Ухвала
від 20.05.2024 по справі 917/41/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, місто Львів, вулиця Личаківська, 128

УХВАЛА

20.05.2024Справа № 917/41/24

Господарський суд Львівської області у складі головуючої судді Зоряни ГОРЕЦЬКОЇ, при секретарі Марті ПРИШЛЯК, у справі

за позовом: Полтавської окружної прокуратури Полтавської області,

в інтересах держави в особі позивача 1: Щербанівської сільської ради Полтавського району, Полтавської області,

позивача 2: Відділу освіти Щербанівської сільської ради, Полтавського району, Полтавської області,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Кастум»,

третя особа 1 яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача 1: Північно - східний офіс Держаудитслужби

третя особа 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача 1: Комунальний заклад "Розсошенська гімназія Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області"

про визнання недійсними додаткових угод та стягнення коштів,

представники сторін:

прокурор: Букаловська Л.Є.;

позивач: не з?явився;

відповідача: не з?явився;

третя особа 1: Корецька М.О.;

третя особа 2: Яловець Є.О.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Львівської області перебуває справа №917/41/24 за позовом Полтавської окружної прокуратури Полтавської області в інтересах держави в особі позивача 1: Щербанівської сільської ради Полтавського району, Полтавської області, Відділу освіти Щербанівської сільської ради, Полтавського району, Полтавської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Кастум», третя особа 1 яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача 1: Північно - східний офіс Держаудитслужби, третя особа 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача 1: Комунальний заклад "Розсошенська гімназія Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області" про визнання недійсними додаткових угод та стягнення коштів.

Ухвалою суду від 04.03.2024 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Рух справи відображено у відповідних ухвалах суду.

Представником прокуратури через канцелярію суду подано клопотання вх. №1362/24 від 08.04.2024 про залучення співвідповідача - Комунальний заклад "Розсошенська гімназія Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

Розглянувши вказане клопотання суд приходить до висновку, що таке підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з положеннями ст. 45 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Відповідно до ч. 1 ст. 48 ГПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

За таких обставин, з огляду на викладене вище у сукупності, приймаючи до уваги предмет та підстави позовних вимог, а також перелік обставин, що входять до предмету доказування по справі, з огляду на приписи ст. 48 ГПК України, суд дійшов висновку щодо обґрунтованості та наявності підстав для залучення до участі у справі в якості співвідповідача Комунальний заклад "Розсошенська гімназія Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області", одночасно змінивши його процесуальний статус, адже ухвалою суду від 04.03.2024 Комунальний заклад "Розсошенська гімназія Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

Крім того, суд звертає увагу, що згідно зі вимогами ст. 48 ГПК України, у зв`язку із заміною неналежного відповідача, залученням співвідповідача такі особи мають право подати клопотання про розгляд справи спочатку не пізніше двох днів з дня вручення їм відповідної ухвали. Якщо таке клопотання не буде подане у вказаний строк, суд продовжує розгляд справи.

Частиною 2 ст. 183 ГПК України, визначені підстави для відкладення підготовчого судового засідання. Так, за змістом зазначеної статті, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, зокрема залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Європейський суд з прав людини щодо критеріїв оцінки розумності строку розгляду справи визначився, що строк розгляду має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку розумності строку розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід вважати строк, який необхідний для вирішення справи відповідно до вимог матеріального та процесуального законів.

Європейський суд щодо тлумачення положення "розумний строк" в рішенні у справі Броуган (Brogan) та інші проти Сполученого Королівства роз`яснив, що строк, який можна визначити розумним, не може бути однаковим для всіх справ, і було б неприродно встановлювати один строк в конкретному цифровому виразі для усіх випадків. Таким чином, у кожній справі виникає проблема оцінки розумності строку, яка залежить від певних обставин.

Враховуючи вищевикладене, у зв`язку із задоволенням клопотанням позивача про залучення до участі у справі співвідповідача, з метою надання сторонам можливості реалізувати принцип змагальності, рівності всіх учасників процесу перед законом та судом, забезпечення участі представників у судовому засіданні та надання додаткових доказів в обґрунтування заявлених вимог та заперечень, а також з метою всебічного, повного і об`єктивного розгляду в судовому процесі всіх обставин справи, оцінки та дослідження доказів, суд прийшов до висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання у справі.

Керуючись ст.ст. 2, 45, 48, 177, 182, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Задоволити клопотання представника прокуратури вх.№1362/24 від 08.04.2024.

2. Залучити до участі у справі в якості відповідача Комунальний заклад "Розсошенська гімназія Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області".

3. Зобов`язати позивача надіслати на адресу відповідача - Комунального закладу "Розсошенська гімназія Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області" позовну заяву з додатками, зазначивши при цьому вимоги до нового відповідача, докази такого направлення представити суду.

4. Зобов?язати відповідача - Комунальний заклад "Розсошенська гімназія Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області" в строк до 18.12.2023 надіслати на адресу суду та решти учасників процесу відзив на позовну заяву. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

5. Відкласти підготовче засідання у даній справі на 10.06.2024 об 11:30 год.

6. Сторонам забезпечити явку учасників процесу.

7. Підготовче засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Львівської області, за адресою м. Львів, вул. Личаківська, 128.

Ухвала набирає законної сили відповідно до норм чинного ГПК України.

Суддя Горецька З.В.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119248695
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Визнання договорів (правочинів) недійсними купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —917/41/24

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З.В.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні