Рішення
від 02.05.2024 по справі 129/1577/23
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 129/1577/23

Провадження №2/930/73/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.05.2024 року м.Немирів

Немиріський районний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді Войницької Т.Є.

за участі секретаря судового засідання Вакар Г.І.

позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , Райгородської сільської ради про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до Немирівського районного суду Вінницької області з позовом до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , Райгородської сільської ради про визначення додаткового строку на прийняття спадщини.

Позов обґрунтований тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Нижча Кропивна Гайсинського району Вінницької області померла матір позивачів - ОСОБА_7 .

Внаслідок її смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 3,23 гектара на території Райгородської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії IV-BH № 052027, виданого Райгородською сільською радою 31 січня 2002 року та витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності ідентифікаційний номер153627659 кадастровий номер земельної ділянки 0523086400:03:001:0076.

Позивачі зазначають, що спадкоємцями І черги за законом на день смерті спадкодавиці є - її рідні діти: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , ОСОБА_6 , ОСОБА_1 (до шлюбу ОСОБА_8 ), ОСОБА_5 .

У визначений законом 6-місячний строк ніхто із кола спадкоємців за законом не звертався до нотаріуса за місцем смерті спадкодавця з заявами про прийняття спадщини, але на день його смерті з ним разом проживали і зареєстровані за місцем проживання - відповідачі ОСОБА_6 і ОСОБА_5 , відтак відповідно до ч. З ст. 1268 ЦК України, вони вважаються такими, що прийняли спадщину.

Позивачка ОСОБА_1 зазначає, що вона не звернулась до нотаріуса з заявою про прийняття після смерті матері ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з поважних причин: вона проживає за межами Райгородської сільської ради, у неї на утриманні неповнолітня дитина, вона утримує господарство і городництво, її чоловік знаходиться у лавах ЗСУ і тому все господарство ведеться нею, окрім того, вона знає, що незнання закону не звільняє від виконання його вимог, але вважала, що на період військового часу строки на подання заяви про прийняття спадщини збільшені до 10 місяців. Її стан здоров`я також не давав їй можливості вчасно звернутися до нотаріуса з відповідною заявою, оскільки з юності страждає серцевим захворюванням і внаслідок чого важко переносить поїздки, хвилювання тощо.

Позивачка ОСОБА_2 зазначає, що вона вчасно не звернулася до нотаріуса за місцем смерті матері з поважних причин: віддаленість її місця проживання від місця смерті спадкодавиці, а також її стан здоров`я, у неї наявні серцеві захворювання (це на генетичному рівні - успадковано від матері, яка померла від інсульту), має місце ішемічна хвороба серця, а також так, як і її сестра вважала, що у військовий період строки для прийняття спадщини продовжені до 10 місяців.

Зазначені обставини вони вважають об`єктивними, непереборними та істотними перешкодами, за яких вони не мали реальних можливостей вчасно (протягом 6-ти місяців) після смерті спадкодавця звернутись до нотаріуса за місцем смерті спадкодавця і заявити про прийняття спадщини.

Позивачки просили визначити їм додатковий строк - 3 місяці після набрання чинності рішення суду у даній справі для подання заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою Немирівського районного суду Вінницької області від 11.08.2023 року відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 21.11.2023 року закрито підготовче провадження у цивільній справі та призначено до судового розгляду.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити з підстав, зазначених у позові.

Позивач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилась, подала до суду письмову заяву про розгляд справи у її відсутність, просила позов задовольнити.

Представник відповідача Райгородської сільської ради в судове засідання не з`явився, подав суду письмову заяву про розгляд справи без його участі, щодо задоволення позову не заперечував.

Відповідачі ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, повернулися рекомендовані повідомлення з відміткою «Адресат відсутній за вказаною адресою».

Згідно з частиною 3статті 211 ЦПК Україниособа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідно до вимог ч. 3ст. 223 ЦПК Україниу разі неявки учасника справи, який належним чином повідомлений про судове засідання, без поважних причин або без повідомлення причин неявки, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи, враховуючи позицію Верховного Суду у справі №911/3142/12 від 18.03.2021, відповідно до якоїнаправлення листа рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника, а, у даному випадку, суду. Крім того, направлені за місцем реєстрації відповідачки судові виклики відділенням поштового зв`язку повернуті на зворотну адресу суду з позначкою «адресат відсутній за вказаною адресою». Відповідно до постанови КЦС ВС від 10.05.2023 № 755/17944/18 (61-185св23) довідка поштового відділення з позначкою про неможливість вручення судової повістки у зв`язку «адресат відсутній за вказаною адресою» вважається належним повідомленням сторони про дату судового розгляду, зазначене свідчить про умисне неотримання судової повістки.

Суд, заслухавши позивача ОСОБА_1 , дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно оцінивши надані докази та надавши їм належну оцінку, встановив наступне.

Згідно ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання чи оспорювання.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 264 ЦПК під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи та докази на їх підтвердження.

Судом встановлено, що згідно паспорта серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , народилася в с.Нижча Кропивна Немирівського району Вінницької області, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно паспорта серії НОМЕР_2 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася в с.Нижча Кропивна Немирівського району Вінницької області, зареєстрована за адресою: с.Бугаків.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Нижча Кропивна Немирівського району Вінницької області. Її батьками записані: батько ОСОБА_9 , ОСОБА_7 .

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 ОСОБА_10 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Нижча Кропивна Немирівського району Вінницької області. Її батьками записані: батько ОСОБА_9 , ОСОБА_7 .

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_5 ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уклали шлюб. Після укладення шлюбу подружжю присвоєно прізвище: « ОСОБА_12 ».

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 . Після її смерті залишилося спадкове майно.

Згідно Державного акта на право приватної власності на землю серії ІV-ВН №052027 ОСОБА_7 на підставі рішення 13 сесії 23 скликання Райгородської сільської Ради народних депутатів від 07.11.2001 передано у приватну власність земельна ділянка площею 3,23 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності земельна ділянка площею 3,2254 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на праві приватної власності зареєстрована за ОСОБА_7 на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії ІV-ВН №052027.

Згідно довідки №02.19 від 31.03.2023, виданої Райгородською сільською радою Гайсинського району Вінницької області, після смерті ОСОБА_7 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка на день смерті проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , залишилося спадкове майно. ОСОБА_7 не залишила заповіту по Райгородській сільській раді Гайсинського району Вінницької області. Спадкоємцями за законом є: чоловік померлої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ; син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ; син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ; син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ; дочка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; дочка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 ; дочка ОСОБА_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 . На момент відкриття спадщини у житловому будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , де була зареєстрована померла ОСОБА_7 , були зареєстровані: син померлої ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , дочка померлої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_11 . На момент відкриття спадщини у житловому будинку, що знаходиться з адресою: АДРЕСА_3 , де постійно проживала та померла ОСОБА_7 , разом з нею проживали та були зареєстровані: чоловік померлої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , син померлої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , син померлої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ч.1 ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою .

Відповідно до ст.1217ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає у день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Для прийняття спадщини встановлений строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст.ст.1220, 1222, 1270ЦК України ).

Згідно з ч.1ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Таким чином, закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до п.24Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьоїстатті 1272 ЦК.

Правила частини третьоїстатті 1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними. Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

Відповідно до п. 24Постанови №7 Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування»встановлено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина другастатті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Вирішуючи питання щодо поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд враховує те, що позивачі через зміни в законодавстві, вважали, що в період воєнного стану для звернення до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини у них є строк тривалістю 10 місяців, про те, що вказаний термін встановлено Постановою КМУ, яка суперечить вимогам закону, зокрема ст.1218 ЦК України, вони не знали.

Так,Указом Президента України №64/2022, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», з 24 лютого 2022 року було введено в Україні воєнний стан, строк якого Указами Президента України неодноразово було продовжено.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 року №719 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану»було внесено зміни до п. 3постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», відповідно до яких перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 (чотири) місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Постановою Кабінету Міністрів України від 9 травня 2023 р № 469 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів вумовах воєнного стану»п.3постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»виключено.

Крім того, обоє позивачів мали проблеми зі здоров`ям.

Все це створило реальні перешкоди своєчасного подання позивачами заяви про вступ у спадщину.

Положеннями статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» встановлено, що суди застосовують при розгляді справКонвенцію про захист прав людини і основоположних свободта практику Європейського суду з прав людини та Європейської комісії з прав людини, як джерело права.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Ілхан проти Туреччини» від 27 червня 2000 року зазначено, що при вирішення питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру.

Проаналізувавши здобуті у судовому засіданні докази, суд дійшов висновку, що зазначені позивачами причини пропущення строку для прийняття спадщини є поважними і такими, що могли перешкодити їм своєчасно звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, враховуючи, що термін пропуску строку є незначним, тому вважає необхідним надати позивачам строк для подання заяви про прийняття спадщини строком у три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Крім того, суд звертає увагу на те, що визначаючи спадкоємцеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, суд не вирішує питання про визнання за ним права на спадщину. Спадкоємець після визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини має право прийняти спадщину в порядку, установленому статтею 1269 ЦК України, звернувшись в нотаріальну контору, після чого вважається таким, що прийняв спадщину.

На підставі наведеного, ст.ст.1216, 1217,1218,1220, 1222, 1269, 1272 ЦК Українита керуючись ст.ст.4, 264, 258,259,264,265,268,354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , Райгородської сільської ради про визначення додаткового строку на прийняття спадщини- задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_7 , додатковий строк протягом 3-х місців після набрання чинності рішенням у даній справі для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_8 додатковий строк протягом трьох місяців після набрання чинності рішенням у даній цивільній справі для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду.

Учасники справи, яким повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 10.05.2024 року.

Суддя Т. Є. Войницька

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119257334
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —129/1577/23

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Капуш І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні