Ухвала
від 17.05.2024 по справі 495/2718/24
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про витребування доказів

17 травня 2024 рокуСправа № 495/2718/24 Номер провадження 2-о/495/196/2024

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючої суддіБратків І.І.,

присяжних Ярового С.О., Василенко Ж.І.,

за участю секретаря судового засідання Райти Е.І.,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Білгороді-Дністровському клопотання представника заявника Білгород-Дністровського дитячого будинку-інтернат Урсул П.В. про витребування доказів у цивільній справі за заявою директора Білгород-Дністровського дитячого будинку-інтернат Наталі ЗВЯГІНЦЕВОЇ, заінтересовані особи Орган опіки та піклування виконавчого комітету Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, ОСОБА_1 про заміну опікуна та встановлення опіки над недієздатною особою,

ВСТАНОВИВ:

05.03.2024 до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області надійшла заява від директора Білгород-Дністровського дитячого будинку-інтернат Наталі ЗВЯГІНЦЕВОЇ в якій просить замінити опікуна Білгород-Дністровського дитячого будинку-інтернат та призначити опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , його рідного батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 08 березня 2024 року позовну заяву було прийнято до провадження.

07.05.2024 представник заявника Білгород-Дністровського дитячого будинку-інтернат Урсул П.В. направив до суду клопотання про витребування з Органу опіки та піклування Сергіївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області області висновок щодо доцільності призначення опікуном ОСОБА_1 над ОСОБА_2 .

Заявник та заінтересована особа у судове засідання не з`явилися, тому фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд дослідивши матеріали цивільної справи, дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1ст. 299 ЦПК Українисправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1ст. 60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 1ст. 300 ЦПК Українисуд вирішує питання щодо призначення над недієздатною особою піклувальника або опікуна не інакше як за поданням органу опіки та піклування. Тобто, нормами законодавства передбачено чіткий порядок призначення над недієздатними особами опіки, а саме за поданням відповідного органу.

Отже, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства: захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в цьому конкретному випадку забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за необхідне зобов`язати Орган опіки і піклування Сергіївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області області надати висновок щодо можливості призначення опікуном ОСОБА_1 над ОСОБА_2 .

Керуючись ст.299,300 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Зобов`язати Орган опіки і піклування Сергіївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області області надати висновок щодо можливості призначення опікуном ОСОБА_1 над ОСОБА_2 у разі визнання останнього недієздатним.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ірина БРАТКІВ

Присяжний Сергій ЯРОВИЙ

Присяжний Жання ВАСИЛЕНКО

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119258761
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —495/2718/24

Ухвала від 17.05.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Братків І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні