Рішення
від 24.05.2024 по справі 724/1363/24
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/1363/24 Провадження № 2/724/403/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 травня 2024 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Єфтеньєва О.Г.

за участі секретаря судового засідання: Банарюк К.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в місті Хотин Чернівецької області цивільну справу за позовом Релігійної організації Помісницька Церква (Релігійної громади) Євангельських Християн-Бабтистів села Недобоївці до ОСОБА_1 про визнання права власності на самочинно побудоване нерухоме майно,-

В С Т А Н О В И В:

До Хотинського районного суду Чернівецької області надійшла позовна заява Релігійної організації Помісницька Церква (Релігійної громади) Євангельських Християн-Бабтистів села Недобоївці до ОСОБА_1 про визнання права власності на самочинно побудоване нерухоме майно.

В обґрунтування позовної заяви представник позивача зазначає, що у 2003 році відповідач надав у користування позивачу будинок по АДРЕСА_1 .

У грудні 2019 року голова Церкви ОСОБА_2 звернулася до власника будинку та земельної ділянки ОСОБА_1 з клопотанням надати дозвіл на побудову біля дому молитви адміністративно-побутової будівлі. Отримавши дозвіл від власника, вважаючи це достатнім, церковна громада, у 2019 - 2020 роках із залученням будівельних спеціалістів, з дотриманням вимог державних будівельних норм, побудувала громадський будинок з господарськими (допоміжними будівлями) та спорудами, адміністративно-побутова будівля літ.Д-2 - загальною площею 219,0 кв.м.

Внаслідок здійсненого будівництва було створено новий об`єкт нерухомого майна, право власності на який за церковною громадою не зареєстровано.

Для підготовки до здачі в експлуатацію побудованого об`єкта належним суб`єктом господарювання було проведено та затверджено технічне обстеження побудованого об`єкта на предмет можливості його надійної та безпечної експлуатації.

В процесі обстеження були оглянуті всі основні несучі та огороджувальні конструкції об`єкта. Будь-яких відхилень від вимог державних будівельних норм (ДБН) не виявлено, встановлена можливість його надійної та безпечної експлуатації, про що складений відповідний Звіт.

10 квітня 2024 року позивач звернувся до начальника відділу містобудування та архітектури Клішковецької сільської ради щодо надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на завершенні будівництвом об`єкти: громадський будинок з господарськими (допоміжними будівлями) та спорудами - Дім молитви літ.А-1» - загальною площею 243,8 кв.м., сторожка літ.Б - загальною площею 28,5 кв.м., адміністративно-побутова будівля літ.Д-2 загальною площею 138,1 кв.м., криниця №5; криниця №6; вигрібна яма №7; ворота №8; огорожа №9; підпірна стіна №10; замощення І; замощення II.

З Листа - відповіді начальника відділу містобудування та архітектури Клішковецької сільської ради, витікає, що процедурою прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів не передбачено прийняття в експлуатацію самочинно збудованих об`єктів нерухомого майна. Більш того, пунктом 10 Порядку прийняття в експлуатацію передбачено прийняття в експлуатацію самочинно збудованих об`єктів нерухомого майна після визнання права власності на самочинно збудований об`єкт за рішенням суду.

Враховуючи вище зазначене позивач просить суд визнати за Релігійною Організацією Помісницька Церква (Релігійної Громади) Євангельських Християн-Бабтистів Села Недобоївці право власності на самочинно побудовану адміністративно-побудовану будівлю літ. Д-2 загальною площею - 219,0 кв.м., за адресою АДРЕСА_1 ,

Ухвалою Хотинського районного суду Чернівецької області 03.05.2024 року відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи до підготовчого засідання.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, в матеріалах справи мітиться заява в якій просить суд слухати справу у його відсутності позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, в матеріалах справи міститься заява в якій позовні вимоги визнає та просить суд слухати справу у його відсутності.

Відповідно до п 1ч. 2 ст. 49 ЦПК України відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно до ч. 1 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Так, судом встановлено, що Релігійна організація Помісницька Церква (Релігійної громади) Євангельських Християн-Бабтистів зареєстрована як юридична особа, що підтверджується випискою з ЄДРЮО та ФОП, довідкою № 170, статутом.

Згідно довідки від 24.04.2024 № 356 Недобоївської сільської адміністративно-побутова будівля літ.Д-2 - загальною площею 219 кв.м., суспільні інтереси сільської ради та територіальної громади не порушено.

Відповідно до витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності вбачається, що дім молитви, загальною площею 331,9 кв.м., адреса: АДРЕСА_1 , розташований на земельній ділянці кадастровий номер 7325085600:01:002:0411 цільове призначення для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій. Власник Релігійна організація Помісницька Церква (Релігійної громади) Євангельських Християн-Бабтистів.

Згідно витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно земельна ділянка кадастровий номер 7325085600:01:002:0411, площа 00,735 га, цільове призначення для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій знаходиться у постійному користуванні земельної ділянки.

Відповідно до витягу з державного реєстру речових прав земельна ділянка кадастровий номер 7325085600:01:002:0373, площею 0,201 га., цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, адреса: АДРЕСА_2 .

Як вбачається з договору купівлі-продажу земельної ділянки посвідченого нотаріально та зареєстрованого в реєстрі за № 303 ОСОБА_3 , продав Релігійній організації Помісницька Церква (Релігійної громади) Євангельських Християн-Бабтистів земельну ділянку площею 0,201 га., кадастровий номер 7325085600:01:002:0373, цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, адреса: АДРЕСА_2 .

Згідно даних Технічного паспорту на громадський будинок з господарськими (допоміжними будівлями) та спорудами, характеристика громадського будинку з господарськими (допоміжними будівлями) та спорудами - Дім молитви літ.А-1» - загальною площею 243,8 кв.м., сторожка літ.Б - загальною площею 28,5 кв.м., адміністративно-побутова будівля літ.Д-2 - загальною площею 138,1 кв.м., криниця №5; криниця №6; вигрібна яма №7; ворота №8; огорожа №9; підпірна стіна №10; замощення І; замощення ІІ.

Відповідно до витягу з реєстру будівельної діяльності щодо інформації про технічне обстеження вбачається, що адміністративна побудована будівля за адресою: АДРЕСА_3 , має наступну характеристику загальною площею 219 кв.м.; 2 поверхи; площа забудови 138,1 кв.м.; висота 6,7м.; корисна площа 102,1 кв.м.; загальна площа будівлі 219 кв.м.; об`єм 876,9 кв.м.

Згідно довідки від 12.04.2024 р. № 04-24 Відділу містобудування, архітектури Клішковецької сільської ради вбачається, що адміністративно-побутова будівля літ.Д-2 - загальною площею 219,1 кв.м збудована відповідно до норм чинного законодавства.

Згідно Звіту про проведення технічного обстеження встановлено можливість надійної та безпечної експлуатації адміністративно-побутова будівля літ.Д-2 - загальною площею 219,0 кв.м., відхилень від будівельних норм не виявлено, експлуатація можлива.

Відповідно до листа Недобоївської сільської ради від 22.05.2024 року № 465 вказує, що інтереси сільської ради не порушуються та не заперечує щодо ухвалення рішення і задоволення позовних вимог.

У відповідності до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на Підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У відповідності до ч.2 ст. 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

За змістом ч.1 ст. 376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

На підставі ч. 3 ст. 376 ЦК України суд може задовольнити позов про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно на земельній ділянці, що не надавалася у власність чи користування особі, яка збудувала його, якщо їй у встановленому законом порядку було передано земельну ділянку у власність або надано у користування під уже збудоване нерухоме майно.

Відповідно до ч.4 ст. 376 ЦПК України якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво, або за її рахунок.

Частиною 5 ст. 376 ЦК України передбачено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Відповідно до п. 12 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних І кримінальних справ від 30.03.2012р. № 6 «Про практику застосування судами статті 376 Цивільного кодексу України(про правий режим самочинного будівництва)» у справах, пов`язаних із самочинним будівництвом нерухомого майна, суди мають враховувати, що за загальним правилом особа, яка здійснила або здійснює таке будівництво, не набуває права власності на нього (ч. 2 ст. 376 ЦК). Разом із цим власник земельної ділянки набуває право власності на зведені ним будівлі, споруди та інше нерухоме майно (ч. 2 ст. 375 ЦК), тому на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудовано на ній, якщо це не порушує права інших осіб (ч.5 ст.376 ЦК). Вирішуючи справу за позовом власника (користувача) земельної ділянки про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно, суди зобов`язані встановлювати усі обставини справи, зокрема: чи є позивач власником (користувачем) земельної ділянки; чи звертався він до компетентного державного органу про прийняття забудови до експлуатації; чи є законною відмова у такому прийнятті; чи є порушені будівельні норми та правила істотними.

Отже, суд встановив, що адміністративно побудована будівля літ. Д-2, загальною площею 219 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 , який побудовано самочинно позивачем без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи та належно затвердженого проекту є об`єктом самочинного будівництва.

Оскільки самочинно збудована позивачем адміністративно побудована будівля літ. Д-2, загальною площею 219 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 повністю готова до надійної та безпечної експлуатації, її будівництво здійснено з дотриманням державних, будівельних, протипожежних, санітарних норм, в межах землі, яка знаходиться у користуванні та володінні позивача зазначене підтверджується відповідними доказами, які містяться в матеріалах справи.

Також суд звертає увагу на те, що задовольняючи позов, права та інтереси інших осіб не порушуються. Крім того відповідач визнав позов у повному обсязі і сільська рада надала до суду заяву в якій вказала, що її інтереси не порушуються і позовні вимоги просила задовольнити, а тому суд оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів вважає, що позовні вимоги слід задовольнити у повному обсязі та визнати за позивачем право власності на самочинно побудовану адміністративну побудовану будівля літ. Д-2, загальною площею 219 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч.1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог у разі задоволення позову - на відповідача.

Таки чином з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір у розмірі 5221,50 грн.

На підставі вище наведеного та керуючись ст. 328, 331, 376 ЦК України ст. 4, 19, 76-89, 258, 259, 260, 353 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Позов Релігійної організації Помісницька Церква (Релігійної громади) Євангельських Християн-Бабтистів села Недобоївці до ОСОБА_1 про визнання права власності на самочинно побудоване нерухоме майно задовольнити.

Визнати за Релігійною організацією Помісницька Церква (Релігійної громади) Євангельських Християн-Бабтистів села Недобоївці (зареєстроване місце знаходження: вул. Київська 16-А, с.Недобоївці, Дністровського району, Чернівецької області, код ЄДРПОУ 26397874) право власності на самочинно побудовану адміністративну побудовану будівля літ. Д-2, загальною площею 219 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Релігійної організацією Помісницька Церква (Релігійної громади) Євангельських Християн-Бабтистів села Недобоївці (зареєстроване місце знаходження: вул. Київська 16-А, с.Недобоївці, Дністровського району, Чернівецької області, код ЄДРПОУ 26397874) судовий збір у розмірі 5221,50 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 24.05.2024 року.

Суддя: Олександр Георгійович ЄФТЕНЬЄВ

СудХотинський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення24.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119257352
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —724/1363/24

Рішення від 24.05.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні