Рішення
від 20.05.2024 по справі 449/1100/23
ПЕРЕМИШЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 449/1100/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

"20" травня 2024 р. м.Перемишляни

Перемишлянський районний суд Львівської області в складі:

судді: Гуняк О.Я.,

за участі секретаря судових засідань: Тивонюк С.Р.,

позивача: ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Перемишляни цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Перемишлянської міської ради про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом в якому просить: стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на його користь аліменти на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у твердій фіксованій сумі3000гривень, щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подання заяви та до досягнення дитиною повноліття та позбавити ОСОБА_2 , батьківських прав, щодо її неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтуванняпозову покликаєтьсяна те,що ОСОБА_1 , перебував у шлюбі з відповідачкою, ОСОБА_2 , з 11.06.2005року по 28.10.2019рік. Зазначає, що відповідачка є матір?ю їхнього неповнолітнього сина - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Стверджує, що після розірвання шлюбу син - ОСОБА_3 залишився проживати разом із ним і перебуває на повному його утриманні, а донька живе у своєї бабусі, матері його колишньої дружини. Зауважує, що Весь цей час відповідачка не займалася вихованням сина, ніколи не телефонує йому, не провідує, не цікавиться здоров?ям, не проводить з ним свій вільний час, фактично обмежила його в материнській турботі, любові й піклуванні. Наголошує, що відповідачка матеріальної допомоги на утримання та розвиток дитини за чотири роки жодного разу не надавала. Зазначає, що їхній син навчається у шостому класі і за весь період навчання мати жодного разу не поцікавилася синовими успіхами, тобто він одноосібно займається його вихованням та матеріальним забезпеченням. Звертає увагу, що відповідачка не має інших утриманців та має можливість працювати і наскільки йому відомо, перебуває на роботі за кордоном, а отже може сплачувати аліменти у вказаному розмірі.

В судовому засіданні позивач заяву підтримав та просив таку задовольнити з підстав зазначених у ній. Додатково зазначив, що дружина проживала з ними в Самбірському районі до жовтня 2018 р. Після розлучення, він забрав сина і поїхав в с.Ганачівка. З жовтня 2018 року, мама не спілкується із сином та не знає як він виглядає.

Відповідачка в судове засідання не з`явилася, хоч про дату, час та місце проведення судового засіданняповідомляласяналежним чином, про що свідчить рекомендовані повідомлення про вручення поштового відправлення.

Згідно ч.11 ст.128 ЦПК України, відповідачка також викликалася в суд через оголошення на офіційному веб-порталі «Судової влади України». Згідно інформації, опублікованої на офіційному веб-порталі «Судова влада України» в розділі «Оголошення про виклик до суду», відповідачка була повідомлена про місце, дату та час розгляду справи, але у судове засідання так і не з`явилася, тому, зі згоди позивача, на підставі ст. 280 ЦПК України проведено заочний розгляд справи на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши обставини справи, заслухавши пояснення позивача, свідків, оцінивши в сукупності досліджені докази, вирішую спір в межах заявлених позовних вимог, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Рішенням Перемишлянського районного суду Львівської області від 26.09.2019 р., позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу задоволено та розірвано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Згідно акту обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_1 від 05.06.2023 року, складеного старостою Станимирського старостинського округу Пермишлянської міської ради, було встановлено, що ОСОБА_5 розлучений, з дружиною не проживає і після розлучення займається вихованням неповнолітнього сина ОСОБА_4 , учня Ганачівської ЗОШ І-ІІ ст. Мати неповнолітнього сина в селі Ганачівка не проживає, не зареєстрована і вихованням дитини не займається. Батько ОСОБА_1 сам займається вихованням і навчанням неповнолітнього сина і забезпечує нормальний фізичний, духовний та моральний розвиток дитини.

Відповідно до довідки виданої старостою Станимирського старостинського округу Пермишлянської міської ради від 05.06.2023 р. №331/22-12, така видана ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , про те, що він зареєстрований в АДРЕСА_1 . Склад сім`ї становлять: заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , син (проживає без реєстрації) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 07.08.2012 року, батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Відповідно до довідки Ганачівського закладу загальної середньої освіти 1-11 ступенів Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області від 05.06.2023 р. №10, син ОСОБА_1 ОСОБА_4 , дійсно закінчив п`ятий клас Ганачівського ЗЗСО 1-11 ст.

Згідно характеристики здобувача освіти 6 класу Ганачівського ЗЗСО 1-11 ст. Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області ОСОБА_4 , виданої директором закладу та класним керівником, ОСОБА_4 проживає у с. Ганачівка з батьком ОСОБА_1 . У Ганачівському ЗЗСО І-ІІ ст. навчається з2019року по даний час. ОСОБА_3 виховується у неповній сім?ї. Батько регулярно спілкується з класним керівником, хвилюється за його навчання та поведінку в закладі освіти. Бере участь у класних батьківських зборах. Дбає про належну підготовку сина до освітнього процесу. Мама не бере жодної участі як у навчанні, так і у та вихованні сина. За час навчання ОСОБА_3 жодного разу не відвідувала закладу, не спілкувалася з вчителями, класним керівникам, директором, не поцікавилася освітнім процесом дитини. ОСОБА_4 закінчив 5 клас Ганачівського ЗЗСО І-ІІ ст. Учень добре товаришує з однокласниками, є веселим, позитивним юнаком. Конфліктів з однокласниками та вчителями закладу не мав. Учень старається брати участь у загальношкільних заходах та заходах класу. У класному колективі добросовісно виконує покладені на нього обов`язки. ОСОБА_3 - вихований, доброзичливий. Як і всі сучасні підлітки, учень не має стійких інтересів. Спілкується з друзями, однокласниками, проте, стійкого інтересу до якоїсь конкретної справи не має. Тип темпераменту - змішаний. Як і інші підлітки, має нестійкий настрій, проте у спілкуванні та поведінці переважають позитивні риси.

Відповідно до Висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Свідок ОСОБА_6 , яка являється директором Ганачівського закладу загальної середньої освіти 1-11 ступенів Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області, пояснила, що ОСОБА_4 , прийшов до школи у 2018 році і був несоціалізоваийа, не контактував з дітьми, бив дітей. Зазначила, що зараз дитина змінилася та є товариською, вихованою, школу не пропускає, а батько в свою чергу цікавиться та займається дитиною, не пропускає збори, що вона не може сказати щодо мами. Наголошує, що маму вони не бачили жодного разу і така не приїжджала, не цікавиться і не телефонує. Стверджує, що дитина знаходиться в позитивній родині. Вважає, що дитина повина бути із батьком, бо це є його родиною.

Свідок ОСОБА_7 , староста Станимирського округу повідомив, що батько - ОСОБА_1 , проживає в селі Ганачівка. Зазначив, що ОСОБА_1 одружився в Самбірський район, однак повернувся у с.Ганачівка в 2018 році. Стверджує, що вони обстежували умови проживання та були у школі. Наголошує, що зауважень не має. Звертає увагу, що батько сам виховує сина, а баба та дідо йому допомагають. Зауважує, що маму жодного разу не бачив і йому нічого невідомо про таку. Батько працює, претензій до нього не мають.

Свідок ОСОБА_8 , сусід ОСОБА_1 , повідомив, що бачить, як бабця проводжає онука на автобус в школу. Зазначив, що дитина декілька років проживає з татом, бабою і дідом, які займаються її вихованням, однак маму він жодного разу не бачив. Зауважує, що батько працює, їздить до Львова на роботу, а по суботах допомагає в господарстві.

Конвенцією ООН про права дитини передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини (частина 1 статті 3 Конвенції ООН).

Відповідно до ст.18 Конвенції про права дитини, батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Згідно зі ст. 51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Згідно п. 2 ч. 1 ст.164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до п.16 Постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» від 30.03.2007р. № 3, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про охорону дитинства" сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом із батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Право дитини на отримання належного сімейного виховання виникає у неї від народження.

Згідно зі ст. 12 Закону України "Про охорону дитинства" батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до ст.150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дітей, їх фізичний, духовний та моральний розвиток; поважати дитину; забезпечувати здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Статтею 152 Сімейного кодексу України закріплено право дитини на належне батьківське виховання.

Згідно ч. 1 ст.164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Як випливає зі змісту положень принципу 6 Декларації прав дитини проголошеної Генеральною Асамблеєю ООН від 20.11.1959р. - дитина для повного і гармонізаційного розвитку її особи потребує любові і розуміння, вона повинна, зростати під опікою і відповідальністю своїх батьків, в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості. Малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, бути розлучена зі своєю матір`ю.

Судом встановлено, що відповідачка не цікавиться розвитком та інтересами дитини, не піклується про його здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток.

Виходячи з вищевикладеного, аналізуючи зібрані по справі докази, суд приходить до переконання, що впродовж тривалого часу, відповідачка не займається вихованням та доглядом свого неповнолітнього сина - ОСОБА_4 , тобто фактично ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню такого. Неповнолітня дитина, позбавлена належного батьківського піклування з боку матері, яка на даний час не бажає забезпечити повне і всебічне виховання дитини та підтримати на належному рівні стан її здоров`я й життєдіяльності, тому суд приходить до висновку про необхідність задоволення вимог позивача, які є доцільним та відповідатиме найвищим інтересам дитини.

Окрім цього, слід наголосити, що відповідно до вимог частини третьої статті 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

З огляду на вказані положення матеріального права, суд вважає за доцільне та достатнім стягувати з відповідачки аліменти на утримання дитини - ОСОБА_4 , у твердій грошовій сумі, у розмірі -3000гривень, щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред`явлення позову і до досягнення дитиною повноліття, що відповідає вимогам статей 182, 183, 191 СК України.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

У відповідності до ст. 141 ЦПК України з відповідача слід стягнути судовий збір.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 76,77, 259, 263, 264, 265, 268,272,273, 280-282 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , батьківських прав, щодо її неповнолітнього сина - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 , аліменти на утримання неповнолітнього сина- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у твердій грошовій сумі, у розмірі -3000гривень, щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з 08.09.2023 р. та до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі 1073(однатисяча сімдесяттри)гривні 60копійок судовогозбору.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 1073(однатисяча сімдесяттри)гривні 60копійок судовогозбору.

Допустити негайне виконання судового рішення в межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі протягом 30 днів з дня його проголошення апеляційної скарги.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 ;

Відповідач:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаюча за адресою: с.Гординя, Самбірчького району Львівської області.

Третя особа:

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Перемишлянської міської ради, код ЄДРПОУ 04056173, місце знаходження вул. Привокзальна, 3а, м.Перемишляни, Львівського району Львівської області.

Суддя Гуняк О.Я.

СудПеремишлянський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119237431
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —449/1100/23

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні