянувши в судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Черкаської міської ради, ОСОБА_3 , про продовження строку дії рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 20 квітня 2022 року,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до Соснівського районного суду м. Черкаси з вказаною заявою.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 29 квітня 2024 року відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження та призначено судове засідання;

залучено до участі у справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа орган опіки та піклування Виконавчого комітету Черкаської міської ради, про продовження строку дії рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 20 квітня 2022 року, в якості заінтересованої особи - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Заяви подані в порядку окремого провадження повинні відповідати загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, які встановлені статтями 175, 177 ЦПК України.

Судом після відкриття провадження у справі встановлено, що позовна заява не відповідає вимогам ст. 300 ЦПК України.

Відповідно до ч. 8 ст. 300 ЦПК України, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною заявник звертається до суду з клопотанням, яке повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Всупереч зазначеної норми закону заявником подано до суду заяву про продовження строку дії рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 20 квітня 2022 року, а не клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

До заяви заявником не додано висновку судово-психіатричної експертизи на підтвердження продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого ОСОБА_3 продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ч. 3 ст. 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 3 ст. 297 ЦПК України).

Таким чином, відповідно до вищезазначених норм ЦПК України, заявник може звернутися до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною з висновком судово-психіатричної експертизи на підтвердження продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого ОСОБА_3 продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, або з позовною заявою про визнання особи недієздатною, разом з клопотанням про призначення судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до ч. ч. 11, 12, 13 ст. 187 ЦПК України суддя, встановивши після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

За таких обставин заяву необхідно залишити без руху та надати заявнику строк для усунення вказаних недоліків заяви.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 76-81, 83, 89, 95, 175, 177, 185, 187, 260, 261, 293, 294, 296, 297, 300, 353 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Черкаської міської ради, ОСОБА_3 , про продовження строку дії рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 20 квітня 2022 року, - залишити без руху.

Надати заявнику десятиденний строк для усунення недоліків, який відраховується з дня отримання заявником копії ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити заявнику, що разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява буде залишена без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Суддя О.М. Борєйко

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119236570
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —712/139/24

Рішення від 30.08.2024

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні