Рішення
від 22.05.2024 по справі 723/1932/24
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 723/1932/24

Провадження № 2-о/723/2618/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2024 року м.Сторожинець

Сторожинецький районний суд

Чернівецької області в складі:

головуючого судді Бужори В.Т.,

за участю секретаря Чікал І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 заінтересована особа Сторожинецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькому районі Чернівецької області про встановлення факту смерті, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернулась до Сторожинецького районного суду із заявою про встановлення факту смерті, посилаючись на те, що вона являється дружиною ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 . ЇЇ чоловік загинув причинок смерті стало хронічною недостатністю, ішемічна хвороба серця. Отримати свідоцтво про смерть заявник не може оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій відсутня можливіть отримати медичний документ. Заявниця просила суд встановити факт смерті її чоловіка ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті: держава Україна, Запорізька область селище Кам`янка.

Заявниця та представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явилися. Повідомлялися про судове засідання.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши матеріали цивільної справи, вважає за необхідне задоволити заяву за наведених у ній підстав, які суд вважає доведеними, через те, що вони у повному обсязі підтверджуються доданими доказами, які були досліджені судом у судовому засіданні.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд вправі встановити факт смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Згідно частини 1 статті 317 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Згідно ч.1 ст 17 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; або рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Форма та порядок видачі документа про смерть, на підставі яких здійснюється державна реєстрація смерті, встановлена Наказом Міністерства охорони здоров`я України "Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті" від 08.08.2006 року №545.

Відповідно до положень наказу, підставами для державної реєстрації смерті є: а) лікарське свідоцтво про смерть, форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024; б) фельдшерська довідка про смерть, форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545,зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за №1150/13024; в) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть; г) рішення суду про оголошення особи померлою; ґ) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час; д) повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням не судових та судових органів; е) повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятора, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.

Судом встановлено, що заявниця є дружиною ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію шлюбу від 14 серпня 1982 року(а.с.12).

Причоною смерті стало хронічна серцева недостатність, ішемічна хвороба серця, що підтверджується фотокопією медичного свідоцтва № НОМЕР_1 від 25.04.2024 року, та фото місцем поховання ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Селеще Кам`янка знаходиться у Пологівському районі Запорізької області, який внесено до наказу Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022 рокуяк територію, яка перебуває під окупацією російськоїфедерації х 03.03.2022 року.

З урахуванням викладеного, а також з огляду на необхідність встановлення юридичного факту для оформлення заявницею актового запису про смерть чоловіка, суд дійшов висновку, що зазначені докази у своїй сукупності доводять той факт, ОСОБА_3 дійсно загинув , а тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 259, 263-265, 293, 294, 315 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 заінтересована особа Сторожинецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькому районі Чернівецької області про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті: держава Україна, Запорізька область селище Кам`янка. Смерть настала в наслідок хронічної серцевої недостатності ішемічної хвороби серця.

Рішення підлягає негайному виконанню. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення, безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду.

Суддя Василь Бужора

СудСторожинецький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119254274
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —723/1932/24

Рішення від 22.05.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні