Рішення
від 21.05.2024 по справі 400/11610/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 травня 2024 р. № 400/11610/23 м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Величка А.В., розглянув у порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу

за позовомГоловного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, вул. Морехідна, 1, м. Миколаїв, 54008, до відповідачаТовариства з обмеженою відповідальністю "Метаком Укр", вул. Океанівська, 56А, кв. 53, м. Миколаїв, Миколаївська обл., Миколаївський р-н, 54052, простягнення 21 993,66 грн,ВСТАНОВИВ:

До Миколаївського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (надалі - позивач) до товариства з обмеженою відповідальністю "Метаком Укр" (надалі - відповідач) з позовними вимогами про стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю «Метаком Укр» на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах за Списком № 1 за період з 01.06.2023 по 31.08.2023 у сумі 21993,66 грн.

Ухвалою суду від 20.09.2023 року, судом на підставі положень ч.1 ст.169 КАС України позовну заяву залишено без руху, та позивачу наданий десятиденний строк з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків позовної заяви.

27.09.2023 року через канцелярію суду від позивача до суду надійшла заява щодо усунення недоліків позовної заяви із зазначенням причини неповідомлення номеру засобу зв`язку відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю "Метаком Укр" та адреси електронної пошти відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю "Метаком Укр".

Ухвалою від 02.10.2023 року Миколаївський окружний адміністративний суд відкрив провадження у справі № 400/11610/23 та ухвалив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) відповідно до ст. 262 КАС України.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач не сплачує фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, чим порушує вимоги п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування". Так, за період червень 2023 - серпень 2023 року відповідачем не відшкодовано суми витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, в результаті чого відповідач має заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за на пільгових умовах у сумі 21993,66 грн. В добровільному порядку заборгованість відповідачем погашена не була, у зв`язку із чим позивач звернувся до суду.

Відповідач своїм правом не скористався, відзив на позов не надав.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Відповідач - ТОВ "Метаком Укр" перебуває на обліку, як платник внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Миколаївській області.

Відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах регулюються ч. 2 та ч. 13 п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV від 09.07.2003 року, розділом 6 "Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663.

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" № 1058 від 09.07.2003 року (надалі - Закон), пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, професій, посад і показників, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах" від 16.01.2003 року № 36, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.

Для запровадження пенсійного забезпечення особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються відповідно до пунктів "а" та "б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". В разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", розміри пенсій визначаються відповідне до ст. 27 та з урахуванням ст. 28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Згідно з п. 6.8. «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663 (надалі - Інструкція № 21-1), підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Відповідно до п. 6.4. розділу 6 Інструкції № 21-1, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно з абзацом 4 ч. 1 ст. 2 Закону "Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 ст. 1 цього Закону, об`єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах відповідно до п.п. "а" та "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону України "Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування" на обов`язкове державне пенсійне страхування встановлюються ставки збору в таких розмірах: для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 ст. 1 цього Закону: 100% від об`єкта оподаткування, визначеного абзацом 4 п. 1 ст. 2 цього Закону.

Згідно п.6, п. 6.2. Інструкції, якщо пенсія призначена із взаємним зарахуванням періодів роботи, передбачених статтями 13, 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення", які дали право на цю пільгову пенсію, то відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку цих пенсій здійснюється тими підприємствами, на яких цей стаж було вироблено, у розмірах, передбачених частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Таким чином, витрати на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. Частка плати підприємства розраховується згідно застрахованого пільгового стажу при призначенні пенсії.

Пунктом «б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-XII від 05.11.1991 року встановлено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Таким чином, ТОВ "Метаком Укр" повинно відшкодовувати виплачені пенсії з урахуванням поштового збору на кожного пенсіонера до досягнення ним пенсійного віку.

Відповідно до п. 6.5 Інструкції, повідомлення складається на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються за попередній рік до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Додаткові пенсії, доплати, надбавки та підвищення, призначені відповідно до законодавства України, не включаються до розміру фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що підлягають відшкодуванню.

Згідно п. 6 пп. 10. Інструкції, про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена Постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. №21-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України від 16 січня 2004 р. за №64/8663 у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними в пункті 6.4. Інструкції №21-1 для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

З матеріалів справи вбачається, що працівникам ТОВ "Метаком Укр" ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , робота яких була пов`язана на цьому підприємстві зі шкідливими та важкими умовами праці - на посадах, визначених Списком № 1 виробництв, професій, посад і показників, призначена та виплачується пенсія на підставі виданих вказаним підприємством довідок, що уточнюють особливий характер роботи: ОСОБА_1 - від 26.05.2016 № 30; ОСОБА_2 - від 16.03.2010 № 4; ОСОБА_3 - від 20.04.2020 № 1., органом Пенсійного фону України була призначена та виплачується пенсія за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів б- з ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення, який передбачає, що право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, із них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, жінки після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, із них не менше 10 років на зазначених роботах.

Згідно отриманих повідомлень про суму відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій призначених за на пільгових умовах , виплачених пенсіонерам, які працювали у ТОВ "Метаком Укр", а саме, останній повинен відшкодувати заборгованість на загальну суму 21993,66 грн. за період червень 2023 - серпень 2023 року.

Прикінцеві Положення Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" не передбачають будь-яких норм щодо звільнення від сплати збору на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування у вигляді покриття витрат на виплату і доставку пенсій на пільгових умовах.

На теперішній час заборгованість в розмірі 21993,66 грн. відповідачем не сплачено.

Несвоєчасне погашення боргу до Пенсійного фонду призводить до порушення Конституційних прав громадян, несвоєчасної виплати пенсії та завдає суттєву шкоду інтересам держави.

Згідно ч.1 ст.90 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Таким чином, виходячи з того, що відповідач не надав підтверджень сплати суми боргу та підстав які звільняють його від обов`язку щодо компенсації фактично понесених позивачем витрат, суд доходить висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі та стягнення з відповідача на користь позивача суми боргу по витратах на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах в розмірі 21993,66 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Матеріали справи не містять доказів понесення Головним управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївській області судових витрат, пов`язаних із залученням свідків та проведенням експертиз.

Отже, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 77, 78, 139, 159, 162, 241, 243, 244, 245, 246, 250, 260-263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (вул. Морехідна, 1, м. Миколаїв, 54008, ідентифікаційний код 13844159) до товариства з обмеженою відповідальністю "Метаком Укр" (вул. Океанівська, 56А, кв. 53, м. Миколаїв, Миколаївська обл., Миколаївський р-н, 54052, ідентифікаційний код 32004252) про стягнення заборгованості у сумі 21993,66 грн за період 01.06.2023 по 31.08.2023 року - задовольнити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Метаком Укр" (вул. Океанівська, 56А, кв. 53, м. Миколаїв, Миколаївська обл., Миколаївський р-н, 54052, ідентифікаційний код 32004252) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій призначених за на пільгових умовах у сумі 21993,66 грн за період 01.06.2023 по 31.08.2023.

3. Апеляційна скарга може бути подана до П`ятого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя А.В. Величко

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119241341
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Судовий реєстр по справі —400/11610/23

Рішення від 21.05.2024

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Величко А.В.

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Величко А.В.

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Величко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні